Регулятори із 81 країни долучилися до 7-го MedSafetyWeek

09 Листопада 2022 2:28 Поділитися

Традиційний «Тиждень медичної безпеки» цього року проводиться 7–13 листопада. Нині у глобальній кампанії беруть участь регуляторні органи з лікарських засобів із 81 країни (рисунок). Вона зосереджена на ключовій ролі кожного медичного працівника, пацієнта та особи, яка доглядає за нею, які повинні повідомляти про підозрюваний побічний ефект, що сприяє безпечному застосуванню ліків.

Рисунок. Мапа світу із країнами (червоним), регуляторні органи яких беруть участь у цьогорічному MedSafetyWeek

Тема кампанії 2022 р.: «Як пацієнти та медичні працівники забезпечують роботу безпеки». Більше інформації про MedSafetyWeek доступно на вебсайті Центру моніторингу ВООЗ в Уппсалі (Uppsala Monitoring Centre). Матеріали кампанії включають привабливі анімаційні ролики, створені UMC, із забавними героями, чий невдалий досвід з ліками призводить до комічних нещасть. Короткі мультфільми адаптовані для використання в кожній країні-учасниці — з текстом місцевою мовою, логотипом регуляторного органу з медицини та посиланням на національну систему звітності. Загальні версії доступні кількома офіційними мовами ООН, їх можна безкоштовно завантажити з бібліотеки кампанії.

Попередні кампанії стосувалися того, як заохочувати пацієнтів і медичних працівників повідомляти про всі побічні ефекти, особливо ті, що пов’язані з вакцинами (2021), новими чи експериментальними методами лікування (2020), поліпрагмазією (2019), дітьми та вагітністю (2018) та безрецептурними продуктами (over-the-counter products) (2017).

Безпосереднім грізним нагадуванням про гостру актуальність співробітництва у цій сфері стало нещодавнє нове повідомлення про розслідування Національного агентства з контролю за лікарськими засобами та харчовими продуктами (Badan Pengawas Obat dan Makanan — BPOM) Індонезії у зв’язку з виявленням препаратів у рідких формах, що містять етиленгліколь та діетиленгліколь, що, як підозрюється, пов’язане із випадками атипової прогресуючої гострої ниркової недостатності. Кількість летальних випадків, більшість яких стосується дітей віком до 5 років, збільшилася до 195 зі 133 21 жовтня. Про це заявив речник міністерства охорони здоров’я Мохаммад Сіахріл (Mohammad Syahril) на пресконференції 7 жовтня. Якби перші повідомлення про відповідні реакції надходили та оброблялися оперативніше, багатьох із цих нещасних випадків можна було б уникнути.

За матеріалами who-umc.org; www.medsafe.govt.nz; www.gov.uk; www.npra.gov.my; www.pom.go.id; www.globaltimes.cn

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті