Алергічний риніт чинить прихований вплив на психічне здоров’я?

24 Червня 2022 9:59 Поділитися

Алергія може знижувати здатність людини виконувати щоденні функції, а симптоми можуть стати причиною уникнення соціальних взаємодій. Взаємозв’язок між психічним здоров’ям та алергією давно обговорюється вченими. Останні дослідження пролили світло на важливі деталі в цьому контексті. Дослідження свідчать, що люди, які живуть з алергією, можуть бути схильними до розладів психічного здоров’я, таких як тривога та депресія.

Алергія сама по собі може чинити значний вплив на психічне здоров’я людини. Деякі дослідники вважають, що медіатори запалення, які викликають алергічні реакції в організмі, також можуть впливати на головний мозок, відіграючи певну роль у розвитку депресії та тривоги. Аналогічно у людини з психічним розладом симптоми алергічної реакції можуть підвищувати рівень кортизолу — гормону стресу.

Дослідження 2019 р., проведене Медичним факультетом Саклера Тель-Авівського університету (Sackler Faculty of Medicine at Tel-Aviv University), Ізраїль, та Лондонською школою гігієни та тропічної медицини (London School of Hygiene and Tropical Medicine), Великобританія, серед іншого показало, що діагностування атопічної екземи пов’язане з підвищенням ризику розвитку на 14% депресії і 17% ризику пізнішої діагностики тривоги.

Симптоми алергії, наприклад алергічного риніту, досить помітні для оточуючих. Згідно з даними опитування Allergy UK, до 53% дорослих, які живуть з алергією, уникають соціальних взаємодій, що може призвести до ізоляції та зниження якості життя. Крім того, симптоми можуть перешкоджати нормальному сну, що здатне призводити до накопичення фізичної втоми та погіршення стану психічного здоров’я.

Згідно з тим самим опитуванням Allergy UK 52% людей, які живуть з алергією, відчували потребу у зменшенні вираженості симптомів через страх перед осудом з боку сім’ї, друзів або роботодавця, що спричинило відчуття страху, ізоляції та депресії.

Батьки дітей з алергією також відчувають психічний стрес: 54% вказали, що переживали через те, що їхні діти можуть мати алергічну реакцію під час обіду поза домом. У дітей серйозні симптоми алергії можуть заважати активному відпочинку, тоді як харчова алергія може викликати стрес серед однолітків у школі та обмежувати соціальні зустрічі.

Дослідження 2016 р., яке вивчало поведінкові зміни дітей з алергічними захворюваннями, дійшло висновку, що збільшення кількості алергічних захворювань у віці 7 років має значні клінічні наслідки, оскільки у дітей можуть розвинутися тривога або депресія в подальшому житті.

Дослідження 2018 р. також виявило сильну кореляцію між сезонними алергіями та розладами настрою. Результати цього дослідження наголошують на необхідності раннього комплексного моніторингу дітей та молодих людей з алергією щодо їх психологічного стану з метою профілактики розладів.

Оскільки алергія пов’язана із запаленням, може бути доцільно дотримуватися протизапальної дієти з високим вмістом клітковини, омега-3 і пробіотиків. Додавання свіжих фруктів і овочів, наповнених антиоксидантами, також може позитивно вплинути на функціональність імунної системи. Лікарі заохочують дорослих і дітей вести активний спосіб життя, який сприяє як фізичному, так і емоційному благополуччю. Окрім виявлення та лікування фізичних симптомів, варто заохочувати людей з алергією відкрито говорити про будь-які симптоми психічного здоров’я, які вони можуть відчувати.

Розмова з фахівцем із психічного здоров’я може допомогти знизити рівень стресу та надати інструменти для управління емоційними станами. Деякі люди також можуть відчувати полегшення від спілкування з іншими людьми, які мають подібні умови.

Таким чином, дана тема повертає нас до ідеї, що існує пряма кореляція між психічним і фізичним благополуччям і що одне без іншого неможливе.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com, www.onlinelibrary.wiley.com, www.ncbi.nlm.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті