Новий метааналіз: омега-3 жирні кислоти та артеріальний тиск

03 Червня 2022 3:22 Поділитися

1 червня у виданні «Journal of the American Heart Association» було опубліковано  результати метааналізу, згідно з якими споживання омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) — докозагексаєнової (docosahexaenoic acid — DHA) та ейкозапентаєнової (eicosapentaenoic acid — EPA) пов’язане зі зниженням артеріального тиску, причому оптимальною є доза 2–3 г на добу. Хоча ці висновки не є абсолютно новими, вони надійні та дають уявлення про давню дискусію щодо ролі ω3 ПНЖК у зміні серцево-судинного ризику, зазначено в редакційній статті.

До цього часу проведена значна кількість інтервенційних досліджень, що вивчають вплив омега-3 ПНЖК на фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи артеріальну гіпертензію. Передумовою стали обсерваційні дослідження, що демонструють зв’язок між вживанням великої кількості морепродуктів та зниженням частоти виникнення серцево-судинних захворювань у популяції ескімосів. Однак, незважаючи на десятиліття досліджень, роль омега-3 ПНЖК у зміні серцево-судинного ризику залишається суперечливою, а їх користь у звичайній клінічній практиці — незрозумілою.

Незважаючи на невизначеність, спричинену суперечливими результатами рандомізованих клінічних досліджень, об’єднані дані свідчать про чистий помірний ефект омега-3 ПНЖК, особливо щодо серцево-судинної смертності у пацієнтів з високим ризиком та з підвищеним рівнем тригліцеридів.

В аналіз було включено 71 дослідження, в якому взяли участь 4973 особи, які вживали комбіновано докозагексаєнову та ейкозапентаєнову кислоти в середньому в кількості 2,8 г/добу. Зниження систолічного тиску становило –2,61 (95% довірчий інтервал (ДІ) від –3,57 до –1,65), діастолічного — –2,61 (95% ДІ від –3,52 до –1,69) при дозі 2 г на добу. При вживанні 3 г на добу відповідні показники становили –1,64 (95% ДІ від –2,29 до –0,99) і –1,80 (95% ДІ від –2,38 до –1,23). У дослідженні підгруп виявлено сильніші та приблизно лінійні зв’язки доза-відповідь серед людей із артеріальною гіпертензією, гіперліпідемією та в осіб старшого віку.

Враховуючи незначний вплив на рівень тригліцеридів, зниження артеріального тиску разом з іншими їх плейотропними ефектами, ймовірно, може пояснити зниження серцево-судинного ризику, що спостерігається в REDUCE-IT3 і наступних метааналізах. Однак необхідні подальші рандомізовані контрольовані та постмаркетингові дослідження, щоб вирішити решту питань, зокрема щодо відмінностей монотерапії EPA порівняно з комбінацією EPA та DHA згідно з результатами досліджень REDUCE-IT3 і STRENGH4. Таким чином, омега-3 ПНЖК все ще не слід рекомендувати до широкого вживання, зазначено в редакційній статті, і лікарі повинні усвідомлювати змішану базу доказів і потенційні ризики фібриляції передсердь та кровотечі під час призначення.

За матеріалами www.ahajournals.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті