Відтепер в інформаційно-аналітичній системі MedData буде зібрано дані про перебіг вакцинації в Україні

30 Квітня 2021 12:15 Поділитися

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» (далі — ДП «МЗУ») на своїй сторінці у Facebook нагадує, що перед початком кампанії з імунізації населення України проти COVID-19 особливо гостро постало питання систематизації даних про доставки, зберігання, переміщення та використання вакцин. Це ті дані, які впливають на ефективність прийняття рішень, контроль за перебігом вакцинації та прозорість цього процесу.

Фахівці ДП «МЗУ» за короткий термін розробили спеціальний модуль на базі інформаційно-аналітичної системи MedData. Цей модуль у реальному часі акумулює інформацію про перебіг вакцинації в Україні. У системі наявні чотири рівні, за якими класифікуються дані.

Перший рівень — рівень національного складу, куди вноситься інформація про загальну кількість доз вакцини, яка прибула в Україну. На цьому рівні дані збираються з 4 складів:

  • ДП «Укрвакцина» МОЗ України;
  • ДП «УкрМедПостач» МОЗ України;
  • ТОВ «Фармасофт»;
  • Бізнес-центр «Фармація».

До переліку включені ті державні та приватні підприємства, які залучені до процесу зберігання та транспортування різних видів вакцин в Україні.

На другому рівні можна отримати інформацію про кількість доз та їх використання у розрізі окремої області. Представники зазначених підприємств, національних складів, вносять інформацію про кількість вакцини, яку було розвезено в кожен регіон.

Третій рівень — районний, а четвертий стосується конкретно кожного пункту щеплення, де вноситься інформація щодо використання кожної дози препарату.

Таким чином, можна відслідкувати, скільки доз було поставлено в кожну область та лікарню, скільки було проведено щеп­лень, чи були зіпсовані або розбиті дози, наявність холодового обладнання та залишків у кожній лікарні і за областями. Дані оновлюються щодня.

Також команда ДП «МЗУ» розробила АPI-інтерфейс, за допомогою якого Рада національної безпеки і оборони України отримуватиме інформацію напряму з системи MedData. Надалі ці дані Рада національної безпеки і оборони України візуалізуватиме на власних дашбордах та використовуватиме для аналізу перебігу вакцинації та відповідного планування. Також даними з модуля в системі MedData користується Кабінет Міністрів України.

«MedData та її модулі є власними IT-рішеннями ДП «МЗУ». Над їх підтримкою та розвитком працюють наші фахівці — розробники та аналітики. Перші створюють функціонал системи та слідкують за її роботою. Аналітики займаються технічною підтримкою — консультують представників національних та регіональних складів, а також закладів охорони здоров’я, надають інформацію щодо того, як працює модуль, допомагають у користуванні системою, відповідають на спеціалізовані запити МОЗ», — йдеться в повідомленні ДП «МЗУ».

За матеріалами facebook.com/uamedpro
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті