ПМГ–2021: медичні експерти надали пропозиції за напрямом «первинна медична допомога»

16 Листопада 2020 9:38 Поділитися

13 листопада відбулося засідання медичних експертів робочої групи за Програмою медичних гарантій–2021 за напрямом первинна медична допомога. Про це повідомляє Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Питання, які обговорювалися, стосувалися включення до специфікацій за напрямом «Первинна медична допомога» додаткових діагностичних тестів, розширення інструментальної діагностики та стосовно спрощення доступу до знеболювальних препаратів для тяжкохворих.

У підсумку засідання члени робочої групи з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг розглянули та прийняли такі пропозиції:

  • виключити з первинної лабораторної діагностики тест на простатспецифічний антиген та аналіз калу на приховану кров;
  • розширити проведення інструментальної діагностики — додати вимірювання гостроти зору, отоофтальмоскопію;
  • можливість взаємодії з психіатром або дитячим психіатром;
  • включити до специфікації щодо виявлення індивідуального ризику розвитку неінфекційних та інфекційних захворювань, оцінювання загального серцево-судинного ризику, індексу маси тіла тощо проведення телеконсультацій з використанням засобів телефонного або інтернет-зв’язку;
  • згідно з наказом МОЗ України від 17.09.2020 р. № 2116 фахівці прийняли пропозицію стосовно спостереження за особами, що перебували в контакті з пацієнтами на COVID-19.

Окрім того, розглядалося питання специфікації стосовно виписування рецептів на знеболювальні засоби для паліативних хворих. На думку експертів, це питання потребує спрощення в законодавчій сфері — відповідальність лікаря за випадкову помилку в рецепті не може бути кримінальною, максимум — адміністративною. Це поліпшить доступ до знеболювальних препаратів для осіб з больовим синдромом.

Експерти також озвучували й інші проблемні питання, зокрема, щодо інтеграції індикаторів якості в систему eHealth (вакцинальної форми), позначення осіб, що відмовилися від щеплень за релігійними чи іншими переконаннями, можливість деактивувати декларацію з пацієнтами, які через свої переконання відмовляються від профілактичних щеплень та становлять потенційну епідемічну небезпеку та інші.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті