Фармацевтична практика в ЄС. Хто такий фармацевт-технік?

19 Жовтня 2021 2:17 Поділитися

У розвинених країнах світу поняття «провізор» (в Україні провізорами називають осіб з повною вищою фармацевтичною освітою, а фармацевтами – з неповною) відсутнє. Зокрема, в ЄС є фармацевти – спеціалісти з вищою освітою, та фармацевти-техніки – спеціалісти з середньою фармацевтичною освітою, які мають обмежені повноваження та виступають помічниками фармацевтів. Користуючись інформаційним приводом – 19 жовтня у світі відзначається День фармацевта-техніка (Pharmacy Technician Day) – розповідаємо про особливості роботи та обов’язки фармацевтів-техніків в аптеці в ЄС.

Фармацевт-технік виконує важливі адміністративні обов’язки. Він одним із перших прибуває до аптеки та готує її до відкриття: вмикає комп’ютери, перевіряє касу, звіти, тощо. Фармацевт-технік відповідає за роботу з дистриб’юторами та товарним запасом, займається оформленням замовлень та прийомом товару, поповненням запасів на полицях. Також фармацевти-техніки займаються інвентаризацією, зокрема перевіркою термінів придатності, обліком препаратів, що підлягають жорсткому контролю, управлінням складським приміщенням, виставленням рахунків-фактур, клієнтською базою та ін.

В ряді країн фармацевт-технік не має права відпускати або рекомендувати препарати (наприклад, у Фінляндії), в інших – це дозволяється під контролем фармацевта (наприклад, в Данії, Німеччині). Фармацевт-технік також може виступати асистентом  фармацевта (виконувати певні завдання з метою скорочення часу роботи з пацієнтом), підказати де знайти той чи інший товар, або відпустити не лікарські засоби. Також він може збирати ліки за рецептом (зазвичай електронним), замовлення для доставки, тощо.

Нагадаємо, протягом кількох років фармацевтична спільнота України (без особливих зрушень) обговорює питання зміни професійної назви аптечного фахівця. Як зауважують в Національному фармацевтичному університеті України (НФаУ), крім України, Фінляндії та Росії інші країни поняття «провізор» не використовують, у правовій площині це поняття незрозуміле. Натомість назви фармацевтичних професій обмежені «фармацевтом» чи «аптекарем» та «фармацевтом-техніком» чи «асистентом фармацевта». У зв’язку з цим можуть виникати певні труднощі з підтвердженням отриманого в нашій країні диплому за кордоном.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

#RxTechDay

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті