Надання ліків зі співчуття: ЄБА сподівається на швидке прийняття відповідного законопроєкту у другому читанні

17 Серпня 2022 4:58 Поділитися

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) вітає прийняття Парламентом 15 серпня за основу в першому читанні законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття» (реєстр. № 5737), розробленого за участю Підкомітету з клінічних досліджень та Комітету з охорони здоров’я ЄБА.

Законопроєкт покликаний врегулювати питання оподаткування операцій суб’єктів господарювання, що братимуть участь у програмах надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття. Це дасть можливість спонсорам розвивати відповідні програми в Україні. Зокрема, зміни стосуються звільнення від оподаткування ввезення на митну територію України та постачання на території України незареєстрованих та/або зареєстрованих лікарських засобів, медичних виробів, супутніх матеріалів та/або послуг у сфері охорони здоров’я в межах програм розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів та програм доступу пацієнтів до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування.

Також передбачається зниження податкового навантаження на самих пацієнтів, учасників таких програм, які будуть отримувати інноваційні лікарські засоби на безоплатній основі. А саме: вартість наданих в межах проведення програм ліків, медичних виробів, послуг тощо не буде включатися до розрахунку загального оподатковуваного доходу пацієнта.

Ухвалення проєкту є невід’ємною частиною функціонування програм зі співчуття в Україні, першим кроком врегулювання яких було прийняття проєкту закону № 5736 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття».

Ці програми підвищать доступність інноваційних лікарських засобів для тяжкохворих пацієнтів, а також знизять вартість лікування таких осіб для держави.

Прийняття законопроєкту № 5737 у першому читанні продемонструвало розуміння державою важливості таких програм та їх підтримку.

Тож ЄБА очікує на швидке рішення Парламенту щодо прийняття його у другому читанні. Адже законодавчий процес у сфері клінічних випробувань має не зупинятися, а навпаки — вирішувати такі нагальні питання для частини українського населення та забезпечувати розширення інструментів доступу пацієнтів до інноваційного лікування.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті