НО-ШПАЛГИН – комплексне вирішення проблеми головного болю

Головний біль — одна з найчастіших скарг хворих. Близько 70% населення скаржаться на періодично виникаючий головний біль (Вознесенская Т.Г., Вейн А.М., 1999). Результати низки досліджень продемонстрували, що більшість пацієнтів, які скаржаться на головний біль, не консультувалися з лікарем (Linet et al., 1989; Stewart et al., 1989; Celentano et al., 1992; Kohler et al., 1992; Lipton et al., 1992; Rasmussen et al., 1992). Такі пацієнти віддають перевагу самостійному лікуванню, і в подібних випадках часто звертаються до провізорів аптек з проханням порадити лікарський засіб, застосування якого швидко позбавить головного болю або суттєво його полегшить. Слід зазначити, що на фармацевтичному ринку України досить широкий асортимент лікарських засобів, які використовують для усунення головного болю, і проблема вибору серед них оптимального є актуальною як для споживачів, так і для самих фармацевтів. Гідне місце в асортименті українських аптек посяде новий комбінований лікарський препарат, який за своїм складом поки що не має аналогів, — НО-ШПАЛГИН виробництва компанії «Санофі-Сінтелабо» (Франція). Кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» зустрілася з продакт-менеджером цієї компанії Павлом Гріневичем, який люб’язно погодився розповісти читачам про сучасні погляди на  лікування головного болю, а також надати інформацію про склад, фармакологічні властивості та особливості застосування препарату НО-ШПАЛГИН.

Павло Гріневич, продакт-менеджер компанії «Санофі-Сінтелабо»

— Існує багато причин головного болю. Цей симптом може бути ознакою серйозних неврологічних або соматичних захворювань, діагностика яких досить складна і потребує проведення ретельного клініко-інструментального обстеження. Але частіше виникнення головного болю зумовлене такими банальними причинами, як перевтома, надмірне фізичне навантаження, гострий та хронічний психоемоційний стрес. У цих випадках головний біль обумовлений порушеннями функціонального характеру, зокрема, підвищенням тонусу судин головного мозку — одного з основних механізмів формування головного болю.

Таким чином, під час вибору препарату для усунення головного болю, необхідно враховувати як можливі причини його виникнення, так і механізми розвитку. Для того щоб запропонувати споживачеві ефективний препарат від головного болю, провізор має бути обізнаний із патогенетичними аспектами та клінічною характеристикою найбільш поширених його форм. Так, досить часто виникає головний біль тензивного типу (або головний біль напруження), поширеність якого серед популяції індустріальних країн, за різними оцінками, коливається в межах від 30 до 80% (Rasmussen et al., 1991; Edmeads et al., 1993). Ця форма головного болю виникає у відповідь на психічне перенапруження, що супроводжується підвищенням тонусу лобних, скроневих, потиличних, трапецієподібних м’язів, яке в свою чергу призводить до спазму розташованих в них судин, внаслідок чого больові відчуття підсилюються. Такий біль може бути як епізодичним, так і хронічним. Згідно з діагностичними критеріями головного болю напруження, запропонованими у 1988 р. Міжнародним товариством з головного болю (International Headache Society, IHS), цей вид болю завжди стискальний, стягуючий, двобічної локалізації, не пульсівний, інтенсивність болю не підсилюється під впливом звичної фізичної активності.

Враховуючи зазначене, можна зробити висновок, що використання комбінованого лікарського препарату, до складу якого входять не тільки анальгетики, а й спазмолітик, є доцільним через те, що дозволить комплексно впливати на різні механізми виникнення головного болю. Саме таким лікарським засобом і є комбінований препарат НО-ШПАЛГИН. Його спеціально розроблено для усунення тих форм головного болю, в патогенезі яких одну з ключових ролей відіграє спазм судин головного мозку. Препарат доцільно застосовувати при головному болю тензивного типу (як гострих, так і хронічних форм), судинного походження, а також повсякденному головному болю внаслідок втоми, гострого та хронічного стресу, надмірного вживання алкоголю. До складу НО-ШПАЛГИНУ входять три діючі речовини: дротаверину гідрохлорид 40 мг, парацетамол 500 мг та кодеїн 8 мг. Така комбінація дає змогу ефективно впливати на різні ланки патогенезу головного болю, швидко та надійно позбавляючи пацієнта цього неприємного симптому.

Дротаверину гідрохлорид, який добре відомий споживачеві як діюча речовина препарату НО-ШПА, чинить спазмолітичну дію безпосередньо на гладкі м’язи шляхом інгібування фосфодіестерази і внутрішньоклітинного накопичення цАМФ, що сприяє розслабленню м’язів. Крім того, дротаверин чинить слабку інгібуючу дію на кальмодулінзалежні канали. Спазмолітична дія дротаверину не залежить від характеру вегетативної іннервації, препарат активний по відношенню до гладких м’язів гастроінтестинальної, біліарної, урогенітальної та судинної систем. Саме завдяки дії дротаверину на гладком’язові клітини судинної стінки усувається спазм судин головного мозку, що сприяє зникненню або істотному зменшенню вираженості головного болю.

До складу препарату входить також комбінація двох анальгетиків — парацетамолу та кодеїну. Механізм дії ненаркотичного анальгетика парацетамолу, який справляє анальгетичний, антипіретичний та незначний протизапальний ефект, пов’язаний з пригніченням циклооксигенази переважно у центральній нервовій системі (ЦНС) і впливом на центри болю та терморегуляції. Парацетамол широко застосовують у медичній практиці, він має високий профіль безпеки. Включення до складу препарату НО-ШПАЛГИН анальгетика центральної дії кодеїну у невисокій дозі, який впливає на опіатні рецептори m і k, що беруть участь у передачі болю до ЦНС, обумовлене здатністю потенціювати знеболювальний ефект парацетамолу та прискорювати його настання. Тому така комбінація є виправданою з точки зору підвищення ефективності знеболювальної дії препарату.

Застосовують препарат НО-ШПАЛГИН у дорослих та дітей старших 6 років. Разова доза для дорослих складає 1–2 таблетки. У разі необхідності препарат у цій дозі можна прийняти повторно через 8 год. Якщо курс лікування триває не більше 3 днів, максимальна добова доза НО-ШПАЛГИНУ 6 таблеток, а при тривалому курсі лікування не повинна перевищувати 4 таблеток.

Поєднання у складі препарату НО-ШПАЛГИН одразу двох анальгетиків з таким добре відомим та безпечним спазмолітиком, як дротаверин, виявляє комплексний вплив на різні ланки патогенезу головного болю, спричиненого різноманітними факторами, і дає змогу досягти ефективного його усунення. До того ж застосування комбінованого препарату НО-ШПАЛГИН, який містить у своєму складі одразу три активних компоненти, є досить зручним для пацієнтів, тому що позбавляє їх необхідності одночасного прийому декількох монопрепаратів. Таким чином, «арсенал» лікарських засобів, які застосовують для усунення різних видів головного болю, поповнився новим високоефективним комбінованим препаратом.

Олена Барсукова
Фото Євгена Чорного

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Синдром раздраженного кишечника: как лечить?

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті