Все, що треба знати про гормони

12 Квітня 2019 4:20 Поділитися

Гормони — це речовини, що виділяються в ендокринній залозі чи іншому органі з ендокринною функцію та діють на весь організм. Пропонуємо докладно розглянути, як діють та взаємодіють гормони й коли варто звернутися до лікаря.

Для того щоб клітина «зрозуміла» сигнал, отриманий від гормону, на її поверхні чи в ядрі має бути відповідний рецептор — молекула, до якої гормон може приєднатися. Рецептор запускає в середині клітини сигнальний каскад, який визначає її реакцію. Це може бути активація чи «замовкання» певних генів, розщеплення жирів або активне поглинання глюкози чи амінокислот, поділ клітини або утворення чи виділення клітиною інших гормонів.

Якщо гормону забагато чи замало або рецептори його не сприймають, то це може свідчити про гормональні порушення. Можна мати, наприклад, нормальний рівень гормону росту, але неробочі рецептори і, як наслідок, — непропорційний розвиток.

Гормони відповідають за ріст та розвиток, обмін речовин, стан статевої системи і розмноження, водно-сольовий баланс, реакцію на стрес, настрій та інші функції. Існують пептидні гормони — вони утворені із ланцюгів амінокислот, стероїдні гормони, які походять від холестерину, а також гормони – похідні амінокислот.

Як працює ендокринна система?

Ендокринна система підтримує так звану динамічну рівновагу в тілі — гомеостаз. Визначення принципу гомеостазу та нейрогуморальної регуляції дало в 1940-х роках поштовх розвитку кібернетики. Річ у тім, що ендокринна система працює за принципом зворотного зв’язку, який і використали в кібернетиці:

  • існує датчик – найчастіше це гіпоталамус, який знаходиться в головному мозку. Він реєструє значення показника – наприклад, рівня гормону тироксину;
  • якщо рівень недостатній, гіпоталамус запускає сигнал – «цей показник слід виправити». Далі гіпофіз — інший відділ мозку, підпорядкований гіпоталамусу, — виділяє тиреотропний гормон (ТТГ);
  • щитовидна залоза сприймає ТТГ і реагує утворенням та виділенням більшої кількості тироксину;
  • тоді гіпоталамус реєструє новий сигнал – “рівень достатній” і припиняє виділяти ТТГ.

При низці гормональних порушень ця петля зворотного зв’язку порушується. Наприклад, щитовидна залоза не здатна утворити стільки гормону, скільки треба, або навпаки, невпинно виділяє зайві гормони.

Головними ендокринними залозами є гіпофіз, гіпоталамус, епіфіз, щитовидна, паращитовидна, підшлункова залози, яєчники та яєчка і наднирники. Крім них, гормони виділяють жирова (адипозна) тканина, шлунково-кишковий тракт і нирки.

Головними регуляторами є гіпоталамус та гіпофіз. Вони виділяють як тропні (стимулюючі), так і ефекторні гормони, які діють безпосередньо на тканини. Гіпофіз — це відділ мозку завбільшки з горошину. Його передня частина — аденогіпофіз — виділяє гормони у відповідь на сигнали гіпоталамусу та контролює рівень інших гормонів.

На роботу ендокринної системи впливає вік, прийом лікарських препаратів, хвороби, у тому числі аутоімунні, травми, раціон, спосіб життя, гормони чи подібні до них речовини, що потрапляють ззовні, та генетика.

Як подбати про гормональне здоров’я?

Загальні поради досить універсальні – слід правильно харчуватися і бути фізично активними.

Також спеціалісти рекомендують дотримуватися здорового режиму сну. Бажано спати не менше 7 год. Люди, яким хронічно бракує сну, більш схильні до тривожності, переїдання, зростає ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу чи порушення біоритмів.

Слід їсти якомога менше цукрів та білого борошна. Каші та цільнозерновий хліб – значно кращі джерела вуглеводів. Вони стануть на заваді розвитку цукрового діабету.

Крім цього, необхідно споживати достатню кількість йоду. Без йоду щитовидна залоза не може утворювати тиреоїдні гормони. Денна потреба йоду — до 150 мг. Оскільки для людини важко прорахувати цю норму, рекомендується просто користуватися йодованою сіллю (її слід додавати в холодні страви) та вживати морську капусту.

Також увагу необхідно приділяти таким значенням, як індекс маси тіла та об’єм талії. Саме маса тіла і співвідношення об’єму талії та стегон є надійними індикаторами ризику виникнення гормональних порушень та серцево-судинних хвороб.

У свою чергу, фізична активність дає людині змогу боротися зі стресом, втрачати зайві калорії, знижувати рівень глюкози, слідкувати за масою тіла та уникати утворення “зайвих” естрогенів, які синтезуються завдяки жировій тканині.

Важливим чинником, який може вплинути на роботу щитовидної залози, є паління. Крім цього, для жінок критично важливо споживати якомога менше алкоголю, адже він впливає на обмін естрогену і таким чином підвищує ймовірність розвитку гормон-залежних пухлин.

Спеціалісти не рекомендують користуватися пластиком, що містить фталати, які втручаються в роботу статевих гормонів.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті