У Шотландії вперше об’єднали дані екологічного моніторингу та призначень ліків

14 Листопада 2022 2:40 Поділитися

Національна служба охорони здоров’я (National Health Service — NHS) та Інститут досліджень навколишнього середовища UHI (Environmental Research Institute — ERI) Хайленда, а також Ноттінгемський університет (University of Nottingham), Великобританія, отримали грант від Ради медичних досліджень (Medical Research Council) у розмірі 100 тис. фунтів стерлінгів на розробку основи для екологічного формуляра (eco-directed formulary), який дозволить у процесі призначення брати до уваги екологічні дані про ліки разом із їх клінічною та економічною ефективністю.

Якщо ефективність та безпека однакові, слід брати до уваги екологічність

Як зазначено на сторінці міжгалузевого партнерства (One Health Breakthrough Partnership — OHBP; ohbp.org), він має на меті розробку та оцінку, вперше у Великій Британії, екоспрямованої системи призначень для зниження фармацевтичного забруднення.

12-місячний проєкт включатиме аналіз попередніх даних, залучення зацікавлених сторін, а також діяльність у фокус-групах лікарів і пацієнтів. Якісні та кількісні дані будуть включені в імовірнісну графічну модель. Його результатом стане розробка нового міждисциплінарного підходу, який дозволить:

  • впровадити у формулярний процес нові (для NHS) джерела даних щодо впливу на навколишнє середовище;
  • розробити надійну структуру прийняття рішень у рамках формулярних систем, які можна використовувати на британському та міжнародному рівнях;
  • підвищити обізнаність серед лікарів, фармацевтів, інших працівників охорони здоров’я і громадськості щодо впливу ліків на навколишнє середовище.

Дослідницька група взяла на себе зобов’язання щодо прозорості у своєму проєкті. Сторінка проєкту на сайті OHBP буде доповнена результатами досліджень та іншими даними, коли вони стануть доступними.

Новий інструмент візуалізації

Як зазначають автори проєкту, фармацевтичне забруднення є загальновизнаною глобальною проблемою. Воно може негативно вплинути на навколишнє середовище через забруднення води та викиди вуглецю (на ліки припадає 25% вуглецевого сліду NHS). У водне середовище лікарські засоби потрапляють із стічними водами у складі людських виділень (виводиться 30–100% дози), а також коли частково використані або прострочені ліки неналежним чином змиваються в туалети/раковини замість повернення в аптеку для належної утилізації. Очисні споруди, як відомо, не призначені для видалення таких забруднювальних речовин зі стічних вод.

Проєкт використовуватиме новий інструмент візуалізації, запущений Шотландським агентством з охорони навколишнього середовища (SEPA) від імені OHBP. Це перший інтерактивний інструмент із відкритим доступом, який містить дані про ліки, виявлені у водному середовищі, та призначення. За допомогою дашбордів можна відслідковувати кількість призначень на рівні окремих лікарських практик та результати аналізу стічних вод (рисунок).

Рисунок. Зразок дашборду, що використовується в рамках нового проєкту

Аналіз на основі цих даних дозволятиме особам, які приймають рішення, враховувати вплив ліків на навколишнє середовище разом із даними екологічного моніторингу. Рамкова основа забезпечить краще інформований і більш стійкий вибір ліків, водночас гарантуючи, що вони дадуть бажані клінічні результати.

«Антибіотична амністія»

Днями Королівське фармацевтичне товариство (Royal Pharmaceutical Society — RPS) звернулося із закликом до організацій NHS по всій Великобританії організовувати «антибіотичні амністії», які дозволять безпечно повернути непотрібні антибіотики у спеціально виділені місця, включаючи громадські аптеки, для утилізації.

Заклик пролунав напередодні Глобального тижня обізнаності про антимікробні препарати, який триватиме з 18 по 24 листопада 2022 р. під гаслом «Зупинимо антимікробну резистентність разом».

У заяві, опублікованій 9 листопада 2022 р., RPS стверджує: «Небезпечна утилізація [протимікробних препаратів] може забруднити навколишнє середовище та посилити поширення генів резистентності серед бактерій, загрожуючи здоров’ю людей і тварин».

Товариство створило набір інструментів, спрямований на допомогу місцевим постачальникам медичних послуг в організації подібних кампаній. У попередні роки амністії щодо антибіотиків організовували за ініціативами на місцевому рівні. Про актуальність проблеми свідчить онлайн-опитування за участю 663 респондентів у Великій Британії, проведене в липні 2019 р. Воно показало, що смітник був найпоширенішим способом утилізації (48% ліків), каналізація — другим за частотою (25%). Лише 27% невикористаних ліків повертали в аптеку.

За матеріалами ohbp.org; www.nottingham.ac.uk; www.northhighland.uhi.ac.uk; eri.ac.uk; theabcnews.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті