Уряд має право подати заявку на отримання близько 8 млн доз вакцини проти COVID-19 у разі її реєстрації — Віктор Ляшко

04 Серпня 2020 5:14 Поділитися

4 серпня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням COVID-19 Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я України, повідомив, що у світі проходять клінічні дослідження вже 25 вакцин-кандидатів проти COVID-19, з яких 6 перебувають на завершальній стадії клінічних випробувань. Очікується, що до кінця року вони будуть завершені, і серійне виробництво розпочнеться на початку 2021 р.

В. Ляшко додав, що 3 серпня Уряд України отримав право на подання заявки для отримання за механізмом COVAX вакцини від коронавірусу в разі її реєстрації. Вона використовуватиметься для профілактики COVID-19 у осіб з груп ризику та окремих вікових категорій. Кожна країна, якій надано право звернутися за вакциною, отримує її в обсязі, який дозволить провести щеплення близько 20% населення, що для України становить близько 8 млн доз, які будуть доступні безкоштовно або за спеціальною ціною.

Окрім цього, Уряд та МОЗ ведуть переговори з виробниками вакцини та урядами інших країн, щоб додатково закупити вакцину за бюджетні кошти і провести щеплення всіх груп ризику. Також провадиться робота для того, щоб суб’єкти господарювання, які захочуть вакцинувати своїх працівників для профілактики спалахів коронавірусу на підприємствах, могли купувати вакцину на ринку України.

Посадовець наголосив, що зниження рівня щеплення від вакцинокерованих інфекційних хвороб в Україні може призвести до їх спалаху. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, МОЗ визначило правила вакцинування в період пандемії, щоб унеможливити інфікування COVID-19 при відвідуванні медичних закладів.

Тому В. Ляшко закликав громадян проводити планові щеплення від вакцинокерованих інфекцій. Наразі в кожній області є закуплені ЮНІСЕФ якісні вакцини, безплатні як для дорослих, так і для дітей. Отримати безоплатне щеплення можна в комунальних медичних закладах, а також у пологових будинках і приватних клініках, які уклали договір з НСЗУ. У разі відмови в проведенні щеплення або повідомлення про відсутність вакцини необхідно звертатися до інформаційно-довідкової служби Національної служби здоров’я України за тел.: 16-77. МОЗ буде оперативно реагувати на такі випадки.

Рекомендовано перед початком навчального року провести всі необхідні щеплення дітям. До 6 років у дитини має бути:

  • 4 щеплення проти дифтерії, кашлюку, правця та поліомієліту;
  • 1 — від кору, краснухи, паротиту;
  • 3 — проти гепатиту В;
  • 1 — проти туберкульозу.

У 6 років здійснюється ревакцинація від кору, краснухи, епідемічного паротиту та від дифтерії, правця, поліомієліту. Якщо дитина була вакцинована вчасно за календарем щеплень, то з 7 до 14 років їй не проводитимуть вакцинації чи ревакцинації. У 14 років необхідно робити щеплення проти поліомієліту, у 16 років — проти дифтерії та правця. Після 16 років планову ревакцинацію проти дифтерії і правця проводять дорослим кожні 10 років.

Повідомлялося, що Міністерство працює над розширенням календаря обов’язкових щеплень, до нього планується, зокрема, включити вакцину проти пневмококової інфекції.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті