Охорона здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну: Комітет переглянув проєкт закону

14 Травня 2021 9:53 Поділитися

13 травня під головуванням Михайла Радуцького відбулося засідання Комітету Верхов­ної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). На порядок денний для розгляду було винесено лише одне питання, а саме перегляд висновку Комітету стосовно проєкту Закону № 4358 щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну.

У засіданні також брали участь Вік­тор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України, Олексій Соловйов, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони.

М. Радуцький нагадав, що 22 березня цього року Комітет рекомендував Верховній Раді включити до порядку денного даний проєкт та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Водночас голова Комітету наголосив, що за результатами проведених додаткових консультацій відносно проєкту № 4358 (доопрацьованої редакції) виникла необхідність доопрацювати низку його положень з метою:

  • максимального наближення норм законопроєкту до вимог Директиви Європейського Союзу від 03.04.2014 р. № 40 «Про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів та про скасування Директиви 2001/37/ЕС»,
  • узгодити його положення із нещодавно прийнятими змінами в цій сфері,
  • визначити перехідний період для забезпечення впровадження суб’єктами господарювання передбачених у проєкті вимог.

Лада Булах, член Комітету, зазначила, що з метою врахування всіх пропозицій від зацікавлених сторін були змінені деякі позиції проєкту, зокрема:

  • відповідно до Рамкової конвенції Все­світньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну розширився перелік громадських і робочих місць, де буде заборонене куріння (варто зауважити, що ця норма стосуватиметься саме бездимних тютюнових виробів);
  • заборона поширення тютюнових виробів для нагрівання у громадських і робочих місцях;
  • заборона реклами, стимулювання і спонсорства пристроїв для нагрівання тютюну;
  • заборона реклами тютюнових виробів (не тільки в інтернеті, але й у соціальних мережах).

Народний депутат зауважила, що до­опрацьована редакція проєкту є максимально компромісною як для Парламенту, так і інших органів державної влади, що мають відношення до регулювання даної сфери.

Віктор Ляшко наголосив, що щорічно від неінфекційних хвороб, які виникають через куріння та інші продукти, пов’язані з ним, помирає близько 85–90 тис. осіб, що майже вдвічі більше, ніж показник летальних випадків від COVID-19 за період 2020–2021 рр.

«Міністерство охорони здоров’я окремо підтримує норму щодо заборони видимого розміщення тютюнових виробів у місцях їх продажу. Ми спостерігаємо досить велику кількість зловживань на цю тему, хоча такі заборони діють у розвинених країнах світу із кращою практикою боротьби з тютюном, зокрема у Великобританії, Канаді, Австралії, Норвегії, Фінляндії, Ісландії тощо», — зауважив він та додав, що важливим є і те, що в доопрацьованій редакції проєкту дія його норм поширюється не лише на звичайні тютюнові вироби, але й на нові тютюнові вироби та продукти, пов’язані з ними, зокрема на електронні сигарети, заправні контейнери, тютюнові вироби для нагрівання та ін.

За результатами обговорення Комітет скасував прийняте раніше рішення, яке було ухвалене 22.03.2021 р. та закріплене протоколом № 65, та рекомендував Верховній Раді замінити доопрацьовану версію проєкту, підготовлену на повторне перше читання, на нову та прийняти її за основу за результатами розгляду в першому читанні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті