2 роки дії ПМГ в повному обсязі: що було зроблено?

04 Квітня 2022 12:00 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що 1 квітня 2020 р. почала діяти в повному обсязі Програма медичних гарантій (ПМГ).

Як зазначається у повідомленні, наразі понад 3400 медичних закладів по всій Україні працюють за договором з НСЗУ:

  • понад 2200 — заклади первинної медичної допомоги, з яких 934 — приватні та лікарі — фізичні особи-підприємці (ФОП);
  • понад 1700 спеціалізованих лікарень, з яких 118 — приватні та лікарі-ФОП.

«За ці два роки ПМГ розширювалася та деталізувалася, враховуючи потреби пацієнтів та наближаючи медичну допомогу до українців», — зазначають в НСЗУ. Наприклад, запрацювала мобільна паліативна допомога, психіатричні мультидисциплінарні команди. Пацієнти з туберкульозом отримали можливість сучасного та ефективного лікування.

Завдяки зменшенню тривалості перебування у стаціонарі і розвитку амбулаторного рівня надання допомоги пацієнти з туберкульозом можуть зберігати соціальні зв’язки та залишатися поруч з родиною. Також ПМГ дозволила швидко відреагувати на раптову пандемію COVID у 2020 р. та гарантувати пацієнтам необхідне лікування в стаціонарі. У 2021 р. до програми увійшов пакет вакцинації від COVID, щоб убезпечити українців від тяжкої форми вірусу.

НСЗУ наголошує, що на сьогодні ПМГ покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнта, зокрема такі:

  • послуги сімейного лікаря, педіатра чи терапевта;
  • екстрена медична допомога;
  • спеціалізована медична допомога, яка включає консультації спеціалістів, обстеження, госпіталізацію, операції;
  • пріоритетні послуги з лікування інфарктів та інсультів;
  • надання медичної допомоги при пологах та немовлятам — у складних неонатальних випадках, реабілітація та паліативна допомога.

Також це програма реімбурсації «Доступні ліки», завдяки якій пацієнти з найпоширенішими хронічними захворюваннями отримують безоплатно необхідні ліки та препарати інсуліну.

«ПМГ працює на всіх рівнях медичної допомоги вже 2 роки. Вона діє і сьогодні, в умовах війни. Для того щоб дати пацієнтам впевненість у стабільній роботі системи охорони здоров’я та точку опори під час раптового захворювання, травми, лікування хронічної або тяжкої хвороби, НСЗУ працює у штатному режимі та забезпечує стабільну своєчасну оплату медичним та аптечним закладам.

Для цього лікарі, медичні сестри та медичні брати, спеціалісти, які працюють в екстреній медичній допомозі, працівники аптек виходять щодня на роботу. Виписують рецепти, консультують,  проводять планові та невідкладні операції, діагностику, рятують поранених, приймають пологи, сприяють якнайшвидшій реабілітації та відновленню здоров’я мільйонам наших громадян…

Сьогодні рівно 2 роки, як ПМГ почала діяти у повному обсязі. Дякуємо всім, хто працює в інтересах пацієнтів, заради збереження життя та здоров’я кожного громадянина нашої країни. Україна переможе!», — підкреслює НСЗУ.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті