Існування професійних спілок на фармацевтичному ринку — ЮФ «Правовий Альянс»

26 Листопада 2020 11:12 Поділитися

Юридична фірма «Правовий Альянс» звертає увагу на те, що останнім часом на фармацевтичному ринку стала активно розповсюджуватися інформація про існування професійних спілок, які готові «захищати» права працівників фармацевтичних компаній. Профспілки є потужним інструментом правового захисту співробітників, однак не завжди вони ефективно здійснюють представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників.

Законодавче регулювання діяльності профспілок визначено Законами України «Про громадські об’єднання», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Кодексом законів про працю України.

Законодавством визначено, що роботодавець, у разі якщо працівники є членами профспілки, має взаємодіяти з професійною спілкою щодо питань, пов’язаних із:

  • проведенням надурочних робіт на підприємстві;
  • черговістю надання відпусток, перенесенням щорічної відпустки;
  • запровадженням, заміною і переглядом норм праці тощо.

Крім того, роботодавцю необхідно погоджувати з профспілковим органом для працівників, які є членами виборних профспілкових органів:

  • зміну умов трудового договору;
  • зміну умов оплати праці;
  • притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Цей перелік обмежень для роботодавця, у разі перебування працівників у складі профспілок, не є вичерпним.

Виходячи з вищезазначеного, у ЮФ «Правовий Альянс» наголошують, що профспілкам надано чимало контрольних повноважень, з якими має рахуватися роботодавець. Існування сьогодні профспілкової організації на підприємстві змушує топ-менеджмент детально продумувати свої рішення.

Відсутність профспілкової організації на підприємстві або відсутність інформації про її існування не вирішить дане питання. Так, наприклад, у разі якщо профспілкову організацію на підприємстві не створено, свої повноваження вона може здійснювати через профспілкового представника, який, відповідно, має право надавати згоду на розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця. У такому разі працівник може бути членом профспілки, а роботодавець дізнається про це випадково та миттєво, коли виникне спірна ситуація.

Зокрема, значного поширення набуває практика, коли медичних працівників активно закликають якомога швидше вступати до профспілок, обіцяючи в подальшому захист трудових прав. При цьому запевняють, що такий «добровільно-примусовий» вступ до професійної спілки буде анонімним та роботодавець про це не дізнається. Наприклад, у Телеграмі існує група «Фарм. Ко! Вся правда :)», яка налічує більше 600 учасників, де розміщуються агітаційні повідомлення про приєднання до профспілок. Ще однією такою групою у Вайбері є «ПС Громадське здоров’я» з 1074 учасниками.

Можливо, такі агітаційні повідомлення про вступ працівників до професійних спілок пов’язані із захистом від звільнення, але немає гарантії того, що профспілка буде добросовісно здійснювати свою діяльність. Тому підприємствам слід бути готовими до розвитку різних сценаріїв подій і застосовувати відповідні правові механізми, аби профспілка «грала» за правилами підприємства.

У ЮФ «Правовий Альянс» звертають увагу на те, що ця інформація має виключно інформаційний характер про ситуацію, яка склалася на фармацевтичному ринку. Тому, приймаючи рішення щодо діяльності компанії, рекомендують звертатися за наданням кваліфікованої юридичної консультації.

Ілля Костін, адвокат, патентний повірений,
п
артнер ЮФ «Правовий Альянс»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*