Індійська та китайська вакцини: чи дають вони право на бустерні дози в ЄС?

26 Квітня 2022 9:56 Поділитися

Вимушені переселенці з України наразі пересуваються через кордони країн Європейського Союзу (ЄС) та Європейської економічної зони (ЄЕЗ) без обмежень щодо статусу вакцинації проти COVID-19. Але визнання відповідних сертифікатів має значення у разі призначення додаткових доз. Чи має особа, яка отримала щеплення поза ЄС/ЄЕЗ, на бустерну дозу? Чи може, наприклад, аптека, у якій зроблено вакцинацію, видати європейський цифровий сертифікат у такому разі? Виявляється, що той же фармацевт може перевірити еквівалентність вакцин, користуючись зведеними даними, підготовленими Комітетом ЄС з безпеки охорони здоров’я (EU Health Security Committee) та розміщеними на сайті reopen.europa.eu.

ЄС поступово скасовує обмеження на переміщення вакцинованих через державні кордони. Так, 30 червня 2020 р. Рада прийняла рекомендацію щодо можливого поступового скасування тимчасових обмежень на певні поїздки до ЄС. Підтвердженням відповідного статусу тієї чи іншої особи є чинні цифрові COVID-19-сертифікати. Свідчення про повну вакцинацію громадян країн, що не є членами ЄС/ ЄЕЗ, також можуть бути підставою для скасування обмежень на переміщення. Але тут можливі два варіанти:

  • щеплення зроблені вакциною, що отримала дозвіл згідно з Регламентом (Regulation (EC) No 726/2004); це стосується продукції виробництва Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen та AstraZeneca; якщо щеплення цими вакцинами зроблено в третій країні, країна-член може видати європейський цифровий COVID-19-сертифікат;
  • у сертифікаті фігурують інші вакцини, що дозволені до використання третіми країнами (у тому числі ті, що отримали дозвіл на використання в надзвичайній ситуації (Emergency Use Listing — EUL) від Всесвітньої організації охорони здоров’я).

За другого варіанта мова йде про встановлення відповідності між вакцинами, стосовно чого між країнами ЄС/ЄЕЗ є розбіжності. Так, згідно з вищезгаданим документом, що розміщений на сайті reopen.europa.eu (у редакції від 24 квітня), щеплення Covishield від Інституту сироваток Індії (Serum Institute of India) та CoronaVac від Sinovac визнаються підтвердженням вакцинального статусу більшістю країн, проте є й винятки (таблиця). Що стосується Італії, то стосовно Covishield рішення ще не прийнято, але для внутрішнього вжитку відповідний цифровий COVID -19-сертифікат використовують.

Таблиця. Зведені дані щодо визнання відомств про щеплення вакцинами, окрім тих, що дозволені до використання у ЄС, деякими країнами (за виключенням тих, що визнають щеплення обома вакцинами, які використовують в Україні) (reopen.europa.eu)

Щодо інших вакцин, то слід зазначити, що Естонія, наприклад, визнає всі застосовувані у світі вакцини проти COVID -19, інформація щодо яких є на сайті, включаючи кубинські та казахстанську. Аналогічна ситуація — у Словаччині, яка не прийняла рішення тільки щодо COVOVAX (Serum Institute of India) — спільної розробки з Novavax.

Як вирішується питання щодо бустерних доз стосовно реципієнтів вакцин, не зареєстрованих у ЄС, в якості первинної серії? На прикладі Німеччини зрозуміло, що щеплення вакцинами, що визнані в цій країні еквівалентними, вважається доказом первинної серії вакцинації, на відміну від інших вакцин. Тож, у цифровому середовищі можна буде створити сертифікат про введення бустерної дози мРНК-вакцини, якщо первинну серію зроблено Covishield, проте не CoronaVac. Як пояснив Федеральний союз німецьких асоціацій фармацевтів (Federal Union of German Associations of Pharmacists — ABDA), нумерація доз в останньому випадку починається спочатку. Тобто в Німеччині людина, що отримала дві дози CoronaVac, наразі не може вважатися вакцинованою. Профільне міністерство шукає прийнятне вирішення цієї проблеми, зазначають у ABDA.

За матеріалами reopen.europa.eu; www.deutsche-apotheker-zeitung.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті