Нові моделі відшкодування, селективні антибіограми та інші заходи у звіті ICMRA

22 Листопада 2022 4:32 Поділитися

У новому звіті, опублікованому 21 листопада, Міжнародна коаліція органів регулювання лікарських засобів (International Coalition of Medicines Regulatory Authorities — ICMRA) висвітлює заходи, які використовуються в різних країнах для вирішення проблеми антимікробної резистентності (АМР).

Боротьба з АМР є одним із стратегічних пріоритетів ICMRA. ICMRA визнає, що АМР є складною, багатогранною проблемою, і закликає до кращої координації в усіх секторах, включаючи охорону здоров’я, ветеринарію й екологію, за допомогою підходу «Єдине здоров’я». Для ефективної боротьби з цією загрозою необхідні узгоджені та спільні зусилля.

У звіті представлені тематичні дослідження найкращих практик із різних країн, які були розроблені відповідно до підходу «Єдиного здоров’я» та стосуються АМР і застосування антимікробних препаратів (АМП) у людей, тварин тощо.

Найкращі практики фокусувалися навколо таких напрямів, розглянутих на прикладі кейсів (тематичних досліджень), які проводили регулятори зазначених країн:

  • регуляторна гнучкість, яка допомагає вивести на ринок нові методи лікування (США);
  • звіти про продаж важливих з медичної точки зору АМП для використання у ветеринарії (Канада);
  • уроки, отримані з регуляторних заходів, запроваджених у відповідь на пандемію COVID-19 (Канада у співробітництві з Європейським агентством з лікарcьких засобів (European Medicines Agency — EMA));
  • обмеження відпуску безрецептурних антибіотиків (Великобританія, стосовно препаратів тиротрицину для місцевого лікування болю в горлі);
  • розробка та хід пілотного дослідження моделей відшкодування нових АМП (Швеція);
  • селективні антибіограми для інформування про вибір АМП;
  • аналіз даних про призначення АМП (Швеція);
  • рекомендації щодо лікування поширених інфекцій в амбулаторних умовах (Швеція);
  • розробка методів моніторингу АМР (Швеція).

Нова модель придбання антибіотиків

З липня 2020 р. у Швеції працює пілотна модель, що базується на мінімальному річному гарантованому доході фармацевтичної компанії на національному рівні. В обмін на державні фінансові гарантії постачальник гарантує, що його АМП буде легкодоступним (із постачанням до лікарень протягом 24 год за потреби) зі створенням достатнього товарного запасу у країні.

При цьому в національному контракті фіксують суму мінімального гарантованого річного доходу, що ґрунтується на прогнозі очікуваних клінічних потреб протягом контрактних років. У поточному пілоті максимальний річний дохід становить близько 400 тис. євро за один препарат, що фінансується з бюджету Vinnova (шведське інноваційне агентство).

Якщо в певний рік дохід від фактичного продажу нижчий за гарантований, відповідний постачальник отримає різницю. Якщо, навпаки, фактичний дохід перевищуватиме гарантований, компанія отримує додаткові 10% за виконання вимог доступності.

Фінальний звіт за результатами пілоту очікують у грудні 2022 р.

Селективні антибіограми для інформування про вибір АМП

АМП для включення в антибіотикограми місцеві лабораторії обирають на основі регіональних та місцевих даних щодо АМР, а також відповідно до змін у національних рекомендаціях щодо лікування. Наприклад, у випадку інфекцій нижніх сечових шляхів (НСШ) у чоловіків в антибіотикограму включають 6 АМП, а у жінок — 5 (окрім ципрофлоксацину, оскільки він більше не рекомендований у національних рекомендаціях щодо лікування циститу у жінок).

Відображаючи наведений вище приклад вибіркових досліджень щодо фторхінолонів, кількість їх призначень у Швеції зменшилася на 46% за 15 років, з 430 у 2006 до 233 на 1000 жителів на рік у 2020 р., головним чином через зменшення їх застосування для лікування неускладнених інфекцій НСШ.

Аналіз даних про призначення АМП

Забезпечення зворотного зв’язку з даними лікарів, які призначають антибіотики, на національному, регіональному, місцевому та навіть індивідуальному рівнях є потужним та ефективним способом впливу на звички призначення антибіотиків. Порівняльний аналіз шляхом відкритого зіставлення застосування антибіотиків у регіонах, лікарнях і медичних центрах успішно використовується у Швеції протягом тривалого часу. Індивідуальний зворотний зв’язок з лікарями здійснюється у Швеції через місцевих представників Шведської стратегічної програми проти антибіотикорезистентності (Samverkan mot antibiotikaresistens — Strama). Дані про лікаря, який призначає ліки, на основі індивідуальних ідентифікаційних кодів надає Агентство громадської охорони здоров’я Швеції (Public Health Agency of Sweden — PHAS).

Дані про лікарів, які призначають рецепти, легко відслідковувати з часом, і оцінки свідчать, що призначення антибіотиків у Швеції постійно зменшувалося протягом майже 30 років: з 560 призначень антибіотиків на 1000 жителів на рік у 1992 до 237 на 1000 у 2020 р.

Рекомендації щодо лікування поширених інфекцій

Strama надає легкодоступну, стислу, оновлену та повну інформацію про лікування найпоширеніших інфекцій у закладах первинної медичної допомоги. Уся інформація доступна в єдиному джерелі або у вигляді паперової брошури (див. «Regnbågshäftet — The Rainbow Pamphlet»), або у форматі PDF чи як мобільний додаток «Strama Nationell».

Сьогодні шведські сімейні лікарі призначають у середньому 10,3 встановленої добової дози (DDD) на 1000 жителів на добу порівняно з середнім показником у Європі 18,0 DDD на 1000 жителів на добу.

З 1999 р. є два приклади серйозних змін у рекомендаціях і, отже, у звичках виписування рецептів:

  • виражене зниження використання хінолонів при інфекціях НСШ у жінок, а останнім часом — і у чоловіків;
  • припинення застосування антибіотиків для лікування неускладненого середнього отиту (вушних інфекцій) у дітей віком 1–12 років.

Розробка звіту стала результатом серії обговорень з міжнародними регуляторними органами, щоб знайти інноваційні рішення для боротьби з поширенням АМР.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті