Реімбурсація препаратів інсуліну та нейролептиків: затверджено зміни до Правил виписування рецептів

10 Грудня 2021 12:13 Поділитися

На сайті Парламенту оприлюднено наказ МОЗ від 10.09.2021 р. № 1923, яким вносяться зміни до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом МОЗ від 19.07.2005 р. № 360 та Порядку формування переліку лікарських засобів, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни, затвердженого наказом МОЗ від 11.07.2019 р. № 1600. Зміни стосуються реалізації програми реімбурсації препаратів інсуліну та для лікування пацієнтів з розладами психіки, яку почала адмініструвати Національна служба здоров’я України з 1 жовтня 2021 р.

Так, змінами уточнюється, що електрон­ні рецепти на препарати інсуліну та лікарські засоби для лікування пацієнтів з нецукровим діабетом виписують лікарі за спеціальностями «Ендокринологія», «Дитяча ендокринологія», а також лікарі, які надають первинну медичну допомогу, за наявності медичного запису про медичний огляд, надання консультації або лікування, у тому числі за результатами надання первинної медичної допомоги, у реєстрі медичних записів, записів про направлення та рецептів у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я, який містить відомості щодо відповідного медичного призначення та внесений лікарем, який працює за зазначеною спеціальністю; на лікарські засоби для лікування хворих з розладами психіки та поведінки — лікарі за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія»; на лікарські засоби для терапії пацієнтів з епілепсією — лікарі за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія», «Неврологія», «Дитяча неврологія».

Окрім того уточнюється, що до Національного переліку основних лікарських засобів не включаються ліки, що входять до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, реімбурсація яких передбачена програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Також наказом № 1923 затверджено перелік наказів МОЗ, які визнаються такими, що втратили чинність, а саме:

  • від 13.04.2016 р. № 359 «Про затвердження Положення про реєстр референтних цін (цін відшкодування) на препарати інсуліну та Порядку розрахунку референтної ціни (ціни відшкодування) на препарати інсуліну»;
  • від 29.12.2016 р. № 1423 «Про затвердження Порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби на основі референтних цін»;
  • від 22.03.2019 р. № 635 «Про затвердження форми Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації».
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олександр 13.12.2021 12:28
"Окрім того уточнюється, що до Національного переліку основних лікарських засобів не включаються ліки, що входять до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, реімбурсація яких передбачена програмою державних гарантій медичного обслуговування населення." Насправді, уточнення стосується того, що реімбурсовані ліки за відповідним переліком не включаються до переліку лікарських засобів, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни (наказом МОЗ від 11 липня 2019 року № 1600)

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті