Потенційна небезпека частого використання мелатоніну для покращення сну

16 Лютого 2022 11:51 Поділитися

У ході нещодавнього дослідження вчені отримали підсумки 10 циклів Національного обстеження стану здоров’я та харчування (National Health and Nutrition Examination Survey — NHANES), що охоплюють період з 1999 до 2018 р. У цьому дослідженні взяли участь 55 021 дорослий, 52% з яких були жінками. Середній вік учасників становив 47,5 років.

Результати показали, що у 2018 р. дорослі в США приймали вдвічі більше мелатоніну, ніж 10 років тому, що може становити ризик для здоров’я деяких людей.

Дослідження показало, що використання мелатоніну збільшилося з 0,4% у 1999–2000 рр. до 2,1% у 2017–2018 рр., причому зростання розпочалося у 2009–2010 рр.

Дослідження було опубліковано у виданні JAMA, а провідним автором є доктор Джинген Лі (Jingen Li), доктор філософії з Пекінського університету китайської медицини (Beijing University of Chinese Medicine).

Результати дослідження

У дослідженні оцінювали показники дорослих, які приймали мелатонін у дозі 5 мг на добу, а також тих, хто перевищував цю дозу. Автори виявили, що до 2005–2006 рр. користувачі не повідомляли про прийом дози більше 5 мг на добу, але поширеність випадків перевищення цієї дози зросла з 0,08% у 2005–2006 рр. до 0,28% у 2017–2018 рр.

Тож, дослідження «документує значне багаторазове збільшення використання мелатоніну в США за останні кілька років».

Несприятливі ефекти

Доктор Річард Кастріотта (Richard Castriotta), фахівець з медицини сну з Університету Південної Каліфорнії (University of Southern California), США, який не брав участі у дослідженні, прокоментував результати цього аналізу:

«Зростання використання мелатоніну, як і будь-якого іншого лікарського засобу, що продається як дієтична добавка, підвищує ризик розвитку несприятливих побічних ефектів».

При регулярному вживанні мелатоніну можуть виникнути деякі неприємні побічні ефекти, включаючи запаморочення, спазми шлунка, головний біль, нудоту, сплутаність свідомості або дезорієнтацію, депресію, дратівливість, неспокій, низький артеріальний тиск і тремор.

У свою чергу, доктор Крістофер Шмікл (Christopher Schmickl), доктор філософії, фахівець з медицини сну в Каліфорнійському університеті (University of California), США, заявив: «Пацієнти можуть використовувати мелатонін для самостійного лікування у разі «поганого сну» і таким чином відкласти або відмовитися від діагностики та призначення правильної/з доведеною ефективністю терапії основної причини. Наприклад, обструктивне апное уві сні може викликати симптоми, подібні до безсоння, і, якщо його не лікувати, може призвести до серйозних тривалих проблем зі здоров’ям.

Навіть при справжньому безсонні терапією першої лінії є загальна (немедикаментозна) когнітивно-поведінкова терапія, яка так само ефективна, як снодійні в короткостроковій перспективі, і більш ефективна у довгостроковій».

Ненадійні стандарти та заходи

Наразі Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (U.S. Food and Drug Administration — FDA) не регулює виробництво дієтичних добавок мелатоніну. Є побоювання, що кількість мелатоніну у безрецептурних препаратах може перевищувати те, що зазначено на етикетці, на 478%.

Професор К. Шмікл зазначив: «Це викликає побоювання з приводу «передозувань», які можуть завадити багатьом важливим біологічним функціям мелатоніну. Крім того, це ускладнює оцінку впливу мелатоніну на сон у конкретного пацієнта, оскільки фактична доза може суттєво змінюватися від таблетки до таблетки.

Безрецептурні мелатонінові продукти можуть також містити різні дози інших речовин, таких як серотонін (попередник мелатоніну, який у надмірній кількості може викликати навіть небезпечні для життя побічні ефекти), які можуть додатково спричиняти різні ефекти/побічні ефекти.

Виходячи з моєї клінічної практики, багато пацієнтів вважають мелатонін «натуральним», оскільки він є дієтичною добавкою, і тому не дуже переймаються прийомом навіть дуже високих доз (>5 мг), які викликають занепокоєння з медичної точки зору».

На світлій стороні

Наявні дані показують, що мелатонін має корисні протизапальні та антиоксидантні властивості і може мати більш широкий терапевтичний потенціал. Наразі досліджується його цінність при лікуванні захворювань, не пов’язаних зі сном.

Також важливо зазначити, що дослідження мало низку обмежень. До них належать:

  • самозвіти про використання;
  • неоднорідність препаратів;
  • невелика кількість споживачів мелатоніну у деяких підгрупах;
  • немає надійних оцінок тенденцій серед різних етнічних та расових груп;
  • недостатньо даних про тривале застосування мелатоніну у високих дозах.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті