Чи допоможуть тепла весняна та літня погода у подоланні пандемії COVID‑19?

06 Квітня 2020 4:13 Поділитися

Більш прохолодне сухе повітря взимку сприяє поширенню вірусу COVID-19, йдеться в оглядовій статті, опублікованій у журналі «Annual Review of Virology». З підвищенням вологості повітря протягом весняних та літніх місяців ризик повітряно-крапельної передачі знижується як на вулиці, так і в приміщеннях, наприклад офісах.

Чому? Коли прохолодніше повітря ззовні з невеликою кількістю вологи нагрівається до температури в приміщенні, відносна вологість повітря ще більше знижується, приблизно до 20%. Це відносно сухе повітря забезпечує «чисту дорогу» для проходження вірусних частинок, що потрапляють у повітря. При цьому 90% життя люди в розвиненому світі проводять у приміщеннях в безпосередній близькості один до одного.

Нагріте сухе повітря в приміщенні також пригнічує здатність війок на клітинах епітелію, що вистилає дихальні шляхи, виганяти вірусні частинки. Здатність імунної системи реагувати на патогенів також пригнічується у сухіших середовищах.

Цей напрямок досліджень стосується лише повітряно-крапельної передачі. Вірус може передаватися від однієї людини до іншої, якщо вони знаходяться в безпосередній близькості один від одного та через контакт з поверхнями, що містять достатню кількість вірусу. Саме тому люди, які живуть у теплих країнах, та люди, що працюють близько один до одного, досі мають високий ризик зараження. Немає значення, чи живете ви в Сінгапурі, Індії чи Арктиці, вам усе одно необхідно помити руки та практикувати соціальне дистанціювання.

У районах підвищеної відносної вологості, таких як тропіки, повітряно-крапельні інфекції потрапляють на поверхні в приміщенні і можуть виживати протягом тривалого часу. Багато будинків і будівель погано провітрюються, і люди часто живуть у безпосередній близькості. У цих випадках переваги підвищеної вологості пом’якшуються.

В експерименті на тваринах, заражених респіраторними вірусами, було показано, що вірусні частинки можуть легко передаватися через повітря незараженим сусідам у середовищі з низькою вологістю. Так, у приміщенні з відносною вологістю 40–60% вірусні частки передаються від зараженого до незараженого індивіда зі значно меншою вірогідністю, ніж у середовищі із низькою або високою відносною вологістю. Тварини, що утримувалися при 50% відносній вологості, також змогли очиститися від вірусних часток, які вони вдихнули, та у них розвинулися стійкі імунні реакції.

Сезонний характер респіраторних захворювань є сталим явищем ще з часів стародавніх греків, які відзначали, що поширеність таких хвороб підвищувалася взимку і знижувалася навесні та влітку.

За матеріалами www.managedhealthcareexecutive.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті