Визначено біомаркери затяжного COVID-19

17 Серпня 2022 5:21 Поділитися

Неповні та неостаточні, проте дуже цікаві дані опублікованo у вигляді препринту* авторами зі США. Оброблені за допомогою штучного інтелекту, вони проливають світло на імуно-гормональні особливості при синдромі затяжного COVID-19. Випробування провели професор Девід Путріно (David Putrino) із Центру дослідження здібностей при лікарні Маунт-Сінай (Mount Sinai) та професор Акіко Івасакі (Akiko Iwasaki) з Єльської школи медицини (Yale School of Medicine). 215 учасників було розподілено на чотири групи, одна з яких включала осіб зі стійкими симптомами після гострої інфекції SARS-CoV-2.

Комплексне імунне фенотипування

Систематичне багатовимірне імунне фенотипування в поєднанні з методами машинного навчання було проведено для всіх учасників, щоб визначити потенційні ключові риси, характерні для затяжного COVID-19.

Авторами було відзначено помітні відмінності в популяціях специфічних циркулюючих гранулоцитів і лімфоцитів порівняно з відповідними контрольними групами, а також докази підсилених гуморальних реакцій, спрямованих проти SARS-CoV-2, серед учасників із «довгим» COVID-19. Крім того, спостерігалося несподіване збільшення відповідей антитіл, спрямованих проти вірусних патогенів, не пов’язаних із SARS-CoV-2, зокрема вірусу Епштейна — Барр.

Найважливіший прогностичний фактор

Аналіз імунних медіаторів, що циркулювали, і різних гормонів також виявив виражені відмінності, причому рівні кортизолу були рівномірно нижчими серед учасників із затяжним COVID-19 порівняно з контрольними групами.

У ході інтеграції даних імунного фенотипу в моделі неупередженого машинного навчання було виявлено важливі відмінні риси, критичні для точної класифікації затяжного COVID-19, причому найважливішим індивідуальним прогностичним фактором виявилося зниження рівня кортизолу. При цьому можна було б очікувати підвищення рівня адренокортикотропного гормону, однак цього не було, що свідчить про дисфункцію гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі в досліджених. За цією ознакою вони були подібними до пацієнтів із синдромом хронічної втоми.

Ці висновки допоможуть провести додаткові дослідження патобіології затяжного COVID-19 і можуть сприяти в майбутньому розробці об’єктивних біомаркерів для визначення цієї патології, зазначили автори.

За матеріалами www.medrxiv.org

*Klein J., Wood J. et al. Distinguishing features of Long COVID identified through immune profiling. medRxiv 2022.08.09.22278592.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті