Огляд PGEU дій фармацевтів європейської спільноти для України

28 Березня 2022 6:11 Поділитися
  1. Надання гуманітарної підтримки Україні

9 березня Фармацевтична група Європейського Союзу ( Pharmaceutical Group of the European Union — PGEU) опублікувала пресреліз із закликом гарантувати постійний доступ до лікарських засобів для всіх, хто постраждав у цій війні, і створити найбільш пріоритетні безпечні гуманітарні коридори, щоб забезпечити доступ необхідного медичного обладнання до зон конфлікту.

Під час березневих зустрічей робочої групи PGEU з членами голова ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» Олег Клімов розповів про вплив конфлікту на аптеки та висвітлив деякі сфери, у яких члени PGEU могли б їх підтримати.

Наголошувалося, що багато аптек змушені були закрити через нестачу персоналу, а оптовикам було важко продовжувати доставку продукції в аптеки.

Визначені такі рекомендації та напрямки підтримки:

  • громадським фармацевтам по всій Європі рекомендується продовжувати підтримувати ініціативи, започатковані їх національними фармацевтичними асоціаціями, та/або підтримувати міжнародні гуманітарні організації, які працюють у цій сфері та з біженцями, шляхом фінансових пожертв;
  • якщо вважається доцільним збирати лікарські засоби та медичне обладнання (наприклад з аптек та/або громадян), рекомендується зв’язуватися з національними агентствами цивільного захисту, які координують допомогу з іншими країнами ЄС;
  • виконавчий комітет PGEU вирішив, що PGEU передасть 5 тис. євро Всеукраїнській фармацевтичній палаті.

 

  1. Підтримка біженців у країнах Європи

Під час березневої зустрічі AWG (Advisory Working Group – AWG, головний консультативний орган PGEU – прим. ред.) голова ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» Олег Клімов наголосив на необхідності підтримки біженців з України шляхом надання рекомендацій щодо доступу до лікарських засобів у різних країнах Європи.

Ще одним викликом, який було підкреслено, є визначення на національному ринку еквівалентних лікарських засобів для препаратів (у тому числі тих, що застосовуються при хронічних захворюваннях на постійній основі), які використовуються українськими біженцями, а також надання зрозумілої інформації про лікарські засоби з урахуванням мовних та письмових бар’єрів (використовувати кирилицю).

Були визначені такі рекомендації та напрямки підтримки:

  • PGEU збирає від членів посилання на спеціальні вебсайти та інші відповідні джерела, які надають інструкції для біженців щодо того, як отримати доступ до лікарських засобів та медичної допомоги (див. наприклад відео KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, Королівське голландське товариство сприяння фармаціїї), українською мовою та спеціальний вебсайт, створений Польською фармацевтичною палатою (Polish Pharmaceutical Chamber));
  • аптечним організаціям рекомендується підтримувати розробку інструментів для фармацевтів, що допомагають визначити на національному ринку еквівалентні лікарські засоби для препаратів (у тому числі тих, що застосовуються при хронічних захворюваннях на постійній основі), які вживають українські біженці, а також надавати зрозумілу інформацію про лікарські засоби для подолання мовних та письмових викликів (кирилиця).

PGEU поділиться ресурсами, визначеними Всеукраїнською фармацевтичною палатою, щоб допомогти з такими інструментами для визначення еквівалентності.

Нижченаведений огляд поточних ініціатив членів PGEU включає кілька прикладів дій, вжитих аптечними організаціями по всій Європі.

 

  1. Ініціативи членів PGEU

Австрія

За останні кілька днів почастішали запити як до Австрійської палати фармацевтів (Austrian Chamber of Pharmacists), так і до Віденської медичної асоціації (Medical Association for Vienna), в якій можна було б надати пожертвування на терміново необхідні ліки в Україні.

За допомогою президента Аптечної палати (President of the Pharmacy Chamber) Ульріке Мурш-Едлмайр (Ulrike Mursch-Edlmayr), генерального директора «Фармацевти без кордонів Австрії» (Pharmacists without Borders Austria) Ірини Швабеггер-Вагер (Irina Schwabegger-Wager), Фармацевтичного фонду зарплати та оптової торгівлі, можна було б ефективним, низькопороговим і небюрократичним чином організувати досягнення вищенаведених цілей.

Тому кожен, хто хоче допомогти, може перерахувати пожертви організації «Фармацевти без кордонів Австрії». За допомогою цих пожертв організація потім замовлятиме необхідні лікарські засоби у оптових фармацевтичних продавців.

Оптом, у свою чергу, доставлятиме безпосередньо в Україну. Там їх передадуть у лікарні, хірургічні відділення чи інші медичні установи. Цей порядок також узгоджено з МОЗ України.

Детальніше читайте тут.

Бельгія

Науковий відділ Асоціації фармацевтів Бельгії (Association Pharmaceutique Belge/Algemene Pharmaceutische Bond — APB) визначив Компендіум лікарських засобів, який містить огляд усіх лікарських засобів в Україні: compendium.com.ua/. Вебсторінку можна перекласти англійською мовою за допомогою функцій автоматичного перекладу з кількох інтернет-браузерів.

Крім того, виявлено, що додаток Google Lens може допомогти розшифрувати кириличні написи на упаковках лікарських засобів або інформацію.

Чеська Республіка

Чеська палата фармацевтів (Czech Chamber of Pharmacists) підготувала практичний інструмент для спілкування фармацевтів з українськими біженцями при наданні аптечної допомоги

Фармацевти готуються спілкуватися з українськими біженцями не лише під час відпуску рецептурних лікарських засобів, а й при консультуванні із самолікування. Проте практичні комунікаційні картки МОЗ не містили основних фраз, які необхідні фармацевтам та їх пацієнтам для їх діяльності. Тому Чеська палата фармацевтів у співпраці зі своїм членом українського походження Ганною Папіш (Ganna Papish) підготувала комунікаційну картку для аптек. Нею можна поділитися, надати чи роздрукувати без дозволу ČLNK (Česká lékárnická komora, чеська палата фармацевтів).

Спілкування між фармацевтом і пацієнтом при наданні медичної допомоги є специфічним і вимагає спеціального словникового запасу. Мовний бар’єр може призвести до непорозумінь і неправильних інтерпретацій, що призведе до неправильних рекомендацій щодо лікування та помилок, пов’язаних із лікарськими засобами, тому важливо, щоб фармацевти могли ефективно спілкуватися з пацієнтами.

Як і в інших сферах охорони здоров’я, комунікаційні картки МОЗ можуть допомогти у спілкуванні з українськими біженцями, зокрема картка Перелік можливих проблем пацієнта за медичною експертизою. Однак навіть у ній немає основних фраз, які потрібні професіоналам для надання аптечної допомоги.

Тому Чеська палата фармацевтів у співпраці зі своїм членом Ганною Папіш, фармацевтом українського походження, яка працює в аптеці в Рихнов-над-Кнежноу, підготувала практичний інструмент для спілкування з українськими біженцями в аптеці. Крім української, є ще й матеріал, підготовлений і російською мовою, оскільки багато українців зі східної частини України розмовляють переважно російською.

Комунікаційна картка містить основні фрази і буде надана в друкованому вигляді всім членам ČLNK, які внесені до березневого журналу чеських фармацевтів. Документ також є вкладенням до цієї статті, і його можна вільно поширювати та друкувати.

Віримо, що допомога знайде практичне застосування та допоможе забезпечити правильний відпуск лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів в аптеках для біженців з України.

Детальніше читайте тут.

Данія

У Данії є багато ініціатив для підтримки та допомоги Україні та українському народу, а також данські аптеки готові допомогти пожертвуваннями лікарських засобів та інших продуктів.

Тому Асоціація данських аптек (Association of Danish Pharmacies) зв’язалася з данськими органами влади щодо можливостей для пожертв і заохочує данських фармацевтів, які бажають допомогти, пожертвувати гроші через гуманітарні організації.

Фінляндія

Фінська асоціація фармацевтів (Finnish Association of Pharmacies) пожертвувала засоби для догляду за ранами на суму понад 10 тис. євро, які поставляються через одну з дочірніх компаній асоціації, Medifon. Транспорт є частиною екстреної допомоги ЄС. Більше інформації (фінською мовою) можна знайти тут.

03.08.2022 р. У Фінляндії провізори та працівники аптек лише за тиждень пожертвували понад 100 тис. євро на допомогу Україні. Більшість пожертв було зроблено таким організаціям, як Червоний Хрест.

Франція

Аптечні організації активно рекламують публічні заклики щодо надання пожертв організації Pharmacie Humanitaire Internationale (PHI), яка використовує кошти для закупівлі лікарських засобів та медичного обладнання для українських біженців.

Німеччина

Українським біженцям можна безкоштовно зробити щеплення від коронавірусу в аптеках Гессена (Hessen). Аптеки можуть за короткий час надати всі необхідні документи українською мовою та також легко запропонувати щеплення, про що повідомила Гессенська асоціація фармацевтів (Hessian Association of Pharmacists). Аптеки можуть підготувати необхідні документи відповідною іноземною мовою.

Детальніше читайте тут.

Палати фармацевтів Північного Рейну та Вестфалії-Ліппе (North Rhine and Westphalia-Lippe Chambers of Pharmacists) підтримують невідкладну допомогу Україні, надану організацією допомоги лікарськими засобами Action Medeor. Обидві палати пообіцяли по 5 тис. євро безпосередньо на підтримку транспортування лікарських засобів та медичних виробів в якості допомоги, що Action Medeor зараз здійснює кожні 3 дні. Крім того, обидві професійні асоціації закликали членів своєї палати робити пожертви.

Детальніше читайте тут.

Італія

Federfarma збирає кошти у співпраці з італійськими аптеками, провінційними асоціаціями та регіональними спілками-учасниками для придбання аптечок, лікарських засобів та медичних виробів, які входять до списку PGEU, яким ми поділилися з членами. Наразі вони зібрали понад 380 тис. євро.

Більше інформації (італійською мовою) можна знайти тут.

Мальта

Фармацевти Мальтійської спільноти на чолі з Мальтійською палатою фармацевтів (Malta Chamber of Pharmacists) зібрали лікарські засоби та медичні вироби на суму близько 41 тис. євро у відповідь на запрошення PGEU та відповідно до списку, який надано PGEU (за запитом Міністерства охорони здоров’я України та у співпраці з міністерствами охорони здоров’я Мальти та з питань закордонних справ та ЄС відповідно, а також з департаментом цивільного захисту Мальти). Додаткову інформацію можна отримати тут.

Нідерланди

  • KNMP опубліковано на своєму сайті запитання та відповіді з інформацією про підтримку України, надання медичної допомоги біженцям з України в Нідерландах та використання таблетованих препаратів йодиду;

www.knmp.nl/actueel/nieuws/veelgestelde-vragen-situatie-oekraine-centraal-geordend

  • KNMP опубліковано документ з інструкцією щодо дозування українською мовою;

www.knmp.nl/media/1235

  • KNMP збирається написати/перекласти інформацію про лікарські засоби для 50 препаратів. Інформація про лікарські засоби буде доступна на Apotheek.nl. Текст щодо лікарського засобу буде доданий протягом 2 тиж.

Розробка відеороликів про лікарські засоби українською мовою затримується через декілька проблем.

  • KNMP зроблено фінансову пожертву голландській організації з надзвичайних ситуацій, яка є членом Альянсу надзвичайних ситуацій (Emergency Appeals Alliance – EAA); giro555.nl/oekraine-de-ramp/
  • інформація про лікарські засоби доступна на mednex.net.ua/.

Польща

Польська фармацевтична палата створила спеціальний вебсайт про те, як фармацевти можуть надавати фінансову допомогу, матеріальну підтримку та допомогу у виконанні та видачі рецептів.

Фармацевти організували пункти для біженців з України. Надають медичну допомогу, знаходять замінники лікарських засобів

З минулого тижня 50 волонтерів з фармацевтичною освітою чергують у організованому ними пункті аптечної допомоги біженцям у Катовіце (Katowice). У вівторок встановили другий такий пункт, планують ще більше.

Засновником аптечних пунктів для біженців є Рафал Хехман (Rafał Hechmann) з Катовіце, фармацевт, член Сілезької фармацевтичної палати (Silesian Pharmaceutical Chamber) та гуманітарний працівник, який у 2009–2013 рр. керував діяльністю Польської гуманітарної місії в Палестині, Гаїті, Південному Судані, Сомалі та Лівії. Р. Хехманн також є автором ініціативи pharmaceuci.org, за допомогою якої він хоче дати можливість фармацевтам спільно допомагати жертвам війни в Україні.

Саме він 3 березня організував перший пункт аптечної допомоги, який працює у пункті прийому біженців при Вищій духовній семінарії (Higher Theological Seminary) на вул. Віт Ствоша (ul. Wit Stwosz) в Катовіце. У неділю Управління Сілезького воєводства (Silesian Voivodship Office) відкрило ще один, більший пункт прийому біженців у будівлі Культурного закладу на Площі Сілезького сейму (Plac Sejmu Śląskiego). У вівторок там прибулим почали допомагати й фармацевти.

Фармацевти – перша ланка системи охорони здоров’я

«Українці приходять на пункти прийому прямо з кордону. Багато з них мають різні проблеми зі здоров’ям. Для деяких достатньо спеціальної допомоги. У них застуда, біль в шлунку або незначні порізи. Ми можемо дати їм безрецептурні препарати з нашої аптечки або пізніше направити їх на консультацію до однієї з клінік POZ, які співпрацюють з нами. При необхідності вимірюємо їх артеріальний тиск, температуру тіла. Інші люди мають хронічні захворювання: артеріальну гіпертензію, цукровий діабет, рак. Ми надаємо їм інформацію про те, де вони можуть знайти лікаря, що дозволить їм продовжити терапію та отримати рецепти на лікарські засоби. Також ми визначаємо назви еквівалентів лікарських засобів, які пацієнти приймали в Україні, доступних у Польщі. Ми є їх першою точкою контакту з польською системою охорони здоров’я», – повідомив Р. Хехманн.

Буде більше пунктів аптечної допомоги

Партнером проєкту стала Сілезька аптечна палата. Проєкт також привернув увагу Польської медичної місії, яка хоче, щоб подібні пункти були створені по всій Польщі. Перший пункт за межами Катовіце будується у Крочицях у Юрі Краківсько-Ченстоховській за ініціативою місцевого фармацевта. Ви можете підтримати діяльність пунктів аптечної допомоги, пожертвувавши гроші на акцію зі збору коштів за адресою biletyka.pl/farmaceuci.

Детальніше.

Португалія

Португальська аптечна асоціація (Portuguese pharmacy association) працює в рамках ініціативи Португальського агентства з лікарських засобів (Portuguese Medicines Agency) щодо відправлення лікарських засобів та медичних виробів в Україну. Аптека на Мадейрі (Madeira) пропонує проживання та навчання 2/3 українських фармацевтів.

Орден фармацевтів (Order of Pharmacists – OF) висловив уряду Португалії готовність вжити виняткових заходів щодо спрощення процедури визнання професійної кваліфікації українських фармацевтів, яка нині затверджена радою міністрів, у контексті надання тимчасового захисту переміщеним особам з України.

Уряд ухвалив у раді міністрів «постанову-закон, що встановлює виняткові заходи у контексті надання тимчасового захисту переміщеним особам з України з метою забезпечення ефективного та швидкого процесу прийому та інтеграції».

Серед затверджених заходів – спрощення процедури визнання професійної кваліфікації, до якої входять медичні працівники та, зокрема, фармацевти.

Голова OF Хелдер Мота Філіпе (Helder Mota Filipe) передав помічнику держсекретаря та охорони здоров’я угоду про встановлення надзвичайного режиму для спрощеного визнання кваліфікації українських фармацевтів та відповідної інтеграції на ринку праці, сприяючи тим самим гуманітарній відповіді на конфлікт в Україні.

У цьому контексті OF розпочала контакти з фармацевтами українського походження, які проживають у Португалії, для моніторингу та наставництва співвітчизників, які подають документи на притулок у Португалії за цим винятковим режимом.

3 березня країни — члени Європейського Союзу вирішили активувати Європейську директиву про тимчасовий захист як винятковий захід для забезпечення тимчасового та негайного захисту мігрантів з України, які шукають притулку за кордоном.

У Португалії визнання кваліфікації фармацевтів, які здобули вищу освіту за межами Європейського Союзу, наразі здійснюється через процедуру «спеціального визнання», визначену декретом-законом № 10. 66/2018. У даний час OF має 159 активних фармацевтів, які визнали свою іноземну професійну кваліфікацію в Португалії.

Детальніше читайте тут.

Словаччина

У зв’язку з ситуацією, що склалася в Україні, до Аптечної палати надходило багато запитів від аптек щодо того, чи можна організувати пожертви лікарських засобів. Вони з владою та організаціями оцінюють, як аптеки можуть допомогти нужденному населенню у постраждалих районах.

На запит Pharmaciens sans Frontières (Фармацевти без кордонів) повідомили їм, що приносити лікарські засоби в аптеки немає сенсу. На їхню думку, грошові пожертви Swiss Solidarity зараз ефективніші. Організація співпрацює зі швейцарськими організаціями, які, в свою чергу, співпрацюють з регіональними партнерами, які точно знають, що потрібно місцевим жителям.

Більше інформації тут.

Іспанія

Генеральна фармацевтична рада Іспанії (General Pharmaceutical Council of Spain) співпрацює з фармацевтичною неурядовою організацією FARMAMUNDI в різноманітних гуманітарних акціях, включаючи збір коштів на постачання лікарських засобів та медичного обладнання в Україну.

Додаткова інформація (іспанською мовою) доступна тут.

  1. Міжнародні ресурси для визначення еквівалентних лікарських засобів та надання зрозумілої інформації про ліки

  • Велика неурядова організація рекомендувала два наступні мобільні додатки, щоб знайти еквівалентні українські лікарські засоби та/або полегшити спілкування з українськими пацієнтами (обмеження: необхідна оплата та доступні лише на пристроях Apple)
  • Apple World Drugs Converter
  • Apple Traveller’s Pharmacy – еквівалентні лікарські засоби (більше призначені для неспеціалістів);
  • український Компендіум лікарських засобів, що містить огляд усіх лікарських засобів в Україні: compendium.com.ua/.  Вебсторінку можна перекласти англійською мовою за допомогою функцій автоматичного перекладу з кількох інтернет-браузерів.
  • Додаток Google Lens може допомогти розшифрувати кирилицю на упаковках ліків або інформацію.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті