Уряд запровадив компенсацію в разі настання смерті після вакцинації

09 Лютого 2022 2:50 Поділитися

9 лютого під головуванням Дениса Шмигаля відбулося чергове засідання Уряду, під час якого прийнято зміни, якими передбачено розширення програми «єПідтримка», а саме:

  • надання 500 грн за отримання бустерної дози (з 14 березня 2022 р.);
  • особи старше 60 років та особи з інвалідністю І та ІІ групи зможуть використати кошти на придбання ліків або оплату комунальних послуг вже в лютому 2022 р.

Окрім того, Уряд прийняв постанову «Деякі питання забезпечення функціонування ефективної системи закупівель лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів до них та державної компенсації шкоди».

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що цей документ врегульовує питання закупівель ліків та медичних виробів за рахунок бюджетних коштів. Ним оптимізовано використання бюджетних коштів, а також скасовано збір заявок на закупівлю ліків у паперовому вигляді і запроваджено цифровий інструмент MedData. Завдяки цьому обласні департаменти охорони здоров’я зможуть подавати заявки щодо потреби в фармацевтичній продукції онлайн, і це дозволить в оперативному порядку розподіляти закуплену продукцію.

Окрім того, згідно з проєктом цієї постанови Урядом запроваджується компенсація шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути внаслідок використання лікарських засобів або вакцинації від COVID-19. Наголошується, що прийняття цього рішення необхідне для проведення закупівель інноваційних ліків.

Зокрема, зазначається, що в разі встановлення особі групи інвалідності, пов’язаної з ускладненнями, що виникли після використання лікарських засобів або вакцинації від COVID-19, виплата здійснюватиметься разово:

  • для осіб з інвалідністю І групи — в 400-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року (далі — прожитковий мінімум);
  • для осіб з інвалідністю ІІ групи — в 350-кратному розмірі прожиткового мінімуму;
  • для осіб з інвалідністю ІІІ групи — в 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

У разі смерті особи, що настала внаслідок використання лікарських засобів або вакцинації від COVID-19, членам сім’ї, батькам, утриманцям померлого проводитиметься оплата в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

Водночас ці виплати не нараховуватимуться у разі використання ліків та вакцин від COVID-19, отриманих у рамках глобальної ініціативи COVAX.

Також під час засідання було прийнято постанову «Про внесення зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я», згідно з якою до електронної системи охорони здоров’я інтегруються послуги, пов’язані з реабілітацією. Завдяки цьому стане можливим, зокрема:

  • ведення медичних записів з урахуванням моделі Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я;
  • забезпечення оперативного, прозорого, неупередженого та якісного ведення обліку потреб осіб у реабілітації;
  • проведення моніторингу та оцінювання якості і результативності надання реабілітаційної допомоги та ін.

Стосовно захворюваності на COVID-19 в Україні Д. Шмигаль поінформував, що за минулий тиждень зареєстровано майже 243 тис. нових випадків інфікування, і лише за 8 лютого добовий приріст становив більше 38 тис.

Через підвищення навантаження на медичну систему у двох областях вже запроваджено «червоні» рівні епідемічної небезпеки. З 11 лютого цей рівень буде встановлено ще в Закарпатській, Луганській та Хмельницькій областях. У зв’язку з цим Прем’єр-міністр вкотре закликав громадян дотримуватися протиепідемічних правил, а також робити щеплення. Наразі ж близько 50% дорослого населення вже вакцинувалися від COVID-19.

Євген Прохоренко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті