АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ: досвід клінічного застосування

?

Очевидно, читачі пам’ятають нашу розповідь про молоде вітчизняне фармацевтичне підприємство «Львівтехнофарм» та його новий продукт — препарат АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ, випуск якого налагоджено у лікарській формі розчину для ін’єкцій («Щотижневик АПТЕКА», № 26 від 5 червня 2004 р.). За час, що минув з моменту першої публікації, фахівці Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру (далі — ЛРФПЦ) накопичили цікавий досвід клінічного застосування цього препарату у пацієнтів з різноманітними інфекційно-запальними захворюваннями бронхолегеневої системи та туберкульозом легень. Кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» звернулася до Олександра Ладного, доктора медичних наук, професора, завідуючого діагностичним відділенням ЛРФПЦ із проханням розповісти про перші результати, отримані під час клінічного застосування нової лікарської форми препарату АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ.


Олександр Ладний, доктор медичних наук, професор, завідуючий діагностичним відділенням Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру
Олександр Ладний, доктор медичних наук, професор, завідуючий діагностичним відділенням Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру

— Олександре Яковичу, чим зумовлена увага фахівців вашого центру до нової лікарської форми препарату АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ виробництва ТОВ «Львівтехнофарм»?

— Нова лікарська форма аміноглікозидного антибактеріального препарату ІІІ покоління АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ — розчин для ін’єкцій 125 мг/мл та 250 мг/мл у флаконі по 2 мл — була зареєстрована в травні 2004 р. Цей препарат одразу привернув нашу увагу, адже амікацин широко застосовується при лікуванні гострих та хронічних інфекцій, викликаних переважно аеробними грамнегативними збудниками, стійкими до інших антибактеріальних препаратів, та грампозитивними мікроорганізмами; а також туберкульозу. Він високоефективний при лікуванні нозокоміальних (внутрішньолікарняних) інфекцій, зокрема, викликаних синьогнійною паличкою, що є актуальним для відділень реанімації та інтенсивної терапії. У фтизіопульмонологічній практиці особливий інтерес викликають дані про ефективність амікацину в лікуванні інфекційно-запальних процесів бронхолегеневої локалізації, тому ми почали застосовувати АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ у формі розчину для ін’єкцій у лікуванні цих категорій хворих і вже отримали перші обнадійливі результати.

— Розкажіть, будь-ласка, про них докладніше.

— У ЛРФПЦ, що є клінічною базою кафедри фтизіатрії та пульмонології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ у формі розчину для ін’єкцій застосовувався в комплексному лікуванні хворих з хронічним обструктивним бронхітом, пневмонією з ускладненим перебігом, а також з вперше виявленим туберкульозом легень з резистентністю до основних протитуберкульозних препаратів (табл.).

Таблиця

Категорія пацієнтів (нозологічна форма)

Кількість пацієнтів

Термін
лікуванння

Доза і спосіб введення

Хронічний обструктивний гнійний бронхіт,
стадія загострення

17

10 діб

По 0,5 г двічі на добу внутрішньом’язово

Пневмонія, затяжний перебіг, абсцедування

14

10 діб

По 0,5 г двічі на добу внутрішньом’язово або внутрішньовенно

Вперше виявлений туберкульоз легень,
резистентний до основних туберкулостатиків

20

2 міс

0,75 г на добу внутрішньом’язово

У лікуванні 17 хворих з хронічним обструктивним бронхітом в  стадії загострення (10 чоловіків та 7 жінок віком від 18 до 65 років) розчин АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТУ застосовували у дозі 0,5 г двічі на добу в  комбінації з антибактеріальними препаратами групи цефалоспоринів або макролідів. На фоні лікування у пацієнтів виявлено позитивну клінічну динаміку: регресію інтоксикаційного синдрому, ліквідацію бронхолегеневої симптоматики, покращання виділення мокротиння, нормалізація гемограми та функції дихання. Побічних реакцій при застосуванні АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТУ не спостерігали.

У 14 пацієнтів з пневмонією, у клінічній картині якої відзначали виражений інтоксикаційний синдром та бронхолегеневу симптоматику з виділенням значної кількості гнійного мокротиння, нами також було застосовано комбінацію АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТУ з макролідами або препаратами цефалоспоринового ряду: у 8 пацієнтів внутрішньом’язово в дозі 0,5 г двічі на добу; у 6 — внутрішньовенне введення препарату, попередньо розбавивши його в 200 мл ізотонічного розчину натрію хлориду або 5% розчині глюкози. Внутрішньовенна інфузія тривала протягом 90 хв і здійснювалася двічі на добу, побічних реакцій при її проведенні відзначено не було. У всіх пацієнтів отримано виражений клінічний ефект з позитивною рентгенологічною динамікою, регресуванням бронхолегеневої симптоматики, нормалізацією температури тіла та гемограми, покращання функції дихання. Особливо виражений клініко-рентгенологічний ефект після призначення АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТУ відзначався у 2 хворих, у яких домінуючим збудником була синьогнійна паличка.

У 20 хворих на  туберкульоз легень з резистентністю до основних туберкулостатиків (дисемінований і інфільтративний туберкульоз у фазі розпаду, з бактеріовиділенням) ми використовували внутрішньом’язове одноразове введення АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТУ у добовій дозі 0,75 г в  комбінації з ізоніазидом, рифампіцином, піразинамідом або етамбутолом. 17 пацієнтів продовжують лікування, 3 пацієнти самовільно перервали призначену терапію. При контрольному дослідженні через 2 міс лікування у хворих відзначали суб’єктивне покращання, регресію інтоксикаційного синдрому; кашель став продуктивним, зменшилась кількість мокротиння, покращились показники периферійної крові. При рентгенологічному та томографічному дослідженні зареєстровано зменшення перифокальної інфільтрації, при цьому у 5 пацієнтів зменшилася і порожнина деструкції.

Таким чином, накопичений нами досвід клінічного застосування АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТУ у формі розчину для ін’єкцій дає підстави зробити наступні висновки:

  • Нова лікарська форма АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТУ — розчин для ін’єкцій виробництва ТОВ «Львівтехнофарм» в порівнянні з порошком значно зручніша, оскільки вже готова до застосування, що суттєво економить час медичного персоналу.

  • АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ у новій лікарській формі можна використовувати внутрішньом’язово та внутрішньовенно (крапельно або струйно), можливе як традиційне 2- або 3-разове введення препарату, так і одноразове введення всієї добової дози.

  • АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТ є препаратом вибору при лікуванні важких інфекцій у пацієнтів з бронхолегеневою патологією.

  • Висока чутливість до амікацину переважної більшості збудників інфекції дає можливість застосовувати його у проведенні стартової емпіричної терапії: до виявлення збудника і встановлення його чутливості до препарату.

  • Ефективність та добра переносимість АМІКАЦИНУ СУЛЬФАТУ є підставою для включення його як препарату ІІ ряду в схеми лікування пацієнтів з туберкульозом легень, викликаним резистентними до основних туберкулостатиків штамами мікобактерій. o

Олена Барсукова, фото надано ТОВ «Львівтехнофарм»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті