Декларування зміни оптово-відпускних цін на фармпродукцію з 1 серпня: МОЗ України не приймає документи

Згідно з постановою КМУ від 02.07.2014 р. № 240 «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів» з 1 серпня 2014 р. запроваджено державне регулювання цін на ліки та вироби медичного призначення, що закуповуються за бюджетні кошти, шляхом декларування змін оптово-відпускних цін на них із використанням механізму референтного ціноутворення на препарати та спрощеної процедури декларування цін на вироби медичного призначення.

Профільному міністерству було надано доручення протягом 2 міс привести власні нормативні документи для належної реалізації нового порядку декларування змін оптово-відпускних цін на медичну продукцію.

У зв’язку з цим МОЗ України повідомляє, що норма, яка вводить державне регулювання цін на лікарські засоби з використанням механізму референтного ціноутворення та вироби медичного призначення, застосовуватиметься лише після ухвалення та набуття чинності спільного наказу МОЗ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження Порядку розрахунку оптово-відпускної ціни на лікарський засіб» та наказу МОЗ України «Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядок внесення до нього змін та форм декларації зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб та виріб медичного призначення».

30 липня профільним міністерством на громадське обговорення винесено проект Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядок внесення до нього змін та форми декларації зміни оптово-відпуск­ної ціни на дану продукцію, та доопрацьований проект спільного наказу МОЗ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження Порядку розрахунку оптово-відпускної ціни на лікарський засіб» (далі — проект Порядку), який визначає механізм розрахунку оптово-відпускної ціни на препарати, включені до переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, що можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, затвердженого постановою КМУ від 05.09.1996 р. № 1071 (далі — Перелік).

Нагадаємо, що 22.07.2014 р. на громадське обговорення вже виносився проект Порядку розрахунку оптово-відпускної ціни на лікарський засіб.

На відміну від попередньої редакції проекту Порядку, нова містить формули розрахунків оптово-відпускних цін на лікарські засоби. Зокрема, зміна задекларованих оптово-відпускних цін на лікарський засіб за умови наявності (доступності) не менше ніж двох даних щодо оптово-відпускних цін на відповідні препарати в референтних краї­нах та Україні розраховуватиметься за формулою:

де:

Цд — заявлена для декларування оптово-відпускна ціна на лікарський засіб;

Цp1,2,3… — оптово-відпускні ціни на відповідний лікарський засіб, встановлені у референтних країнах;

ЦУ — оптово-відпускна ціна на відповідний лікарський засіб, установлена в Україні;

n — кількість значень щодо оптово-відпускних цін на відповідні лікарські засоби в референтних країнах та Україні.

Нова редакція проекту Порядку містить форму висновку щодо розрахунку оптово-відпускної ціни на лікарський засіб, включений до Переліку, який видаватиме Державна інспекція України з контролю за цінами.

Профільне міністерство повідомляє, що лише після проходження процедури громадського обговорення відповідних проектів наказів МОЗ України та їх державної реєстрації в Міністерстві юстиції України від заявників будуть прийматися документи на декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті