Неалкогольна жирова хворобу печінки: що потрібно знати?

20 Квітня 2021 3:56 Поділитися

Щороку 19 квітня відзначається Всесвітній день печінки, щоб привернути увагу до важливості цього органу людського організму та запобігти його захворюванням.

Одним з найбільш поширених захворювань печінки є неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП). Це хвороба, яку можуть відмічати у людей, які вживають мало алкоголю або не вживають його взагалі. З назви хвороби стає зрозумілим, що основними характеристиками НАЖХП є велика кількість жиру, що накопичується в клітинах печінки.

Які ж симптоми цієї хвороби?

Значна частина населення може не знати, що у них розвивається НАЖХП, насамперед тому, що хвороба не має специфічних симптомів, які можуть бути пов’язані безпосередньо з проблемами печінки. Ознаками НАЖХП можуть бути слабкість, втома, дратівливість, порушення сну, втрата апетиту, біль або дискомфорт у правому боці.

Яке відношення НАЖХП має до кожного з нас?

Печінка є одним з найважливіших органів людського організму — вона виконує понад 500 функцій і бере участь майже в усіх метаболічних процесах. Отже, здорова печінка — основа гарного самопочуття кожної людини. Частіше за все НАЖХП діагностують у пацієнтів з метаболічним синдромом, осіб із зайвою масою тіла або цукровим діабетом 2-го типу. Однак не лише цим групам людей варто замислитися про здоров’я своєї печінки. Інші супутні захворювання та спосіб життя, який характеризується неправильним харчуванням і відсутністю фізичної активності, та надлишкова маса тіла або ожиріння також можуть спричиняти розвиток НАЖХП.

Через світову пандемію значно підвищився рівень стресу, знизилася фізична активність. Окрім того, в умовах стресу та невизначеності з’являються неправильні харчові звички.

Про що варто задуматися, щоб знизити ризик розвитку НАЖХП?

  • Про своє харчування: слід обмежити вживання цукру, кондитерських виробів, жирної та висококалорійної їжі.
  • Про свою масу тіла: варто замислитися про зменшення маси тіла, якщо у людини відмічають ожиріння.
  • Про фізичну активність: слід займайтеся хоча б 20 хв на день: гуляти, кататися на велосипеді, робити вправи, які приносять задоволення.

Під час карантину можна займатися фізичними вправами вдома чи на свіжому повітрі. Для цього не потрібне спеціальне обладнання, вистачить килимка для вправ на підлозі. Також варто вставати та провітрювати приміщення кожні 30 хв під час роботи за комп’ютером.

За матеріалами пресрелізу Санофі в Україні

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті