Альтернативні варіанти зв’язку для екстрених викликів

21 Березня 2022 12:25 Поділитися

Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) повідомляє про альтернативні варіанти екстрених викликів за відсутності мобільних мереж:

  1. Основною альтернативою мобільному зв’язку є засоби стаціонарного дротового зв’язку (стаціонарні телефони). Для виклику швидкої допомоги слід набирати номер 103.
  2. Якщо відсутній доступ до стаціонарних телефонів, але є доступ до інтернету, то можна підтримувати зв’язок за допомогою месенджерів Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, Messenger Facebook, Instagram тощо.

У разі необхідності з медиками можна зв’язатися за допомогою чат-боту на сайті МОЗ.

  1. Використання мобільних телефонів як засобів радіозв’язку за прикладом рації. Для цього на смартфон необхідно попередньо встановити спеціальні месенджери, наприклад: Voxer Walkie Talkie, Walkie Talkie, Two Way: Walkie Talkie.

Однак в ДСНС зазначають, що таке спілкування не буде приватним. Його зможе прослухати будь-хто, якщо випадково чи навмисно потрапить на ту ж частоту. Перевага в тому, що можна бути на зв’язку одночасно з усіма учасниками діалогу. Для організації такого зв’язку потрібно домовитися з абонентами про виділений канал (частоту або діапазон) для спілкування. Частота обирається абонентами довільно.

Радіус дії таких месенджерів варіює від 60 до 100 м і залежить від можливих перешкод, оскільки найчастіше їх робота побудована на основі технології Bluetooth (у підвальному приміщенні дальність зв’язку може зменшуватися до кількох метрів).

Варто пам’ятати, що будь-які месенджери необхідно завантажити заздалегідь за наявності стабільного доступу до інтернету, а також завчасно протестувати їх працездатність.

  1. За відсутності будь-якого зв’язку та доступу до інтернету рекомендуємо із дотриманням заходів власної безпеки переміститися до найближчого об’єкта, який обладнано засобами стаціонарного телефонного зв’язку та/або радіозв’язку. Обов’язково стаціонарні телефони є в будівлях органів місцевого самоврядування, відділеннях пошти, пожежно-рятувальних частинах, відділках поліції, станціях швидкої медичної допомоги, представництвах інших силових відомств (Національна гвардія, Служба безпеки України, Збройні сили України, Поліція охорони).

На випадок, якщо в кризовій ситуації не буде жодних технічних засобів зв’язку, потрібно попередньо чітко домовитися про місце та час зустрічі. Якщо планується евакуація в якесь конкретне місце — визначте точку та час збору й домовтеся, що будете чекати там, наприклад, протягом 24 год, а потім вирушите далі до наступного пункту призначення. Маленьким дітям варто покласти в кишеню або вшити в одяг записку із повним ім’ям дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адресу та телефони. Дітей шкільного віку варто попередити, як діяти в разі, якщо не буде зв’язку.

МОЗ України також дало кілька рекомендацій у випадку перебоїв із мобільним зв’язком та за умови необхідності отримання медичної допомоги:

1) вивчіть адресу та маршрут до найближчого закладу охорони здоров’я. Слід пам’ятати, що виходити з будинку чи укриття можна лише у випадку, коли це не загрожує власній безпеці;

2) майте поруч аптечку із всім необхідним і запасом ліків, які приймаєте постійно. Не виходьте без аптечки на великі відстані. Носіть із собою кровоспинний джут/турнікет за наявності;

3) знайте, як надати першу допомогу;

4) прочитайте інструкції, що можуть врятувати життя;

5) слідкуйте за повідомленнями та рекомендаціями щодо надання медичної допомоги цивільному населенню від військово-цивільної адміністрації у своєму регіоні на офіційних каналах.

За матеріалами dsns.gov.ua,

moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті