Біль у спині у літньому віці: найбезпечніші та найефективніші ліки

29 Липня 2022 11:53 Поділитися

У рамках нового огляду літератури, що був покликаний виявити найбільш ефективні та безпечні лікарські засоби для застосування у осіб похилого віку, що використовуються для усунення болю у спині, дослідники оцінили результати 138 подвійних сліпих плацебо-контрольованих досліджень. Результати огляду опубліковано в журналі «Drugs and Aging». Люди похилого віку все частіше відмічають біль у спині, зокрема у попереку та шиї. Тож, отримані результати можуть бути корисними для обґрунтованого застосування препаратів при болю в спині у осіб похилого віку, які можуть мати складну історію хвороби. Адже лікарські засоби відіграють важливу роль у знеболюванні, але їх застосування має обмеження у людей похилого віку через зниження функції печінки та нирок, супутні медичні проблеми та поліпрагмазію.

У ході огляду було показано, що парацетамол демонструє сприятливий профіль безпеки у пацієнтів з болем у спині, але нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) є більш ефективними. Однак НПЗП слід використовувати в нижчих дозах і впродовж якомога коротшого терміну, дотримуючись запобіжних заходів щодо шлунково-кишкового тракту, відзначають дослідники.

Кортикостероїди мають найслабшу доказову базу щодо ефективності в усуненні неспецифічного болю в спині та безпеки.

Інші ключові висновки з огляду літератури: незважаючи на те що протисудомні препарати габапентин і прегабалін при застосуванні з метою знеболення можуть викликати запаморочення або труднощі при ходьбі, вони продемонстрували певну ефективність при болю в шиї та спині у літніх людей. Дослідники відзначають, що ці агенти доцільно використовувати з коригуванням у бік зниження дози. Також літнім людям рекомендується за можливості уникати застосування деяких міорелаксантів (карізопродолу, хлорзоксазону, циклобензаприну, метаксалону, метокарбамолу та орфенадрину) з метою знеболення у зв’язку з наявністю даних щодо асоціації між їх застосуванням та підвищенням ризику седації та падінь. Натомість такі міорелаксанти, як тизанідин, баклофен і дантролен, можуть допомогти при болю в шиї та спині. Тизанідин та баклофен доцільно використовувати в нижчих дозах. Застосування тизанідину варто уникати пацієнтам із захворюваннями печінки, а особам з хворобами нирок рекомендується розглянути зниження дози баклофену.

Для раціонального вибору лікарського засобу для полегшення болю у спині необхідно провести діагностику для встановлення правильного діагнозу, на наступному етапі слід визначити адекватну дозу лікарського засобу, скориговану з урахуванням індивідуальних особливостей та стану здоров’я пацієнта. Наприклад, НПЗП і парацетамол є раціональним вибором при артриті та міофасціальному болю, габапентиноїди або дулоксетин — при нейропатичному болю, антиспастичні засоби при болю міофасціальної етіології та комбінована терапія — у разі болю змішаної етіології.

Крім того, рекомендується поєднувати застосування лікарських засобів з фізіотерапією та спеціальними фізичними вправами, а також лікуванням самого захворювання, що спричиняє виникнення болю, пам’ятаючи про можливість проведення відповідних оперативних втручань.

За матеріалами www.link.springer.com

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті