YouTube запроваджує нові функції для інформування про здоров’я

21 Жовтня 2022 12:06 Поділитися
Дедалі більше людей використовують відеоплатформу YouTube як джерело медичної інформації. Тепер портал запроваджує нові функціональні можливості, щоб виділити особливо надійні джерела у цій сфері. Про це заявив Гарт Грем, директор відділу охорони здоров’я та суспільного здоров’я в Google/YouTube та Google Health. Повідомлення про розширення функціоналу з’явилося на YouTube 19 жовтня у особистому блозі керівника міжнародного медичного напряму, кардіолога за фахом.

«Починаючи з цього тижня, ви побачите нові функції поряд з деякими пошуковими запитами та відео, пов’язаними зі здоров’ям», — пояснив Г. Грем. До відео додають нові «панелі інформації» щодо джерел (рис. 1). Вони допомагатимуть глядачам ідентифікувати відео від авторитетних постачальників.

Рис. 1. Панель (на блакитному кольорі під відео) з даними щодо джерел інформації про здоров’я  (health source information panel)

Окрім американського, такі примітки щодо джерел почали з’являтися у німецькому та британському сегментах. Вони також будуть доступними для користувачів у Індії, Бразилії та Японії. Як зазначено на офіційному сайті, нові функції можуть працювати не в усіх країнах/регіонах. Google докладає зусиль для того, щоб надати їх більшій кількості країн/регіонів різними мовами.

Ще одним нововведенням є тематичні інформаційні підбірки (health content shelf). Вони виглядають як горизонтальна стрічка з матеріалами на тему пошукового запиту, що знаходиться зверху результатів пошуку (рис. 2).

Рис 2. Підбірки інформації (health content shelf) з авторизованих джерел на тему пошукового запиту

Принципи відбору джерел

Роботу з відбору авторитетних джерел було розпочато у США, а згодом розповсюджено у світі за участю Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Так, у липні 2021 р. група експертів, скликана Національною академією медицини (National Academy of Medicine — NAM), опублікувала основоположні принципи, які можна використовувати для визначення потенційно надійних постачальників інформації про здоров’я в інтернеті. У грудні 2021 р. ВООЗ і NAM організували зустріч міждисциплінарних експертів з усього світу, щоб переглянути та підтвердити ці принципи для глобального застосування. Після дискусії експерти дійшли згоди щодо міжнародної придатності вимог до джерел щодо наукової обґрунтованості, об’єктивності, прозорості та відповідальності.

У британському сегменті для формування підбірок інформації про здоров’я під егідою YouTube Health на першому етапі до самосертифікації згідно зі стандартами допустили лише організації, що працюють з Національною службою охорони здоров’я (National Health Service).

У Німеччині YouTube Health розпочне роботу на початку 2023 р., а вже з 27 жовтня 2022 р. заклади охорони здоров’я, освітні установи, відомства охорони здоров’я, державні організації та медичні журнали запрошують подавати заявки на включення до програми. Про це Г. Грем повідомив у інтерв’ю «Deutschen Presse-Agentur».

За матеріалами blog.youtube; health.youtube; nam.edu; www.who.int; support.google.com;
www.handelsblatt.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті