Лікарні мають забезпечити доступність своїх будівель для осіб з інвалідністю — НСЗУ

29 Січня 2021 9:37 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що заклади, які планують у 2021 р. укласти договір зі службою, мають забезпечити фізичну доступність своїх будівель для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Доступними мають бути всі місця надання послуг, які зазначені в заяві про отримання ліцензії та в документах, що додавалися до неї. Йдеться про заклади охорони здоров’я всіх форм власності, в тому числі тих, які належать фізичним особам — підприємцям.

Така вимога до суб’єктів господарювання не є нововведенням і стосується не лише споруд, де надають медичну допомогу. З 1 квітня 2019 р. набули чинності Державні будівельні норми «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд», де ці вимоги прописано. Відповідно до них, у всіх закладах охорони здоров’я, які отримали ліцензію на медичну практику, має бути створено безбар’єрний простір для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп.

Крім того, у постанові Кабінету Міністрів від 28.03.2018 р. № 391 затверджені вимоги до надавачів послуг за Програмою медичних гарантій. Однією з них є вільний доступ до будівель для осіб з інвалідністю. Тобто про вимогу щодо доступності, яка стала обов’язковою з 2021 р., медичним закладам повідомляли ще у 2018 р.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 1 млрд людей, або близько 15% населення світу, мають ту чи іншу форму інвалідності. Нерідко доступність медичних послуг для таких осіб обмежена, але вони мають значну потребу в них. Відсутність пандусів та підйомників, вузькі двері, сходи всередині приміщень створюють перешкоди на шляху до медичної допомоги. НСЗУ прагне досягти справедливості і поліпшити доступ до якісних медичних послуг та надання профілактичної, лікувальної, реабілітаційної чи паліативної допомоги всім пацієнтам.

Тому у 2021 р. під час укладення договору з НСЗУ надавач буде подавати скановану копію документа, який підтверджує доступність будівлі. Це зазначено в Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 25.03.2018 р. № 410.

Такий документ видає фахівець з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат. З тими закладами, які не створять безперешкодного доступу до медичних послуг для осіб з інвалідністю, НСЗУ у 2021 р. укладати договори не буде.

Документ, який підтверджує доступність будівлі, для укладення договору з НСЗУ у 2021 р. не потрібен центрам екстреної медичної допомоги та станціям швидкої, а також фельдшерсько-акушерським пунктам як нерегулярним місцям надання первинної медичної допомоги. Щодо всіх інших надавачів та їхніх місць провадження діяльності ця вимога зберігається.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті