Народні депутати пропонують встановити відповідальність за напад на працівників швидкої

17 Грудня 2021 5:09 Поділитися

У Верховній Раді України 13 грудня було зареєстровано проєкт закону № 6423 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги під час виконання службових обов’язків» (далі — проєкт закону). Ініціаторами подання є група народних депутатів на чолі із Сергієм Кузьміних, народним депутатом політичної партії «Слуга народу».

Законопроєктом пропонується Кримінальний кодекс України доповнити нормою, яка встановлюватиме відповідальність за погрозу або насильство щодо працівника системи екстреної медичної допомоги, який входитиме до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Відтак погроза вбивством, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень щодо працівників екстреної допомоги під час виконання ними свої професійних обов’язків, застосовані з метою перешкоджання службовій або професійній діяльності, а так само з метою заволодіння майном чи з іншою метою в інтересах того, хто погрожує, каратиметься арештом на строк до 6 міс або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

У разі якщо працівнику екстреної допомоги буде нанесено умисні побої або заподіяно легкі чи середньої тяжкості тілесні ушкодження, такі дії каратимуться обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк. За умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження передбачатиметься відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років.

У Кодекс України про адміністративні правопорушення також пропонується внести норму, яка встановлюватиме покарання за завідомо хибний виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги та передбачатиме накладення штрафу в розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (нмдг). Якщо правопорушення буде вчинено повторно особою протягом року, розмір штрафу збільшується вдвічі — від 400 до 1000 нмдг.

У разі якщо діяння вчинятиметься малолітніми або неповнолітніми особами віком 14–16 років — відповідатимуть батьки таких осіб, на яких накладатиметься штраф у розмірі від 50 до 100 нмдг або обов’язок виконання громадських робіт на строк від 20 до 40 год.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті