На фоні пандемії COVID-19 у деяких штатах США забороняють проведення абортів

03 Квітня 2020 9:24 Поділитися

Кожен штат США оголосив надзвичайний стан у зв’язку з пандемією коронавірусу, але обмеження, включені до цих розпоряджень, значно розрізняються у межах країни. Часто до обмежень входять вимоги про відміну або перенесення необов’язкових медичних процедур, що необхідно для збереження засобів індивідуального захисту. Однак найбільш заплутаним аспектом цих розпоряджень є їх застосування до абортів.

У п’ятницю (27 березня 2020 р.) штати Оклахома, Алабама і Айова приєдналися до Техасу і Огайо, заборонивши більшість хірургічних абортів у своїх штатах. Статус медикаментозного аборту залишається невизначеним і, мабуть, також варіює залежно від штату.

Техаські клініки припинили проведення як хірургічних, так і медичних абортів. Проте група фахівців, які практикують передчасне переривання вагітності, у п’ятницю подала спільний позов, щоб забезпечити жінкам доступ до даної процедури під час пандемії COVID-19. У відповіді, яка була опублікована пізно ввечері в понеділок (30 березня 2020 р.), окружний суд США в Західному окрузі Техасу надав фахівцям з абортів тимчасовий заборонний наказ, який на даний момент дозволяє продовжувати надання послуг з переривання вагітності під час пандемії.

30 березня 2020 р. в Оклахомі також був поданий позов, що оскаржує заборону абортів. Дана заборона була встановлена 27 березня 2020 р. після повідомлення офісу губернатора про те, що всі аборти, включаючи медикаментозні, не визначені як невідкладні стани і, отже, не допускаються під час наявності обмежень медичних процедур, пов’язаних із коронавірусом.

У понеділок були подані додаткові позови, які оскаржують аналогічні заборони в Алабамі, Айові та Огайо. Заборона абортів у цих штатах викликала безліч лютих відповідей з боку медичних груп і фахівців щодо абортів, які транслюють ідею про те, що хірургічні аборти не можна вважати «плановими».

Експертна позиція

У заяві Американського коледжу акушерів-гінекологів (American College of Obstetricians and Gynecologists) та інших організацій лікарів від 18 березня 2020 р. підкреслюється, що аборт не слід відносити до категорії процедур, які можуть бути відкладені під час пандемії COVID-19.

«Аборт — це чутлива до часу послуга, для якої затримка в кілька тижнів або, в деяких випадках, днів, може підвищити ризики або зробити її повністю недоступною для виконання. Заборона на проведення абортів чинить глибокий вплив на життя, здоров’я і благополуччя людини», — наголошується в заяві.

У свою чергу, Даніель Гроссман (Daniel Grossman), доктор медичних наук, директор дослідницької групи «Просування нових стандартів в області репродуктивного здоров’я» (Advancing New Standards in Reproductive Health) в Університеті Каліфорнії (University of California), Сан-Франциско, США, в Twitter в загальних рисах описує, чому збереження засобів індивідуального захисту є «необґрунтованим аргументом» для заборони абортів у Техасі.

«Як свідчать дані, пандемія і потреба в засобах індивідуального захисту не є законними аргументами для заборони абортів. Це просто чергова спроба обійти закон і зробити аборти недоступними для всіх, особливо під час глобальної кризи суспільної охорони здоров’я», — пише Д. Гроссман.

В обговоренні цього питання в Twitter Д. Гроссман також підкреслює, що для продовження вагітності насправді потрібно більше засобів індивідуального захисту, ніж для хірургічного аборту, особливо якщо планується кесарів розтин. Крім того, заборона цієї процедури підвищує ймовірність підпільних абортів, що призведе до серйозних ускладнень.

Інші побічні ефекти пандемії COVID-19, які впливають на здатність клінік у США надавати послуги, включають той факт, що багато лікарів для виконання абортів подорожують через державні штати. Однак тепер рух багатьох з цих фахівців обмежений.

За словами медичних організацій, обмеження абортів також призведе до збільшення переміщень країною, оскільки жінки виїжджатимуть за межі штату в пошуках можливості проведення аборту.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті