Контроль якості лікарських засобів на Житомирщині — підсумки 2023 р.

08 Січня 2024 12:18 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Житомирській обл. (далі — Служба) продовжує роботу в умовах воєнного стану. «З метою недопущення обігу на території Житомирської обл. неякісних, незареєстрованих та фальсифікованих лікарських засобів Службою вживається ряд невідкладних заходів. Попри тривалий період відсутності перевірок суб’єктів господарювання регіону, в тому числі пов’язаний з пандемією COVID-19, воєнним станом, у Службі налагоджена та підтримується двостороння комунікація з підприємцями області», — інформують у Службі.

Протягом 2023 р. аптечним та лікувальним закладам області надано 63 інформаційні листи про виявлення в обігу неякісних, незареєстрованих та фальсифікованих лікарських засобів (субстандартних лікарських засобів) відповідно до розпоряджень Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) про встановлення заборони.

У свою чергу, в рамках налагодженого зворотного зв’язку від суб’єктів господарювання області протягом 2023 р. отримано 283 повідомлення про виявлення 296 випадків обігу субстандартних лікарських засобів. Як наслідок, до реалізації на території області та медичного застосування не допущено:

  • 17 найменувань 27 серій субстандартних ліків, які було поміщено в «карантин» до окремого розпорядження Держлікслужби;
  • 12 найменувань 30 серій субстандартних ліків, які повернуто постачальникам для вжиття ними подальших заходів відповідно до чинного законодавства України;
  • 1 найменування 1 серії субстандартного препарату, яке передано для подальшого знешкодження та утилізації.

Загалом завдяки сумісним діям Держлікслужби, Служби та суб’єктів господарської діяльності Житомирської обл. не допущено до подальшої реалізації та медичного застосування 5635 упаковок неякісних, незареєстрованих та фальсифікованих лікарських засобів на суму понад 1,27 млн грн.

Крім того, Службою на території Житомирської обл. здійснюються й інші повноваження, в тому числі пов’язані із заходами держаного нагляду (контролю) та надання адміністративної послуги. Так, протягом 2023 р. фахівцями Служби проведено 105 перевірок наявності матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, при цьому перевірено 95 аптек та 10 аптечних пунктів.

Протягом 2023 р. на митну територію України суб’єктами господарювання, які здійснюють свою діяльність на території Житомирської обл., ввезено 284 846 упаковок лікарських засобів іноземного виробництва.

У рамках проведення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну, Службою опрацьовано 7 заяв суб’єктів господарювання області про видачу висновків про якість ввезених в Україну лікарських засобів, проведено 7 оглядів вантажу на відповідність вантажно-митній декларації та видано 18 висновків про якість ввезених лікарських засобів.

«Незважаючи на виклики, в тому числі пов’язані зі збройною агресією російської федерації проти України та воєнний стан, Служба залишається на сторожі інтересів держави у сфері контролю якості лікарських засобів», — підкреслили в Службі.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті