Пандемія ВІЛ/СНІД ще далека від завершення: Всесвітній день боротьби зі СНІДом

01 Грудня 2021 3:26 Поділитися

40 років тому людство зіткнулося з невідомим, смертельним на той момент захворюванням. Хвороба вражала імунну систему молодих і здорових людей, залишаючи їх беззахисними перед багатьма захворюваннями.

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) вражає імунну систему та послаблює захист від багатьох інфекцій та деяких типів онкологічних захворювань, з якими здатен впоратися імунітет здорової людини. Вірус руйнує та послаблює функцію імунних клітин, тому в інфікованих осіб поступово розвивається імунодефіцит. Останньою стадією ВІЛ-інфекції є синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

Сьогодні ВІЛ — не вирок

Досі не існує методу, що дозволяє повністю вилікувати ВІЛ, проте завдяки розширенню доступу до діагностики та антиретровірусної терапії, інфіковані пацієнти можуть прожити довге життя. За даними на кінець 2020 р., антиретровірусну терапію отримували 27,5 млн осіб, з них 25,5 млн проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходів.

World AIDS Day 2021

ВІЛ/СНІД називають пандемією ХХІ ст. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 37,7 млн осіб у світі живуть з ВІЛ.

Починаючи з 1988 р. з ініціативи ВООЗ щороку 1 грудня у світі відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом (World AIDS Day) з метою привернення уваги суспільства до цієї проблеми.

У нинішньому році ВООЗ закликає світових лідерів і громадян згуртуватися, щоб протистояти нерівності та розширити доступ до необхідного лікування. Цього року Всесвітній день боротьби зі СНІДом проходить під гаслом «Покінчимо з нерівністю. Покінчимо зі СНІДом. Покінчимо з пандемією» (End inequalities. End AIDS. End Pandemics).

«Лише подолавши нерівність, яка стримує досягнення прогресу в боротьбі зі СНІДом, ми зможемо подолати цю пандемію, — зазначає Вінні Б’яніма (Winnie Byanyima), виконавчий директор Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS). — Завдяки боротьбі з пандемією СНІДу ми дізналися, чого нам бракує для боротьби з пандеміями взагалі. Нам критично необхідна достатня інфраструктура як частина сильної системи охорони здоров’я. Нам потрібні заходи щодо забезпечення справедливого доступу до науки. Нові технології мають надаватися всім, хто їх потребує, без зволікання. Ми маємо захищати працівників охорони здоров’я, збільшувати їх кількість, щоб задовольняти нагальні потреби. Ми маємо захищати права людини та зміцнювати довіру до систем охорони здоров’я».

Що потрібно знати про ВІЛ/СНІД?

Симптоми ВІЛ варіюють залежно від стадії захворювання. Часто про свій статус інфіковані дізнаються лише на пізніх стадіях захворювання. По мірі того, як інфекція поступово ослаблює імунну систему, у інфікованого можуть проявлятися симптоми — опухлі лімфовузли, втрата маси тіла, лихоманка, діарея, кашель. Відсутність лікування може привести до розвитку тяжких захворювань. Рання діагностика та доступ до антиретровірусної терапії має вирішальне значення не тільки для покращення стану здоров’я ВІЛ-інфікованого, але й попередження передачі ВІЛ-інфекції іншим.

Від однієї людини до іншої вірус може передаватися через такі біологічні рідини, як кров, сперма, прееякуляційні виділення, вагінальні виділення та грудне молоко.

ВІЛ може передаватися під час незахищеного статевого акту з ВІЛ-інфікованим, від матері до дитини в період вагітності, пологів та грудного вигодовування, при переливанні зараженої крові або трансплантації зараженої тканини, спільному користуванні ін’єкційними засобами (голками, шприцами) та розчинами, використанні заражених гострих інструментів, хірургічного обладнання.

При звичайних повсякденних контактах, таких як поцілунки, обійми та потискування рук, або при спільному користуванні особистими предметами та вживанні продуктів харчування чи води, передача інфекції не відбувається.

Основні способи захистити себе:

  • безпечний секс, з використанням презервативів;
  • тестування на інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • використання винятково стерильних голок та шприців;
  • тестування крові при переливанні;
  • доконтактна профілактика (прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ) перед діями/ситуаціями, які пов’язані з високим ризиком зараження, а також постконтактна профілактика (актуально після контакту із зараженою кров’ю);
  • застосування антиретровірусних препаратів для профілактики (ВООЗ рекомендує забезпечувати можливість довічної антиретровірусної терапії для всіх людей, які живуть з ВІЛ, включаючи дітей, підлітків та дорослих, а також вагітних та жінок, які годують грудьми, незалежно від їх клінічного статусу).

За даними Центру громадського здоров’я України, в Україні понад 250 тис. осіб живуть з ВІЛ, при цьому третина з них не знає про свій статус. Відповідно, вони не розпочинають лікування (а отже вірус продовжує руйнувати їхню імунну систему) та можуть несвідомо інфікувати інших.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті