Чому важливо вимірювати артеріальний тиск?

17 Травня 2021 4:49 Поділитися

17 травня проводиться Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією* з метою підвищення обізнаності населення про серйозні ускладнення даного захворювання, а також поширення інформації про те, як можна запобігти його розвитку. Цього року Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією проводиться під лозунгом «Вимірюй свій артеріальний тиск, контролюй його, живи довше!».

Артеріальна гіпертензія, або підвищений артеріальний тиск — серйозний стан, який значно підвищує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, головного мозку, нирок та інших хвороб. Артеріальна гіпертензія є однією з основних причин смертності в усьому світі.

До контрольованих факторів розвитку даного захворювання належать нездоровий раціон харчування (надмірне споживання солі, їжі зі значним вмістом насичених жирів та трансжирів, недостатнє споживання овочів та фруктів), недостатня фізична активність, споживання тютюнових та алкогольних виробів, а також надлишкова маса тіла й ожиріння. До факторів, що не піддаються контролю, належить наявність артеріальної гіпертензії у прямих родичів, вік старше 65 років та наявність супутніх захворювань, таких як цукровий діабет або захворювання нирок.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), з даним захворюванням живуть більше 1 млрд осіб у світі. При цьому майже половина з них не здогадується, що у них є проблеми з тиском.

Слід зазначити, що в багатьох випадках артеріальна гіпертензія може не подавати тривожних сигналів та її перебіг може бути практично безсимптомним. Ось чому важливо регулярно вимірювати артеріальний тиск. Симптоми, за їх наявності, можуть включати головний біль у ранкові години, кровотечу з носа, порушення серцевого ритму, погіршення зору, дзвін у вухах. Тяжкий стан може супроводжуватися слабкістю, нудотою, сплутаністю свідомості, внутрішнім напруженням, болем у грудях, м’язовим тремором.

Точне вимірювання артеріального тиску є надзвичайно важливим для діагностики та лікування цього захворювання. Вимірювати артеріальний тиск можна в тому числі самостійно, але для оцінки ризиків та пов’язаних із цим розладів таке обстеження має проводити медичний фахівець.

Нормальний артеріальний тиск у дорослих людей визначається на рівні 120 мм Hg1 в момент скорочення серця (систолічний) і на рівні 80 мм Hg в момент його розслаблення (діастолічний). Артеріальний тиск вважається підвищеним або високим, якщо систолічний тиск дорівнює або перевищує 140 мм Hg і/або діастолічний тиск дорівнює або перевищує 90 мм Hg.

За матеріалами www.who.int

* Ця ініціатива започаткована Всесвітньою лігою гіпертензії (World Hypertension League) та ВООЗ у 2005 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті