Мультивітамінні та мінеральні комплекси під час вагітності: про що треба пам’ятати?

Правильне харчування під час вагітності є життєво важливим для здорового росту та розвитку дитини. Вагітній необхідно отримувати достатню кількість поживних речовин, щоб задовольнити потреби дитини та свої власні. Під час вагітності жінці потрібно більше деяких поживних речовин, включаючи білки, фолієву кислоту, йод, залізо та деякі вітаміни.

Чи потрібно додатково приймати вітаміни та мінерали?

Вагітним може бути рекомендовано додатково приймати препарати фолієвої кислоти, йоду та вітаміну D. Саме таких стандартів дотримуються системи охорони здоров’я Австралії та Великобританії, рекомендації щодо прийому фолієвої кислоти також є і в США.

Здорове харчування має важливе значення, воно забезпечує вагітну необхідними поживними речовинами. Однак деяким жінкам може знадобитися додатковий прийом інших речовин, окрім фолієвої кислоти, йоду та вітаміну D.

Якщо у вагітної є відомий дефіцит, лікар може порадити додатково вживати деякі вітаміни та мінерали, наприклад:

  • якщо жінка дотримується вегетаріанської або веганської дієти і не отримує достатньо вітаміну В12;
  • якщо вагітна не отримує достатньо кальцію, життєво важливого для здоров’я кісток, з молочних продуктів або інших продуктів, багатих кальцієм;
  • якщо у жінки виявлено анемію;
  • якщо вагітна не отримує достатню кількість омега-3 жирних кислот, наприклад, вживає дуже мало морепродуктів.

У будь-якому разі щодо додаткового вживання вітамінів та мінералів під час вагітності необхідно порадитися з лікарем.

Полівітаміни під час вагітності

Полівітаміни — це комбінація різних вітамінів і мінералів, які зазвичай випускаються у формі таблеток. Деякі полівітаміни розроблені спеціально для вагітних (пренатальні полівітаміни). Важливо пам’ятати, що навіть вживаючи пренатальні полівітаміни, важливо дотримуватися засад здорового харчування. Вагітним рекомендується уникати використання полівітамінів, які не призначені для вживання під час вагітності.

Так, доведено, що прийом омега-3 та омега-6 жирних кислот під час вагітності знижує ризик розвитку порушень аутичного спектру у дитини приблизно на третину (Lyall K. et al., 2013). У наступних дослідженнях учені пішли далі і підтвердили позитивний вплив вживання мультивітамінів (що містять фолати та залізо або ні) на ризик розвитку захворювань аутичного спектру (DeVilbiss E.A. et al., 2017). При цьому використання фолієвої кислоти та/чи заліза не впливало на ризик розвитку захворювань аутичного спектру.

Більше — не значить краще: варто бути обережними з певними вітамінами

Тіло людини потребує лише невеликої кількості таких нутрієнтів, як вітаміни та мінерали, і їх більша кількість не обов’язково сприятиме покращенню здоров’я. Насправді надмірне споживання вітамінів іноді може завдати шкоди.

Наприклад, високі дози вітамінів А, С або Е можуть бути небезпечними. Тому краще уникати продуктів, які можуть мати дуже високий вміст вітаміну А, включаючи печінку та продукти її переробки, такі як паштети.

Якщо вагітна отримує фолієву кислоту в складі полівітамінів, необхідно переконатися, що вони не містять вітаміну А (або ретинолу). Також не рекомендується приймати риб’ячий жир або будь-які добавки, що містять вітамін А (ретинол), під час вагітності. Надмірна кількість вітаміну А може завдати шкоди вашій дитині. Завжди варто перевіряти етикетку.

Фолієва кислота до та під час вагітності

Важливо приймати таблетку фолієвої кислоти по 400 мікрограмів щодня до настання вагітності та до 12-го тижня вагітності.

Фолієва кислота може допомогти запобігти вродженим дефектам, відомим як дефекти нервової трубки, включаючи розщелину хребта.

Якщо жінка не приймала фолієву кислоту до зачаття, їй слід почати це робити, як тільки дізнається, що вагітна.

Слід намагатися їсти зелені листові овочі, які містять фолієву кислоту (природну форму), а також сухі сніданки та жирні пасти з додаванням фолієвої кислоти.

Важко отримати кількість фолієвої кислоти, рекомендовану для здорової вагітності, лише з їжі, тому важливо вживати добавки.

Вищі дози фолієвої кислоти

Якщо у вагітної відмічають підвищений ризик розвитку дефектів нервової трубки плода, жінці буде рекомендовано приймати вищу дозу фолієвої кислоти (5 мг) щодня до 12-го тижня вагітності.

Вірогідність виникнення такої патології вважається вищою, якщо:

  • у жінки або біологічного батька дитини є дефект нервової трубки;
  • у вагітної або біологічного батька дитини в сімейному анамнезі відмічали дефекти нервової трубки;
  • у жінки була попередня вагітність з дефектом нервової трубки;
  • вагітна хворіє на цукровий діабет;
  • жінка приймає ліки, що призначають при епілепсії;
  • вагітна застосовує антиретровірусні препарати при ВІЛ.

Якщо щось із цього стосується вагітної, їй слід звернутися до лікаря загальної практики. Він може призначити вищу дозу фолієвої кислоти.

Під час вагітності людині потрібно більше фолієвої кислоти, ніж зазвичай, оскільки вона також допомагає плоду рости та розвиватися. Однією з її найважливіших ролей є запобігання дефектам нервової трубки, включаючи розщеплення хребта та аненцефалію. Розщеплення хребта — це стан, за якого кістки хребта не закривають спинний мозок повністю. Це може спричинити низку вад, які впливають на розвиток, мобільність і загальний стан здоров’я. У дитини з аненцефалією мозок або не розвивається, або дуже недорозвинений. Майже в усіх випадках аненцефалія буде смертельною — або в утробі матері, або незабаром після народження.

Деякі дослідження також показують, що фолієва кислота може знизити ризик розвитку ускладнень під час вагітності, таких як передчасні пологи, проблеми з розвитком плаценти та інші вроджені аномалії, такі як розщеплення піднебіння та хвороби серця (Greenberg J.A. et al., 2011).

Продукти з природним високим вмістом фолієвої кислоти включають: банани, шпинат, авокадо, броколі, апельсини, спаржу, брюсельську капусту. Також на полицях магазинів можна знайти деякі продукти спеціально збагачені фолієвою кислотою. Це можуть бути суміші для сніданку, вівсянка, деякі молочні продукти та ін.

Людині не потрібно стежити за щоденним споживанням фолієвої кислоти з їжею, але слід використовувати препарати та дієтичні добавки, що містять фолієву кислоту. Пренатальні вітаміни та значна кількість полі­вітамінів містять фолієву кислоту. Люди, які приймають кілька препаратів та дієтичних добавок, повинні переконатися, що вони не отримують більше 1000 мкг фолієвої кислоти на добу. В експерименті на тваринах було показано, що як занадто велика, так і занадто мала кількість фолієвої кислоти в раціоні шкодять розвитку мозку плода (De Crescenzo А.H. et al., 2021).

Вітамін D під час вагітності

Вітамін D утворюється, коли сонячне світло потрапляє на шкіру, але короткі дні, прохолодний клімат і проведення більшої частини дня вдома або в офісі призводять до того, що у 40% європейців виявляють дефіцит вітаміну D, який може бути серйозним у 13% випадків (Cashman K.D. et al., 2016).

Людині потрібно 10 мкг вітаміну D щодня, рекомендується розглянути можливість споживання добавок, що містять цю кількість вітаміну, у період з вересня до березня.

Вітамін D регулює обмін кальцію і фосфату в організмі, що необхідні для підтримання здоров’я кісток, зубів і м’язів. Тіло людини виробляє вітамін D, коли шкіра піддається впливу літнього сонячного світла (з кінця березня/початку квітня до кінця вересня).

Точно невідомо, скільки часу потрібно перебувати на сонці, щоб виробити достатню кількість вітаміну D для задоволення потреб організму, але, перебуваючи на сонці, слід подбати про те, щоб прикрити шкіру або нанести сонцезахисний крем, аби запобігти почервонінням та опікам.

Вітамін D також міститься в деяких продуктах харчування, зокрема, у жирній рибі (наприклад лосось, скумбрія, оселедець і сардини), яйцях та червоному м’ясі. Його додають до деяких сухих сніданків, жирних спредів і альтернатив молока.

Оскільки вітамін D міститься лише в невеликій кількості продуктів (природним чином або додається), важко отримати достатню кількість лише з їжі.Однак треба пам’ятати, що прийом більше 100 мкг (4000 МО) вітаміну D на добу може бути шкідливим. Тому у разі вживання декількох вітамінних комплексів чи дієтичних добавок, необхідно перевірити, чи не перевищено добову потребу у вітаміні D.

Залізо під час вагітності

У близько 35% майбутніх матерів можуть відмічати ризик ускладнень вагітності, таких як викидень або передчасні пологи, внаслідок дефіциту заліза (Veltri F. et al., 2022). Для дорослих віком 19–50 років Національний інститут здоров’я США (National Institutes of Health — NIH) рекомендує щоденне споживання 8 мг заліза для чоловіків і 18 мг для жінок, підвищуючи цю норму до 27 мг під час вагітності.

Потреба людини в залізі значно зростає під час вагітності, оскільки залізо є важливим для:

  • задоволення підвищених потреб плода і плаценти;
  • забезпечення потреб збільшеної кількості еритроцитів;
  • компенсації втрати заліза під час виношування дитини.

У разі дефіциту заліза часто турбує підвищена втомлюваність, а також може розвиватися залізодефіцитна анемія, остання є найпоширенішим видом анемії серед вагітних.

Дослідники підрахували, що у понад 40% вагітних виявляють анемію (Garzon S. et al., 2020). У разі відсутності лікування залізодефіцитна анемія може мати значний вплив на здоров’я матері та плода.

У наведеному вище дослідженні також підкреслюється зв’язок між залізодефіцитною анемією та такими ускладненнями вагітності, як:

  • низька маса тіла дитини при народженні;
  • передчасні пологи;
  • прееклампсія;
  • післяпологова кровотеча.

Джерелом заліза можуть бути нежирне м’ясо, зелені листові овочі, сухофрукти та горіхи.

Якщо під час вагітності спостерігається нестача заліза, що може проявлятися у знижені рівня гемо­глобіну, варто звернутися до лікаря за порадою щодо доцільності прийому препаратів заліза.

Вітамін С під час вагітності

Вітамін С захищає клітини та допомагає підтримувати їх здоровими, сприяє нормальній роботі імунної системи та є потужним анти­оксидантом. Він міститься в різноманітних фруктах і овочах, а збалансована дієта дозволяє повністю покрити потреби організму у вітаміні С. Вітамін С міститься у апельсинах, перці, полуниці, чорній смородині, броколі, брюсельській капусті, картоплі.

Кальцій під час вагітності

Кальцій є життєво важливим для формування кісток і зубів дитини.

Джерела кальцію включають: молоко, сир і йогурт, зелені листові овочі, такі як рукола, крес-салат, капуста та ін.

Інші добавки під час вагітності

Окрім фолієвої кислоти, вітаміну D, йоду та будь-яких додаткових вітамінів та мінералів, які призначив лікар, є обмежені докази на підтримку вживання деяких інших нутрієнтів під час вагітності.

Нещодавні дослідження показали, що добавки омега-3 можуть допомогти знизити ризик передчасних пологів, а пробіотики — контролювати рівень глюкози в крові під час вагітності. Але незрозуміло, чи користь від їх вживання переважає будь-яку можливу шкоду. Поки немає достовірних доказів, краще уникати використання таких добавок, якщо їх не призначив лікар, особливо в перший триместр вагітності.

Вегетаріанська, веганська та спеціальна дієта під час вагітності

Різноманітна та збалансована вегетаріанська дієта теоретично має забезпечувати достатню кількість поживних речовин для майбутньої мами та дитини під час вагітності. Але вегетаріанцям може бути складніше отримати достатню кількість заліза та вітаміну B12. Тому варто проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що вагітна отримує достатню кількість цих важливих поживних речовин.

Якщо вагітна веган або дотримується обмеженої дієти через харчову непереносимість (наприклад безглютенова дієта при целіакії) або з релігійних міркувань, їй також рекомендовано проконсультуватися з лікарем.

«Маленькі» проблеми, що заважають насолоджуватися вагітністю, та їх вирішення

Закреп

До 40% усіх жінок скаржаться на симптоми закрепу під час вагітності. Гормональні зміни призводять до розслаблення гладкої мускулатури кишечнику і, таким чином, до більш тривалого проходження їжі шлунково-кишковим трактом. Підвищене всмоктування води та електролітів під час вагітності також спричиняє розвиток закрепу. Інші можливі причини включають зміни в харчових звичках і зниження фізичної активності.

Під час вагітності у разі закрепів основна увага приділяється немедикаментозним методам лікування. Пацієнтам рекомендується вживати їжу з високим вмістом клітковини, пити достатню кількість води і виконувати фізичні вправи. Оскільки нечасте випорожнення вагітні жінки часто називають закрепом, перед тим як рекомендувати ліки, важливо з’ясувати, чи дійсно така проблема існує. Проносні засоби слід застосовувати лише у разі сильного закрепу та після безуспішного застосування інших заходів. Їх прийом має бути якомога коротшим, оскільки втрата води та зміни рівня електролітів можуть негативно вплинути на плід.

Якщо перехід на дієту з високим вмістом клітковини є недостатньо ефективним, можна використовувати наповнювачі та речовини, що набухають. Вони не всмоктуються і сприяють перистальтиці кишечнику. До цієї групи проносних належать насіння льону, пшеничні висівки та лушпиння індійського подорожника (Plantago ovata). Вживання цих речовин нешкідливе під час вагітності, але слід стежити за достатнім споживанням рідини. Якщо засоби, що набухають, недостатньо ефективні, доцільно буде розглянути застосування лактулози. Альтернативним варіантом є осмотичний проносний засіб макрогол та деякі інші. Не можна використовувати похідні антрахінону (листя сени, корінь ревеню, кору крушини, алое) і касторову олію.

Нудота та блювання

Під час вагітності нудоту та блювання відмічають приблизно у 70–80% жінок. Приблизно у 50% усіх вагітних спостерігається нудота та блювання на ранніх термінах вагітності, у близько 25% — лише нудота. Розмовний термін «ранкова нудота» не є правильним, оскільки багато вагітних відчувають постійну нудоту протягом дня. Симптоми зникають у 60% випадків наприкінці першого триместру, у 90% — не пізніше 20-го тижня вагітності.

Точна причина «нудоти вагітних» незрозуміла, обговорюються різні фактори: підвищений рівень загального хоріонічного гонадотропіну людини, дефіцит вітаміну B, зниження моторики стравоходу та шлунка з додатковим розслабленням нижнього стравохідного сфінктера та інфекції Helicobacter pylori.

Науково обґрунтовані рекомендації щодо консервативної терапії включають уникнення тригерів (жирної, гострої їжі, запахів), регулярний прийом їжі, багатої вуглеводами та білками, невеликими порціями, а також достатнє пиття.

Заходи альтернативної терапії вивчалися в плацебо-контрольованих дослідженнях: імбир, акупунктура та вітамін B6 (піридоксин) були більш ефективними для зменшення вираженості нудоти, але не для блювання. Психологічна, сімейна та медична підтримка позитивно впливають на інтенсивність симптомів.

Мігрень

Мігрень є однією з найпоширеніших форм головного болю. Захворюваність становить 10–15% і вражає більше жінок, ніж чоловіків. Напади мігрені проявляються пароксизмами з сильним, часто однобічним, пульсуючим голов­ним болем, що супроводжуються втратою апетиту, нудотою, блюванням, світлобоязню, чутливістю до шуму та запахів. Нюхові або зорові відчуття з розладами зору, які можуть передувати нападу мігрені, називаються аурою. Тригерами можуть бути стрес, недосипання, зневоднення, менструація, гіпоглікемія, алкоголь або надмірна стимуляція.

Мігрень не пов’язана з негативним перебігом вагітності або підвищеним рівнем вад розвитку. Проте це є фактором ризику розвитку артеріальної гіпертензії (включаючи прееклампсію) і судинних захворювань під час вагітності. У вагітних з мігренню частіше відмічають нудоту і блювання, а також депресію.

Уникнення тригерів, достатній і регулярний сон, споживання достатньої кількості рідини та регулярне харчування є ключовими підходами до немедикаментозної терапії у такому випадку. Крім того, добре зарекомендували себе методи релаксації, акупунктура та спорт. Поведінкова терапія може допомогти зменшити частоту нападів мігрені.

Парацетамол і нестероїдні протизапальні препарати, такі як ібупрофен і напроксен , ефективні в лікуванні пацієнтів з мігренню. Перш за все, слід враховувати, що нестероїдні протизапальні препарати можна приймати лише до 28-го тижня вагітності. Суматриптан з групи агоністів серотоніну триптану добре вивчений і може використовуватися короткочасно, якщо анальгетики не дають ефекту, особ­ливо при гострих нападах мігрені.

Печія

Печія та гастроезофагеальна рефлюкс­на хвороба, симптомом якої є печія, — одне з найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту. Причиною є зниження тонусу нижнього сфінктера стравоходу з недостатнім закриттям і можливим рефлюксом шлункового вмісту та кислоти. Характерними симптомами є печія і відрижка кислотою. М’язова слабкість, деякі захворювання, ліки, а також куріння та вагітність можуть призвести до порушення роботи нижнього сфінктера стравоходу. Одним із ускладнень є рефлюкс-езофагіт.

Печію виявляють приблизно у 30–50% вагітних, тобто набагато частіше, ніж зазвичай. За оцінками, рефлюкс-езофагіт спостерігається у 1–2% жінок під час вагітності. У перший триместр інколи буває важко відрізнити шлунково-кишкові симптоми, пов’язані з вагітністю (такі як блювання, харчова непереносимість тощо), від симптомів гастроезофагеальної рефлюкс­ної хвороби.

Як і в будь-який інший період життя, немедикаментозні заходи мають стояти на першому місці, наприклад, слід кинути палити та переглянути свої харчові звички. Зменшити вираженість легких симптомів спочатку можна за допомогою антацидів або антагоністів H2, таких як ранітидин. Інгібітори протонної помпи можуть бути призначені при рефлюкс-езофагітіОмепразол є одним з найкраще вивчених засобів із цього класу речовин під час вагітності.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА», за матеріалами http://www.pregnancybirthbaby.org.au; http://www.nhs.uk; http://www.embryotox.de; http://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*