У Румунії на європейських постачальників імуноглобулінів накладено мільйонні штрафи

17 Лютого 2022 11:30 Поділитися

Румунська Рада з конкуренції (Consiliul Concurenţei) оштрафувала на 71 млн євро п’ять фармацевтичних компаній-постачальників імуноглобулінів та інших біологічних ліків.

Антимонопольний орган оголосив 15 лютого про покарання п’яти фармацевтичних компаній, постачальників імуноглобулінів та інших препаратів, отриманих з плазми крові людини, а також представницької асоціації сектору виробників білкових препаратів з плазми (Plasma Protein Therapeutics Association — PPTA), Бельгія, штрафами на загальну суму 353 393 694 леї (приблизно 71 млн євро) після розслідування, розпочатого у 2018 р.

Стягнення призначені:

  • Baxalta Gmbh, Швейцарія: 109 372 066 леїв (22 млн євро);
  • CSL Behring Gmbh, Німеччина: 76 840 182 леї (15,5 млн євро);
  • Biotest AG, Німеччина: 25 512 194 леї (5 млн євро);
  • Kedrion Spa, Італія: 16 111 871 лей (3 млн євро);
  • Octapharma AG, Швейцарія: 125 181 860 леїв (25 млн євро);
  • PPTA, Бельгія: 375 521 лей (76 тис. євро).

За результатами розслідування, розпочатого у 2018 р., антимонопольний орган встановив, що в період 2015–2018 рр. п’ять компаній прийняли скоординовану стратегію, спрямовану на обмеження і навіть припинення поставок імуноглобулінів на ринок Румунії, аби чинити тиск на владу з метою припинення стягнення податку на ліки, отримані з людської крові чи плазми. Таким чином компанії прагнули створити комерційну перевагу, а саме підвищити норми прибутку.

«PPTA сприяла цій антиконкурентній практиці та власними діями забезпечувала досягнення спільної мети, виходячи, таким чином, за межі статутної діяльності на рівні асоціації, з метою впливу на законодавчий процес», — йдеться в заяві Ради.

Відсутність доступу до імуноглобулінів як основних ліків для терапії пацієнтів з багатьма серйозними захворюваннями, поставило під загрозу життя хворих і змусило владу вжити кризових заходів для забезпечення їх необхідними ліками, запустивши Європейський механізм цивільного захисту, що неявно вказує на масштаби ситуації, яка склалася на національному ринку.

Рішення антимонопольного органу, опубліковане в неконфіденційній формі на вебсайті установи, може бути оскаржене до Апеляційного суду Бухареста.

За матеріалами www.consiliulconcurentei.ro

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті