Журавлина та інфекції сечовивідних шляхів. Кокранівський огляд

18 Січня 2024 12:38 Поділитися

Для профілактики інфекцій сечовивідних шляхів (ІСШ) пацієнти час від часу запитують в аптеці продукти з журавлини. Однак чи має їх вживання сенс з точки зору доказової медицини? Згідно з оновленим Кокранівським оглядом, жінки з рецидивуючими ІСШ можуть отримати користь від продуктів з журавлини (Jepson R.G. et al., 2023). Однак загалом ефект не завжди є значущим; сумніви та запитання без відповідей все ж таки залишаються.

До оновленого Кокранівського огляду «Журавлина у лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів» включено 26 нових досліджень, так що наразі оцінено загалом 50 досліджень із 8857 рандомізованими учасниками. Для основного порівняння продуктів журавлини та плацебо або відсутності лікування взято до уваги 45 досліджень. Додаткові порівняння включали пробіотики (3 дослідження) та антибіотики (6 досліджень). Крім того, в одному дослідженні порівнювали екстракт журавлини у формі таблеток з журавлинним соком, а 2 дослідження — різні дози проантоціанідинів з ягід журавлини.

Не було знайдено жодного дослідження, яке б відповідало всім нашим критеріям включення. 7 досліджень виключено, оскільки вони мали некоректний дизайн, змішані втручання або не містили інформації про жодні відповідні результати. 1 дослідження ще триває; однак його поточний статус невідомий.

Висновки авторів: після ретельного пошуку не знайдено рандомізованих контрольованих досліджень, які б оцінювали ефективність журавлини для лікування ІСШ. Так, на сьогодні немає якісних доказів того, що сік чи інші продукти з неї ефективні для терапії ІСШ. Для оцінки ефективності журавлинного соку в лікуванні ІСШ необхідні добре сплановані подвійні сліпі дослідження з паралельними групами, які б порівнювали сік, інші продукти з журавлини та плацебо. Результати повинні включати зменшення вираженості симптомів, стерилізацію сечі, побічні ефекти та дотримання терапії. Також слід оцінити дозування (кількість і концентрацію) і тривалість лікування. Споживачі та клініцисти будуть раді доказам цих досліджень. Значущість таких доказів має особливе значення у світлі необхідності попередження розвитку антибіотикорезистентності.

За матеріалами www.cochranelibrary.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті