Можливо, у вас осіння депресія?

14 Вересня 2022 3:36 Поділитися

Сезонна депресія, або, як часто її називають, осіння депресія — це великий депресивний розлад із сезонним характером. Цей тип депресії, як правило, вражає людей, які живуть у країнах, розташованих подалі від екватора. Він розвивається восени та взимку і, як правило, зникає навесні. Таким чином, симптоми можуть тривати приблизно 40% часу протягом року.

Люди із сезонною депресією відчувають симптоми депресії, які поступово наростають, оскільки дні починають скорочуватися. Вираженість цих симптомів повільно зменшується ранньою весною, коли кількість сонячного світла збільшується.

Американська психіатрична асоціація (American Psychiatric Association — APA) припускає, що цей стан може виникати, коли зменшення впливу сонячного світла викликає хімічний дисбаланс у мозку. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити причино-наслідковий зв’язок.

Сезонні зміни освітленості впливають на циркадні ритми, які регулюють відчуття часу людиною. Дехто називає це «внутрішнім біологічним годинником», і збій у роботі циркадних ритмів може значно порушити настрій.

За даними Гарвардської медичної школи (Harvard Medical School), жінки відчувають сезонний депресивний розлад частіше, ніж чоловіки. Цей стан також розвивається у молодих людей частіше, ніж у літніх.

Сезонну депресію також частіше відмічають у людей, які живуть далі на північ від екватора, оскільки взимку тривалість світлового дня в цих місцях ще більше скорочується.

Симптоми сезонної депресії аналогічні таким при депресії, основна відмінність полягає в тому, що вони розвиваються з наближенням зими та зникають навесні. Симптоми в більшості випадків виникають і зникають щороку в один і той самий час. Вони зазвичай слабкі восени, коли тривалість світлового дня починає скорочуватися.

Ознаки та симптоми сезонного депресивного розладу, як правило, включають:

  • відчуття тривоги, які не співмірні з їх причиною;
  • відчуття провини та нікчемності;
  • стрес і дратівливість;
  • труднощі у прийнятті рішень;
  • знижена концентрація уваги;
  • стійке зниження настрою;
  • зниження лібідо;
  • плач, часто без видимих причин;
  • відчуття втоми, навіть після тривалого сну;
  • довгий сон;
  • підвищений апетит;
  • соціальна замкнутість і зниження інтересу до діяльності, яка колись приносила задоволення;
  • труднощі з концентрацією уваги;
  • переїдання і можливе збільшення маси тіла;
  • суїцидальні думки.

Фактори ризику розвитку осінньої депресії

Певні фактори можуть впливати на ризик розвитку сезонної депресії у людини:

  • стать. Жінки частіше, ніж чоловіки, відчувають симптоми сезонної депресії, хоча це може бути пов’язано з більшою поширеністю депресивних розладів серед жінок. Відповідно до огляду, опублікованого в журналі «Depression Research and Treatment», сезонну депресію у чотири рази частіше діагностують у жінок, ніж у чоловіків (Melrose S., 2015);
  • географія. Учені з Національного інституту психічного здоров’я (National Institute of Mental Health — NIMH) висловили припущення, що проживання далі від екватора може підвищувати ризик розвитку сезонної депресії. У людей, які живуть у місцях, де взимку дні є набагато коротшими, відмічають вищий ризик розвитку сезонної депресії;
  • сімейний анамнез. Наявність близьких родичів, у яких діагностували будь-які типи депресивних розладів, може підвищити ймовірність розвитку сезонної депресії;
  • депресія в особистому анамнезі. Для людей з історією депресії або біполярного розладу, а також тих, хто зараз має будь-яке із цих захворювань, характерна вища ймовірність розвитку сезонної депресії.

Причини розвитку сезонної депресії

Експерти досі не впевнені щодо точних причин розвитку сезонної депресії. Однак дослідження вказали на такі фактори:

  • зниження вироблення серотоніну взимку. Продукція серотоніну організмом людини зазвичай знижується протягом зими. Серотонін є нейромедіатором, який ще називають «гормоном щастя», і він відіграє ключову роль у покращенні настрою. Він зв’язується з певним білком, щоб переміщуватися в організмі. При цьому рівень цього білка-транспортера знижується протягом зимових місяців, щоб захистити людину від екологічного стресу несприятливої пори року. Однак одне довгострокове дослідження, результати якого було опубліковано в журналі «Brain», показало, що взимку у людей із сезонною депресією не спостерігається зниження рівня білка-транспортера серотоніну (McMahon B. et al., 2016);
  • зміни рівня мелатоніну. Мелатонін — це гормон, який впливає на сон і настрій. Представники NIMH стверджують, що зменшення впливу сонячного світла протягом коротших осінніх та зимових днів порушує баланс мелатоніну в організмі;
  • знижене вироблення вітаміну D. В експерименті на тваринах, результати якого опубліковані в журналі «Genes & Nutrition», було доведено зв’язок між рівнями вітаміну D і серотоніну, що може пояснити розвиток депресії у деяких людей (Sabir M.S. et al., 2018). Організм виробляє вітамін D під впливом сонячних променів. Менше сонячного світла взимку може пояснити цикл депресивних симптомів, які характеризують сезонну депресію.

Лікування пацієнтів із сезонною депресією

Лікування при сезонній депресії включає застосування світлотерапії, психотерапії, а також призначення антидепресантів, як правило, селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну, оскільки ця група препаратів підвищує рівень серотоніну.

Згідно з даними APA, можна полегшити симптоми сезонної депресії, збільшивши час перебування під сонячним світлом. Наприклад, можуть допомогти довгі прогулянки, коли ще є сонячне світло. Коригування способу життя також може допомогти зменшити вираженість симптомів сезонної депресії.

Хоча сезонна депресія, вірогідно, розвивається під впливом біохімічних змін у функціонуванні мозку, психотерапія з фокусом на настрій та поведінку також може допомогти. У APA припускають, що цей тип терапії може мати більш тривалу користь, ніж прийом ліків або використання лайтбоксу (світлотерапія) для управління настроєм.

Когнітивно-поведінкова терапія може допомогти людям краще відстежувати та контролювати свої реакції на певні ситуації та середовище. Якщо людина може змінити те, як вона сприймає події, її поведінка також зміниться з часом. Це може допомогти зменшити тяжкість симптомів у період, коли сезонна депресія сягає піку.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.health.harvard.edu; www.psychiatry.org;
www.medicalnewstoday.com; www.nimh.nih.gov; www.ncbi.nlm.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті