Е-рецепт на наркотичні ліки: МОЗ затвердило відповідний наказ

 

МОЗ України оприлюднило наказ від 11.10.2022 р. № 1841, відповідно до якого з 1 листопада 2022 р. запроваджується електронний рецепт на ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами (далі — наркотичні лікарські засоби). Відповідні зміни вносяться до наказів МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» та від 28.02.2020 р. № 587 «Деякі питання ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я».

Змінами передбачено, що з 1 листопада в разі наявності технічної можливості в медичних та аптечних закладах виписування та відпуск наркотичних лікарських засобів за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, здійснюються за електронним рецептом через електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Для отримання ліків на пільгових умовах (за бюджетні кошти) рецепт на наркотичні (психотропні) препарати, як і раніше, виписуватиметься на спеціальному паперовому бланку форми ф-3.

Також електронні рецепти не виписуватимуть на наркотичні лікарські засоби, вироблені (виготовлені) в умовах аптеки.

Окрім того, змінами передбачено, що на електронні рецепти на наркотичні ліки не поширюється дія Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків, затвердженої наказом № 360.

ВИПИСУВАННЯ Е-РЕЦЕПТА

Виписуватиметься електронний рецепт на одне найменування наркотичного лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою. Строк дії е-рецепта — 10 календарних днів з дати накладення кваліфікованого електронного підпису на електронний рецепт в ЕСОЗ.

У разі виписування електронного рецепта на наркотичний лікарський засіб відправляється повідомлення з номером виписаного е-рецепта та кодом підтвердження на номер телефону пацієнта (його представника), внесений до ЕСОЗ. Також за запитом особи дозволяється надання йому інформаційної довідки в паперовій формі, що сформована системою та містить, зокрема, відомості про:

  • номер виписаного електронного рецепта;
  • код підтвердження;
  • дату виписування електронного рецепта;
  • інформацію про виписаний лікарський засіб, передбачену спеціальним рецептурним бланком форми № 3 (ф-3).

Однак така інформаційна довідка не прирівнюється до рецепта і не засвідчується підписом та особистою печаткою лікаря.

Нагадаємо, що у разі виписування електронного рецепта на антибіотики в обов’язковому порядку надається й інформаційна довідка, яка прирівнюється до рецепта.

Уточнено, що в разі проведення замісної підтримувальної терапії в осіб з розладами психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів е-рецепт на наркотичний лікарський засіб виписуватиметься пацієнту з посиланням на план лікування, зазначений як призначення в медичному записі. Новий електронний рецепт на таку ж міжнародну непатентовану назву може бути виписано не раніше, ніж за 3 дні до дати закінчення попереднього курсу лікування хворого за електронним рецептом на такий же лікарський засіб, зазначеної в Реєстрі медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я (далі — Реєстр).

У разі якщо пацієнт має хронічне чи затяжне захворювання або потребує продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та планом лікування (за винятком проведення замісної підтримувальної терапії), він може звернутися до лікаря технічними засобами електронних комунікацій для отримання е-рецепта на наркотичний лікарський засіб без особистого відвідування лікаря.

ВІДПУСК ЗА Е-РЕЦЕПТОМ

Під час відпуску наркотичного лікарського засобу на підставі електронного рецепта робиться відповідний запис у Реєстрі. Повторний відпуск на підставі такого електронного рецепта заборонено, окрім випадку, коли відпущено меншу, ніж зазначено в е-рецепті, кількість наркотичного препарату. У такому разі робиться відповідний запис про кількість відпущеного лікарського засобу в Реєстрі. На підставі такого електронного рецепта наркотичні лікарські засоби відпускаються до досягнення кількості, призначеної лікарем.

Відпуск на підставі е-рецепта здійснюється в аптечному закладі за умови надання пацієнтом номера виписаного електронного рецепта та коду підтвердження. Зазначена інформація пред’являється фармацевту, асистенту фармацевта, які уповноважені аптечним закладом на внесення відповідних записів у Реєстр.

Електронні рецепти на відпущені наркотичні лікарські засоби зберігатимуться в ЕСОЗ протягом 5 років (не враховуючи поточного року).

Для інформування пацієнтів про аптечні заклади, що відпускають наркотичні препарати за е-рецептами, їх перелік оприлюднюватиметься та оновлюватиметься на офіційному вебсайті Національної служби здоров’я України.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Читайте також: Як аптекам підготуватися до нових умов відпуску наркотичних (психотропних) ліків?

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті