ДП «Медичні закупівлі України» розроблено інформаційно-аналітичну систему збору, обробки та аналізу інформації — MedData

29 Травня 2020 9:41 Поділитися

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook ДП «Медичні закупівлі України» повідомляє про наявність на її балансі в тестовій експлуатації самостійно розробленої інформаційно-аналітичної системи збору, обробки та аналізу інформації — MedData.

Зазначається, що інформація з MedData використовуються для створення дашбордів Кабінету Міністрів України та Міністерства цифрової трансформації України та громадськими організаціями для візуалізації готовності українських лікарень до поширення COVID-19. Наразі інформація в MedData консолідується з 247 лікарень першої хвилі, 25 центрів екстреної допомоги, 29 лабораторних центрів та 824 закладів, які мають ліцензію на анестезіологію.

Відмічається, що напрацьовувати дані, які лягли в основу MedData, почали у 2018 р. під час збору інформації про потребу українських пацієнтів у ліках та медичних виробах, що закуповуються за кошти державного бюджету, а також про залишки таких товарів у різних регіонах. Така інформація дає змогу прогнозувати формування замовлень на фармацевтичні товари за державними програмами.

Наразі MedData слугує універсальним інструментом для збору даних як за основними напрямками, так і щодо коронавірусної хвороби. Її функціонал уже сьогодні дозволяє зробити прозорий зріз забезпеченості медичної галузі:

  • наявність ліків у лікарнях або на складах логістичних підприємств;
  • терміни поставок;
  • статус та історія закупівель;
  • ризики прострочення ліків;
  • рівень забезпеченості.

Крім того, MedData дозволяє сформувати потребу відповідно до кожної лікарні та на рівні департаментів охорони здоров’я.

У підприємстві наголошують, що для максимально ефективно використання MedData МОЗ має затвердити 2 накази «Про запровадження пілотного проєкту електронного обміну інформацією з використанням інформаційно-аналітичної системи «MedData» та «Про затвердження Порядку виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я і взаємодії МОЗ як головного розпорядника бюджетних коштів та учасників бюджетного процесу», які наразі знаходяться в МОЗ.

Після їх підписання ДП «Медичні закупівлі України» зможе комплексно працювати з даними щодо поставок у межах системи MedData, а також забезпечувати вільний доступ до цієї інформації на своєму сайті. Зокрема, пацієнти зможуть дізнатися, скільки, де та які ліки вони можуть отримати для свого лікування, а посадові особи — прогнозувати наявність фармацевтичної продукції та терміни її поставок. Візуалізація таких даних дозволить запобігти соціальній напрузі та страху перед невідомістю пацієнтів, які залежать від постійного прийому ліків.

Також у підприємстві подякували за підтримку в розвитку MedData проєкту USAID Ukraine «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців».

За матеріалами facebook.com/uamedpro
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті