COVID-19: Максим Степанов відповів на звинувачення політичних сил

09 Жовтня 2020 11:03 Поділитися

9 жовтня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 5804 нові випадки інфікування, з них 320 дітей та 284 медичні працівники. Госпіталізовано 852 особи, зафіксовано 89 летальних випадків, одужали 2417 осіб.

За добу здійснено 56 405 досліджень, з яких 32 658 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 23 747 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано в Харківській (630), Одеській (403), Сумській (330), Дніпропетровській (307) областях та Києві (567).

За весь час пандемії в Україні захворіли 250 538 осіб, з них 15 831 дитина та 17 393 медичні працівники. Загалом одужали 110 650 осіб, летальних випадків — 4779.

Під час брифінгу міністр звернув увагу, що в ефірі політичного ток-шоу «Право на владу» обговорювалася поточна ситуація з протидії COVID-19, але на даний ефір представники МОЗ не запрошувалися. Через що, за словами М. Степанова, під час політичного ток-шоу звучали неправдиві звинувачення в бік МОЗ.

Зокрема, повідомлялося, що в Україні є велика проблема з поставками кисню, нібито є 2–3 компанії, що мають ліцензії на поставки медичного кисню. На це міністр зауважив, що наразі є 16 виробників, які мають таку ліцензію.

Також озвучувалася теза, що в МОЗ вже пів року розглядаються документи від двох виробників кисню для отримання ліцензії на його постачання. Однак, за словами М. Степанова, один зі згаданих виробників ще не подавав документи, а інший подав їх лише 7 жовтня, і його документи вже розглядаються.

Обговорювалося питання тестування населення на COVID-19, а саме: яку кількість ПЛР-тестів потрібно робити та як швидко збільшити кількість тестувань. На це М. Степанов зазначив, що під час ефіру цього ток-шоу з Україною порівнювали такі країни, як Італія, Франція, однак вони, на відміну від України, не мали такого жахливого стану лабораторних центрів на початку епідемії, який був у нас.

Стосовно збільшення тестувань міністр зазначив, що наразі на світовому ринку з’явилися нові тест-системи, в тому числі один із українських виробників проводить сертифікацію нової тест-системи, якою можна певним чином замінити ПЛР-тестування і суттєво збільшити їх кількість.

Окрім цього, звучали звинувачення в бік МОЗ стосовно приховування дійсної статистики із захворюваності на COVID-19. На це М. Степанов зауважив, що, наприклад, для підрахунку кількості летальних випадків від COVID-19 беруться до уваги всі без винятку пацієнти, які померли із встановленим діагнозом COVID-19. Пацієнтам, яким не було встановлено діагноз COVID-19, але в яких виявлено пневмонію і летальний кінець, під час розтину також проводять ПЛР-тест і в разі підтвердження діагнозу COVID-19 вони потрапляють у цю статистику.

Наприкінці М. Степанов закликав політичні сили замість розповсюдження неперевіреної інформації звертатися до виборців із закликом про дотримання протиепідемічних заходів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті