Пропонується затвердити Порядок та обсяг обов’язкової реалізації донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії

23 Квітня 2021 12:45 Поділитися

22 квітня на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок та обсяг обов’язкової реалізації донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії, що заготовлені суб’єктами господарювання приватної форми власності (далі — Порядок). Його розроблено з метою врегулювання порядку та обсягу обов’язкової реалізації донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії.

Проєктом документа передбачається, що реалізація донорської крові та компонентів крові, які призначені для трансфузії, суб’єктами системи крові здійснюється на підставі договорів, що укладаються між суб’єктами системи крові та закладами охорони здоров’я.

При цьому суб’єкти господарювання приватної форми власності повинні мати ліцензію на медичну практику та ліцензію на заготівлю та тестування донорської крові та компонентів крові незалежно від їх кінцевого призначення, переробку, зберігання, розподіл та реалізацію донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії.

Серед істотних умов таких договорів будуть вимоги до транспортування донорської крові та її компонентів з дотриманням вимог «холодового ланцюга», які мають відповідати показникам безпеки та якості донорської крові та компонентів крові.

Вартість донорської крові та її компонентів розраховуватиметься та затверджуватиметься суб’єктами господарювання приватної форми власності на підставі методики формування ціни на послуги із заготівлі, тестування, переробки, зберігання та розподілу донорської крові та компонентів крові, яку визначить МОЗ.

Зазначається, що з 1 липня 2022 р. вартість донорської крові та її компонентів закладам охорони здоров’я, які уклали договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, відшкодовуватиметься НСЗУ відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» шляхом оплати медичних послуг, до вартості яких входять компоненти крові.

Пропозиції щодо формування обсягу обов’язкової реалізації донорської крові та компонентів крові, які призначені для трансфузії, МОЗ щорічно в установленому порядку подаватиме на затвердження Кабінетові Міністрів України.

Плазма, яка не відповідатиме показникам якості відповідно до наказу МОЗ від 09.03.2010 р. № 211 «Про затвердження Порядку контролю за дотриманням показників безпеки та якості донорської крові та її компонентів», може бути реалізована суб’єктам господарювання, що здійснюють виробництво препаратів крові на території України.

При цьому донорська кров та її компоненти (крім плазми), які не відповідатимуть показникам безпеки та якості, бракуватимуться, знезаражуватимуться зі складанням актів списання і передаватимуться суб’єктам господарювання, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті