Нобелівську премію з хімії у 2022 р. отримали троє вчених за розробку методів клік-хімії

06 Жовтня 2022 10:11 Поділитися

Хіміки вже впродовж тривалого часу прагнули створювати дедалі складніші молекули. У фармацевтичних дослідженнях це часто проявлялося у штучному відтворенні природних молекул з лікувальними властивостями. Це призвело до створення багатьох чудових молекулярних конструкцій, але робота, як правило, займає багато часу та коштує дорого.

Цього року троє вчених отримали Нобелівську премію з хімії  за роботу, яка покликана спростити складні процеси. Винагороду в цій номінації «за розробку методів клік-хімії та біоортогональної хімії» присуджено:

  • Каролін Р. Бертоцці, Стенфордський університет (Stanford University), Каліфорнія, США;
  • Мортену Мелдалу, Копенгагенський університет  (Københavns Universitet), Данія;
  • К. Баррі Шарплессу, Scripps Research, США.

У 2000 р. Б. Шарплесс ввів концепцію клік-хімії. Цей термін використовується для опису реакцій, які проходять у м’яких умовах зі значною швидкістю. Саме легкість та невибагливість таких процесів і обумовлює термін «click» — клацання.

Невдовзі Б. Шарплесс та М. Мелдал незалежно один від одного представили те, що зараз називають «перлиною в короні» клік-хімії — азидоалкінове циклоприєднання під дією мідних каталізаторів. Це елегантна та ефективна хімічна реакція, яка зараз широко використовується, у тому числі в розробці препаратів, картографуванні ДНК.

К. Бертоцці, яка працює в галузі глікобіології та біоортогональної хімії, вивела клік-хімію на новий рівень і почала застосовувати її у живих організмах.

Наразі біоортогональні реакції використовуються в усьому світі для дослідження клітин і відстеження біологічних процесів. Використовуючи біоортогональні реакції, дослідники покращили націлювання онкопрепаратів, які зараз проходять клінічні дослідження.

За матеріалами www.nobelprize.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті