Новий погляд на причини розвитку депресії

29 Липня 2022 5:34 Поділитися

Депресія є дуже поширеним психічним захворюванням. Варіанти лікування пацієнтів із цією патологією слід підбирати індивідуально та вони можуть включати використання ліків і психотерапії. Дослідники припустили, що низький рівень серотоніну викликає депресію. Втім дані нещодавнього системного комплексного огляду виявили мало доказів зв’язку рівня серотоніну з депресією.

Клінічна депресія є одним з найпоширеніших психічних захворювань, яке вражає мільйони людей у всьому світі. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зазначає, що близько 280 млн осіб у світі живуть з депресією. Такі пацієнти відчувають різні симптоми, які впливають на їх настрій, емоції та здатність займатися повсякденними справами.

Хоча кілька факторів спричиняють розвиток депресії, загальна думка полягає в тому, що вона пов’язана з хімічним дисбалансом у мозку, зокрема низьким рівнем хімічної речовини серотоніну. Однак даних, що підтверджують цю теорію, може бути менше, ніж вважали дослідники спочатку. Так, недавній системний комплексний огляд, опублікований у «Molecular Psychiatry», виявив, що існує мало доказів на підтримку думки про те, що депресія пов’язана з низьким рівнем серотоніну.

Лікування пацієнтів з депресією часто включає кілька підходів. Наприклад, люди з депресією можуть використовувати когнітивну поведінкову терапію, яка покликана допомогти їм працювати зі сприйняттям і моделями мислення або інші форми розмовної терапії, включаючи консультування та психотерапію. Також можна розглянути інші варіанти зміни способу життя.

Терапія також може включати використання антидепресантів, таких як селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС). Серотонін є нейромедіатором, який може впливати на настрій і поведінку людей, його ще часто називають «гормоном щастя». СІЗЗС підвищують рівень серотоніну в організмі і можуть бути ефективними у зменшенні вираженості симптомів депресії.

Теорія про те, що рівень серотоніну пов’язаний з ризиком розвитку депресії, була озвучена ще у 1960-х роках. Проте огляд, нещодавно опублікований у «Molecular Psychiatry», заперечує це уявлення.

У цій публікації розглянуто дані системних оглядів, мета-аналізів і досліджень великих баз даних. Учені не включали дослідження на тваринах або дослідження, які зосереджувалися на підтипах депресії, таких як післяпологова депресія або депресія у людей з певними фізичними захворюваннями, такими як хвороба Паркінсона. Огляд включав аналіз 17 досліджень.

У одному з розглянутих мета-аналізів було наведено слабкі докази того, що низький рівень триптофану може вплинути на людей із сімейною історією депресії. Триптофан зменшує кількість доступного серотоніну. Проте більшість даних свідчить про те, що депресія не пов’язана з низьким рівнем серотоніну або що низький рівень серотоніну не викликає депресію.

Дослідники також знайшли деякі докази, що підтверджують ідею про те, що тривале використання антидепресантів може навпаки знизити рівень серотоніну в організмі. Вони зазначають, що необхідні подальші дослідження, щоб вивчити довгостроковий вплив антидепресантів на організм.

Дослідники також відзначають, що якість оглядів, включених до їх власного аналізу, була різною.

Таким чином, наукові дані, накопичені протягом кількох десятиліть, не підтверджують теорію про те, що депресію спричиняє дефіцит серотоніну. Оскільки серотонін є основною хімічною речовиною мозку, яка, як вважають, пов’язана з депресією, і яка була найбільш ретельно досліджена в наш час, це означає, що ідея про те, що депресію зумовлює хімічний дисбаланс, науково не підтверджена.

Наявні дані свідчать про те, що низький рівень серотоніну не викликає депресії. Однак це не означає, що СІЗЗС не ефективні та лікарі припинять використовувати антидепресанти як варіант лікування. Натомість нові дані підкреслюють необхідність додаткових досліджень, чому антидепресанти діють саме так. Можлива роль серотоніну в розвитку депресії — це питання, окреме від антидепресивних ефектів СІЗЗС, адже не показано, що антидепресанти діють лише шляхом корекції попереднього відповідного хімічного дисбалансу. Крім того, це дослідження може вплинути на те, як пацієнти ставляться до використання антидепресантів. Люди можуть розглядати антидепресанти більше як частину комплексного підходу до лікування, а не як спосіб «виправлення» їх стану.

За матеріалами www.nature.com, www.who.int,
www.medicalnewstoday.com, www.ncbi.nlm.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті