Вакцинація третіми дозами дуже ефективна проти госпіталізації у Великій Британії

10 Січня 2022 5:05 Поділитися

Бустерні дози забезпечують захист від госпіталізації серед осіб віком 65 років і старше, що зберігається на рівні 90% через 3 міс після вакцинації. Натомість імунітет проти симптоматичних випадків згасає досить швидко, і оцінюється лише у 30%. Ці дані дуже обнадіюють і підкреслюють цінність третіх доз, тому що захист від тяжких захворювань за 6 міс після вакцинації двома дозами знижується до 50%.

Ефективність щодо госпіталізації — 90%

Нещодавно отримані дані Агентства з безпеки охорони здоров’я (Health Security Agency — HSA) Великобританії свідчать, що бустерні дози продовжують забезпечувати високий рівень захисту від тяжких захворювань, викликаних варіантом «омікрон», серед людей похилого віку.

У проаналізованому дослідженні розглядали бустерні дози в осіб старше 65 років, з яких почалася кампанія ревакцинації в середині вересня минулого року. Приблизно через 3 міс після введення третьої дози захист від госпіталізації серед осіб віком 65 років і старше залишається на рівні близько 90%. У той же час захист від важких захворювань після 2 доз знижується приблизно до 70% через 3 міс і до 50% — через 6 міс. У той час, як при бустерній дозі тривалість захисту від тяжкого захворювання залишається високою, захист від легкої симптоматичної інфекції коротший і знижується приблизно до 30% через 3 міс.

У Німеччині зростає частка «омікрону»

Актуальні дані Інституту Роберта Коха (Robert-Koch-Instituts — RKI) свідчать, що ефективність курсу первинної вакцинації проти симптоматичного захворювання COVID-19 за останні 4 тиж (станом на 4 січня) у віковій групі 18–59 років становила приблизно 62%, а у віковій групі ≥60 років — приблизно 71%.

Ефективність ревакцинації проти симптоматичного захворювання COVID-19 становила 89% у віковій групі 18–59 років та приблизно 93% у віковій групі ≥60 років за той же період. У той же час частка «омікрону» серед нових випадків COVID-19 у Німеччині стрімко зростає. Згідно зі звітними даними з федеральних земель, 44,3% досліджених випадків припадає на новий варіант на 52-му календарному тижні (закінчився 2 січня). Тижнем раніше цей показник становив 15,8%. Частка «дельта»-варіанту, який ще кілька тижнів тому майже виключно домінував у процесі зараження, неухильно зменшується. RKI попереджає, що більш заразний варіант «омікрон» може призвести до «раптового збільшення кількості інфекцій і швидкого перевантаження системи охорони здоров’я та, можливо, інших сфер» (через величезну кількість інфікованих людей).

За матеріалами www.gov.uk; www.rki.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті