Впровадження фармацевтичного страхування: на що варто звернути увагу?

13 Грудня 2021 4:59 Поділитися

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), на своїй сторінці у Facebook нагадав, що минулого тижня Міністерство охорони здоров’я, Комітет, асоціації страховиків та «ПриватБанк» підписали Меморандум про співпрацю щодо впровадження в Україні доступного фармацевтичного страхування. Пілотний проєкт планується розпочати в 6 регіонах.

Водночас М. Радуцький зауважив, що, крім запуску пілотного проєкту, існує низка завдань, пов’язаних з трьома важливими аспектами системи фармацевтичного страхування:

1) завершення процесу оцінки медичних технологій (ОМТ) щодо препаратів з Національного переліку основних лікарських засобів.

Як зазначається в повідомленні, навесні поточного року в Україні почала працювати система ОМТ — це процес визначення клінічної ефективності та економічної доцільності придбання того чи іншого препарату. Наразі ДП «Державний експертний центр МОЗ України» уже проводить ОМТ препаратів з Національного переліку основних лікарських засобів. Це дозволяє підтвердити ефективність ліків, включених до переліку, та сформувати якісні протоколи надання медичної допомоги, на базі яких працює фармацевтичне страхування;

2) запровадження страхування відповідальності медичних працівників.

Система фармацевтичного страхування передбачає, що страхова компанія контролює коректність призначення препарату лікарем. Тобто у певному розумінні також відповідає за результат лікування. Трапляється, що призначення зроблено згідно з протоколом, однак з різних причин терапія призвела до негативних наслідків.

«У світі для таких ситуацій давно використовують інструмент, який дозволяє одночасно захистити як пацієнта, так і другу сторону — медика і страховика — страхування професійної відповідальності лікарів. У разі якщо призначення відповідає протоколу лікування, але пацієнту заподіяно шкоду, постраждалий отримує страхову компенсацію. Фактично мова йде про зниження фінансових ризиків для всіх учасників системи фармацевтичного страхування. Відповідний законопроєкт розробляє Комітет», — зауважив М. Радуцький;

3) запровадження терміна «фармацевтична послуга».

Голова Комітету наголосив, що фармацевтична страховка — це також можливість отримувати препарати з мінімальною торговельною націнкою. «У Європейському Союзі розрізняють два поняття — фармацевтична послуга та фармацевтична допомога. У першому випадку йдеться про надання препарату згідно з рецептом лікаря. У другому — про консультацію щодо обрання препарату, роз’яснення щодо його використання, протипоказань. У першому випадку розмір націнки регулюється і, як правило, є істотно меншим», — повідомляє він та додає, що ліки в межах фармацевтичного страхування призначатимуться лікарем за електронним рецептом. Тож, вартість медичних препаратів, які аптеки надають у межах проєкту фармацевтичного страхування, може бути відчутно знижена. Але для того, щоб імплементувати європейську практику та законодавчо врегулювати питання націнок, терміни «фармацевтична послуга» та «фармацевтична допомога» спочатку потрібно інтегрувати в законодавство.

За матеріалами facebook.com/radutskyy
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті