Можливості працевлаштування для фармацевтів у Латвії

20 Квітня 2022 1:54 Поділитися

Фармацевти з України можуть надавати професійні послуги в Латвії терміном до 1 року, але це не означає визнання професійної кваліфікації.

Стажування протягом 1 року

Так, згідно зі ст. 17 закону про підтримку цивільного населення України (Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums) «порядок короткострокового надання професійних послуг за регульованою професією в Латвійській Республіці, визначений Кабінетом Міністрів, також поширюється на фармацевтів і їх помічників, які є цивільними особами України». Зазначено також, що вони повинні «працювати під безпосереднім особистим керівництвом фармацевта» (рисунок).

Рисунок. Тематична інфографіка, підготовлена Латвійською асоціацією фармацевтів (Latvijas Farmaceitu biedrības — LFB)

Згідно зі ст. 16 щодо українців діє виняток у питанні знання державної мови. Так, «в аптеці, оптовому або медичному закладі можуть прийняти на роботу фармацевта чи помічника фармацевта, який є цивільним жителем України, за умови, що він здатний забезпечити комунікацію, необхідну для професійної діяльності (наприклад за допомогою перекладача), у тому числі надавати інформацію у зрозумілій формі, а також спілкування з персоналом аптеки».

При цьому порядок короткострокового надання послуг представниками регульованих професій у Латвії затверджено постановою Кабінету Міністрів № 47 більше року тому, 21 січня 2021 р. Трудові відносини в Латвії можна розпочати, якщо було отримано довгострокову візу з правом на роботу на термін до одного року. Її видає безоплатно Управління у справах громадянства та міграції (Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde).

Відповідно до порядку, визначеного постановою № 47, для отримання дозволу на тимчасове надання послуг фармацевт з України має зареєструватися в Латвійській асоціації фармацевтів (Latvijas Farmaceitu biedrības – LFB) та сплатити 35,57 євро (1136 грн). У подальшому потрібно буде щорічно сплачувати внесок за підтримання реєстру в розмірі 3,35 євро.

Реальний приклад зайнятості

Дев’ять фармацевтів з України почали працювати в «Mēness aptiekis» у Ризі, Балві та Даугавпілсі, повідомила Ліга Рібкінська (Līga Ribkinska), директор з комунікацій групи медичних компаній Repharm.

«Це працевлаштування для фармацевтів, і важливо, щоб такі професіонали високого рівня не втратили кваліфікацію та навички. Перші фармацевти почали працювати, і ми бачимо, що вони поступово знаходять нові умови роботи, знайомляться з колективом, аптечним програмним забезпеченням, ліками та асортиментом інших медичних товарів, який, за їхніми словами, схожий на український», — розповіла Л. Рібкінська. Вона додала, що її компанія дбає, аби нові колеги швидко ввійшли в курс справ. Використовують також розпізнавальні таблички, щоб відвідувачі зрозуміли, що ці спеціалісти можуть обслуговувати російською чи англійською, але поступово вивчають латиську.

За прогнозами керівництва Repharm, загалом пів сотні людей з України можуть почати працювати на різних посадах у компаніях групи, пов’язаних з фармацевтичною промисловістю в Латвії. Компанія забезпечуватиме їх роботою стільки, скільки буде необхідно, і на роботу запрошують не лише фармацевтів, помічників фармацевтів, а й складських працівників, пакувальників, операторів даних, спеціалістів з обслуговування клієнтів, вантажників, а й інших кандидатів. Компанія також дбає про те, щоб співробітники могли якомога швидше вивчити латиську мову.

Визнання кваліфікації

Остаточне закріплення у професії можливе за умови підтвердження відповідного статусу. Для цього особа має спочатку звернутися до Академічного інформаційного центру (Akadēmiskās informācijas centrā — AIC), який порівняє подані нею освітньо-професійно-кваліфікаційні документи та тривалість практичного навчання з вимогами, встановленими в Латвійській Республіці. AIC готує свій висновок та направляє подання заявника з доданими до нього документами до LFB для прийняття остаточного рішення.

Якщо професійна кваліфікація визнана належною в Латвійській Республіці, видається свідоцтво про визнання професійної кваліфікації. На цій підставі особа може зареєструватися у відповідному реєстрі фармацевтів і помічників фармацевтів. У разі невизнання професійної кваліфікації LFB інформує здобувача та AIC про тривалість та зміст додаткової підготовки та навчального закладу, де можна її отримати.

Окрім внесення даних у реєстр LFB, що є обов’язковим для практиків, на добровільних засадах також можна стати членом LFB — єдиної професійної організації Латвії. Вступний внесок для тих, хто працює, становить 4,5 євро, для інших (студентів, пенсіонерів тощо) — 1,5 євро. У подальшому річний членський внесок для перших становить 30 євро, для пенсіонерів — 1,2 євро, студентів — 6 євро.

За матеріалами www.farmaceitubiedriba.lv; likumi.lv; www.ukraine-latvia.com;
www.pmlp.gov.lv; www.aic.lv; www.la.lv

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті