Доступні ліки: У IV кв. лікарі виписали пацієнтам понад 3 млн е-рецептів

26 Січня 2021 5:03 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook інформує, що кількість надавачів первинної медичної допомоги, які уклали договір з НСЗУ, стабільно зростає. У IV кв. ця цифра збільшилася на 37 порівняно з III кв. 2020 р. Кількість приватних надавачів і лікарів — фізичних осіб — підприємців зросла на 29, комунальних закладів додалося 8.

Це зумовлено попитом українців на послуги сімейного лікаря, адже саме лікар, з яким укладають декларацію, є точкою входу в медичну систему для пацієнта, у тому числі для осіб з підозрою на COVID-19. Також у IV кв. кількість укладених з лікарем декларацій в електронній системі збільшилася на 367 тис.

Закономірно, що впродовж останніх 3 міс в Україні суттєво зросла кількість лікарень, які мають договір з НСЗУ на лікування пацієнтів з COVID-19 у стаціонарі. Якщо у III кв. таких закладів було 331, то у IV кв. — 504. Кількість медичних команд, які надавали стаціонарну допомогу збільшилася на понад тисячу. Відповідно, суттєво збільшилися виплати саме за цим напрямком. За допомогу пацієнтам з коронавірусом за жовтень–грудень НСЗУ заплатила понад 7 млрд грн, це майже вдвічі більше, ніж за попередній квартал.

Загалом, у IV кв. НСЗУ виплатила медичним закладам за надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій на 2,1 млрд більше, ніж упродовж попередніх 3 міс. Це в тому числі пов’язано зі збільшенням кількості закладів, які госпіталізують пацієнтів з COVID-19. Сума виплат медичним закладам за жовтень-грудень становила 25,8 млрд грн, з них 11,6 млрд — за допомогу пацієнтам з коронавірусом або підозрою на нього.

Найбільше коштів отримали лікарні, що надають спеціалізовану медичну допомогу — 18,8 млрд грн. Закладам первинної допомоги НСЗУ перерахувала 4,8 млрд грн. Також понад 2,1 млрд грн отримали центри екстреної медичної допомоги.

Окрім того, за останні 3 міс в електронній системі охорони здоров’я лікарі створили понад 53 млн медичних записів, що на 9 млн більше, ніж у III кв. 2020 р. За цей час електронні направлення отримали 3,6 млн пацієнтів.

НСЗУ зауважує, що електронне направлення потрібне для того, щоб пацієнт отримав безоплатну послугу за Програмою медичних гарантій, а лікарня — оплату від НСЗУ. Крім того, електронні направлення формують коректну медичну статистику, на основі якої можна ефективно планувати та використовувати бюджет охорони здоров’я на потреби пацієнтів. У IV кв. лікарі виписали пацієнтам понад 3 млн електронних рецептів на «Доступні ліки». За жовтень-грудень НСЗУ виплатила аптечним закладам за відпуск ліків за програмою реімбурсації понад 223 млн грн.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті