ВАТ «Фармак» презентує продукцію Україні та світу

3–5 жовтня 2006 р. у Парижі в сучасному виставковому комплексі «Paris-Nord Villepinte» пройшла сімнадцята виставка CPhI Worldwide — міжнародний форум фахівців з виробницт­ва фармацевтичних інгредієнтів та допоміжних продуктів (The International Convention on Pharmaceutical Ingredients and Intermediates — CPhI — Міжнародна конвенція з фармацевтичних субстанцій і допоміжних продуктів). За обсягом експозиції це наймасштабніший у світі міжнародний виставковий захід, що об’єднує представників провідних світових компаній з розробки та виробництва фармацевтичної продукції. З часу першої виставки, яка відбулася у 1990 р., відвідуваність заходу незмінно зростає щороку. Для учасників та відвідувачів CPhI Worldwide становить унікальну можливість налагодити нові ділові контакти, результатом яких стає взаємовигідне партнерство у фармацевтичній сфері. Четвертий рік поспіль Україну на цьому поважному зібранні представляє ВАТ «Фармак», якому також є що показати світові. «Фармак» сьогодні — це одне з провідних фармацевтичних підприємств України, на якому налагоджений повний цикл виробництва від виготовлення активних речовин до створення готових лікарських засобів. Також компанія має у своєму продуктовому портфелі ряд оригінальних препаратів і власних брендів. А через два тижні після паризької CPhI Worldwide «Фармак» демонстрував свої досягнення вже вітчизняним фахівцям та споживачам на ювілейній XV спеціалізованій виставці «Охорона здоров’я 2006» у Києві, на гідному рівні презентувавши власну продукцію серед інших провідних українських та закордонних виробників лікарських засобів.
Філя Жебровська підписує контракт на участь ВАТ «Фармак» у виставці CPhI Worldwide-2007 у Мілані
Філя Жебровська підписує контракт на участь ВАТ «Фармак» у виставці CPhI Worldwide-2007 у Мілані

За сімнадцять років CPhI Worldwide стала головною міжнародною спеціалізованою виставкою, на якій представлена різноманітна продукція хімічних та фармацевтичних підприємств. У рамках виставкових заходів висвітлюються різноманітні тематики: більша їх частина присвячена активним фармацевтичним інгредієнтам, також запропоновані допоміжна сировина та матеріали, напівпродукти, технології фармацевтичного виробництва та розробки молекул лікарських засобів.

Цього року на паризьку виставку отримали запрошення близько 22 тис. співробітників фармацевтичних компаній з багатьох країн світу. У виставкових заходах взяли участь виробники субстанцій, лікарських засобів та косметичних продуктів, розробники устаткування і технологічних процесів, дослідні центри, компанії, що працюють у сфері загального управління і контролю якості, а також постачання і виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів та допоміжних продуктів, члени урядових організацій, керівники та співробітники наукових медичних і біотехнологічних фармацевтичних інститутів та компаній з усього світу та багато інших.

Для участі в такому престижному форумі, як міжнародна виставка CРhI Worldwide, компанія повинна мати вагомі підстави та належний рівень розвитку. ВАТ «Фармак» сьогодні є високотехнологічним підприємством, чотири виробничі дільниці якого сертифіковані на відповідність вимогам GMP. Щороку до 70% доходів спрямовується на модернізацію діючих виробництв та створення нових, освоюється понад 20 найменувань нової продукції. Технології виробництва постійно оновлюються, персонал підвищує кваліфікацію. Саме тому підприємство готове до повноцінної та рівноправної співпраці з міжнародними партнерами.

ВАТ «Фармак» як експонент вже вчетверте бере участь у виставці CPhI Worldwide. Тому фахівці компанії можуть порівнювати, що експонувалося раніше і тепер, які напрямки є найбільш цікавими, робити певні висновки щодо тенденцій розвитку світової фармації. Тобто міжнародна виставка за участю багатьох країн — це свого роду дзеркало, в якому можна побачити весь фармацевтичний ринок «у мініатюрі».


Зліва направо: директор з експорту та розвитку зовнішніх ринків ВАТ «Фармак» Олег Сяркевич, провідний економіст відділу розвитку зовнішніх ринків ВАТ «Фармак» Сергій Ничипорук та генеральний директор компанії «Extrаzona S.A.» (Аргентина) Густаво Процюк
Зліва направо: директор з експорту та розвитку зовнішніх ринків ВАТ «Фармак» Олег Сяркевич, провідний економіст відділу розвитку зовнішніх ринків ВАТ «Фармак» Сергій Ничипорук та генеральний директор компанії «Extrаzona S.A.» (Аргентина) Густаво Процюк



Олег Сяркевич (ліворуч) під час переговорів з представниками компанії «MIAT S.p.A.» (Італія)
Олег Сяркевич (ліворуч) під час переговорів з представниками компанії «MIAT S.p.A.» (Італія)



Завдяки участі у попередніх виставках CPhI Worldwide ВАТ «Фармак» набуло дуже корисного досвіду. Налагоджені контакти з деякими компаніями, які зацікавилися продукцією «Фармака». Збільшені обсяги експорту і розширена його географія. Але найголовнішим було те, що виставка стала величезним стимулом до розвитку і приведення найрізноманітніших елементів діяльності підприємства відповідно до світових вимог. Під час роботи CPhI Worldwide-2006 компанія на своєму стенді презентувала декілька препаратів, на які оформлені досьє у форматі Загального технічного документа (Common Technical Document — CTD). На виставці будь-який відвідувач міг ознайомитися з цими досьє і побачити, що вони виконані на високому рівні. Наявність досьє формату СTD значно розширює можливості для реєстрації лікарських засобів у європейських та інших країнах світу. Тому й не дивно, що на цьогорічному форумі до продукції ВАТ «Фармак» виявляли цілком практичний інтерес інші учасники та відвідувачі.

Результатом роботи команди ВАТ «Фармак», проведеної за рік, що минув після виставки CPhI Worldwide у Мадриді, стало налагодження повного циклу виробництва препаратів людського інсуліну. Це значно покращує репутацію підприємства, відкриває багато можливостей та прискорює просування продукції компанії на інші ринки. Співпраця ВАТ «Фармак» із зарубіжними партнерами досить активна, підприємство часто відвідують делегації, щоб оновити інформацію про виробництво. Компанія постійно проводить моніторинг свого продуктового портфеля з метою визначення зацікавленості препаратами потенційних зарубіжних партнерів. Сьогодні в цьому портфелі близько 200 препаратів.

Сергій Ничипорук (ліворуч) разом з представниками компанії «Al SharQ» (Лівія)
Сергій Ничипорук (ліворуч) разом з представниками компанії «Al SharQ» (Лівія)

Під час підготовки до участі в цьогорічній виставці компанія провела дуже серйозну і кропітку роботу. На підприємстві вже другий рік працює спеціальний відділ, до компетенції якого входить підготовка реєстраційних досьє у форматі CTD для закордонних ринків. Для ВАТ «Фармак» це відносно новий напрямок роботи і велика школа професіоналізму. Керівництво компанії бачить перспективу в тому, щоб разом із закордонними партнерами випускати сучасні генеричні препарати. Саме тому «Фармак» має намір укріплювати контакти з іноземними фірмами, і для цього вже створене добре підґрунтя. Для подальшого розвитку підприємства це дуже важливо, оскільки, діючи тільки на внутрішньому ринку, неможливо накопичити практичний досвід ведення бізнесу за світовими стандартами.

Зацікавленість відвідувачів стенда ВАТ «Фармак» викликали можливості підприємства щодо виробництва назальних та очних крапель, спреїв, гормону щитовидної залози L-ТИРОКСИНУ та нещодавно освоєного нового виду продукції — інсулінів. Компанія отримала значну кількість пропозицій щодо виготовлення лікарських засобів для інших компаній на умовах контрактного виробництва. Контакти проходять виключно на високому професійному рівні: під час спілкування з потенційними партнерами вирішуються суто конкретні питання.

Досвід, який здобувають фахівці на міжнародних фармацевтичних заходах, вкрай важливий і корисний у сферах маркетингу, науки, технології виробництва, постачання тощо. ВАТ «Фармак» спроможний успішно конкурувати із зарубіжними фармацевтичними виробниками як в Україні, так і за кордоном. Шлях до успіху лежить через зарубіжні ринки, тому сьогодні напрямок руху компанії — на ринки індустріально розвинутих країн усього світу.

Вихід за межі однієї країни й експорт продукції — крок, до якого прагне, напевно, будь-яке підприємство. ВАТ «Фармак» рік за роком збільшує обсяги продажу на внутрішньому ринку та постійно працює над покращанням цього показника. Вітчизняні фахівці та споживачі добре знають, що препарати ВАТ «Фармак» — це високоякісні та надійні засоби для лікування та профілактики різноманітних захворювань. Це підприємство, якому можна довіряти. Однак повністю реалізувати потенціал такого великого заводу з потужними виробничими лініями всередині країни проблематично, тому логічно шукати реалізації цих можливостей за кордоном. Саме так і діє компанія, і пошуки зовнішніх ринків збуту можна назвати досить успішними.

Зліва направо: генеральний директор ВАТ «Фармак» Філя Жебровська, директор з наукових розробок компанії «I.Q.A.» (Чеська Республіка) Міхал Свобода та генеральний директор «I.Q.A.» Ксенія Свободова
Зліва направо: генеральний директор ВАТ «Фармак» Філя Жебровська, директор з наукових розробок компанії «I.Q.A.» (Чеська Республіка) Міхал Свобода та генеральний директор «I.Q.A.» Ксенія Свободова

Спеціалізовані виставки дають багатий матеріал, який дозволяє порівняти свої здобутки з досягненнями інших компаній. Це також слушна можливість краще зрозуміти бажання потенційних партнерів і працювати над тим, щоб виправдати їхні очікування. Світова фармацевтична індустрія розвивається дуже швидкими темпами. Щороку на ринку з’являються нові препарати, нове обладнання, нові технології та нові компанії. Щоб відчувати себе повноправним членом світового фармацевтичного співтовариства, потрібно знаходитися на передових рубежах у сфері технологій та виробництва. ВАТ «Фармак» завжди прагнуло йти в ногу з часом і орієнтувалося у своїй діяльності на найвищі стандарти. На підприємстві створена система менеджменту якості згідно з нормами ISO, яка дозволяє розглядати процес керування якістю як єдиний механізм. При цьому кожен працівник на своїй ділянці відповідає за визначений елемент системи. Чотири виробничих дільниці вже сертифіковані на відповідність стандартам GMP, у найближчих планах — сертифікація інших.

Сьогодні основні зусилля ВАТ «Фармак» спрямовані на подальше переоснащення виробництва відповідно до європейських вимог, підготовку реєстраційних досьє європейського формату CTD, а також на пошук стратегічно важливих партнерів. Компанія зацікавлена не тільки у тому, щоб реалізувати свої лікарські засоби за кордоном, але й в освоєнні нових перспективних продуктів в альянсі з іншими компаніями. Про те, що це можливо, переконливо свідчить досвід співробітництва ВАТ «Фармак» з компанією «Елі Ліллі» (США). У рамках спільного проекту налагоджено повний цикл виробництва препаратів інсуліну, у тому числі інсулінів у формі картриджів. Це доводить, що «Фармак» може стати надійним партнером для компаній з бездоганною репутацією і найвищими вимогами.

Шлях на світовий фармацевтичний ринок непростий. Головне, що ВАТ «Фармак» на цей шлях вже ступило та планомірно, крок за кроком просувається вперед.

Девіз ВАТ «Фармак»: «Ми для вас і вашого здоров’я». А стверджувати про повне втілення його в життя можна буде незабаром, коли всі препарати підприємства будуть випускати на дільницях, сертифікованих на відповідність вимогам GMP, а генеричні — матимуть доведену біоеквівалентність оригінальним лікарським засобам. o

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА», за матеріалами, наданими ВАТ «Фармак»


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті