Стратегії управління стресом

25 Листопада 2022 1:50 Поділитися
Незалежно від джерел виникнення стресу та фізичних і емоційних його проявів чоловіки та жінки справляються з ним по-різному. Однак є і спільні підходи до боротьби зі стресом: як чоловіки, так і жінки, як правило, обирають малорухливі види діяльності, як-от: читання, прослуховування музики та перегляд телевізора замість більш здорової поведінки, наприклад, використання фізичних вправ.

Жінки набагато частіше, ніж чоловіки, читають, щоб подолати стрес (57% проти 34% для чоловіків), а загалом вони частіше повідомляють про те, що обирають із цією метою діяльність, яка пов’язує їх з іншими людьми, наприклад, проводять час з друзями чи родиною (54% проти 39%). Чоловіки частіше, ніж жінки, кажуть, що займаються спортом (16% проти 4%) і слухають музику (52% проти 47%) для управління стресом. Вони також частіше, ніж жінки, повідомляють, що нічого не роблять, щоб впоратися зі стресом (9% проти 4%). Жінки частіше, ніж чоловіки, зазначають, що вони їдять, аби боротися зі стресом (31% проти 21%). Подібним чином жінки також повідомляють, що їли занадто багато або вживали нездорову їжу через стрес протягом останнього місяця набагато частіше, ніж чоловіки (49% жінок проти 30% чоловіків).

Як полегшити свій стан при стресі та тривозі?

Нижче ми приводимо низку підходів, що допоможуть впоратися зі стресом у здоровий спосіб. Ось декілька порад на кожен день, що можуть допомогти:

Зробіть глибокий вдих. Це змушує вас дихати повільніше і допомагає м’язам розслабитися. Додатковий кисень надсилає сигнал мозку, що треба заспокоїти та розслабити тіло.

Вправи на розтяжку. Розтяжка також може допомогти розслабити м’язи та зменшити напругу.

Запишіть свої думки. Ведення щоденника або просто записування того, за що ви вдячні, може допомогти впоратися зі стресом.

Знайдіть час для себе. Це може бути прослуховування музики, читання хорошої книги або прогулянка на природі.

Медитуйте. Дослідження показують, що медитація — певний час у стані спокою для зосередження розуму на позитивній або нейтральній думці, може допомогти знизити стрес (Goyal M. et al., 2014). На додаток до традиційних медичних процедур медитація також може допомогти зменшити тривогу, вираженість деяких симптомів менопаузи та знизити артеріальний тиск. Медитація, як правило, безпечна для всіх, і безкоштовні посібники з медитації широко доступні в мережі Інтернет.

Висипайтеся. Більшості дорослих потрібно спати від 7 до 9 год на добу, щоб відпочити.

Правильно харчуйтеся. Кофеїн або закуски з високим вмістом цукру дають заряд енергії, який швидко вичерпується. Натомість їжте продукти, що містять вітаміни групи В, такі як банани, риба, курка та темно-зелені листові овочі. Дослідження показують, що вітаміни групи В можуть допомогти зняти стрес, позитивно впливаючи на стан нервової системи (Stough C. et al., 2011). У разі дефіциту вітамінів групи В у харчовому раціоні доцільно розглянути можливість їх додаткового прийому.

Рухайтеся. Фізична активність може допомогти розслабити м’язи та покращити настрій, а також полегшити симптоми депресії та тривоги. Вправи також підвищують рівень ендорфінів, що сприяють гарному самопочуттю та покращенню настрою.

Намагайтеся не боротися зі стресом у нездоровий спосіб. Це, зокрема, надмірне вживання алкоголю, куріння або переїдання. Ці методи можуть допомогти вам почуватися краще в певний момент, але підвищують рівень стресу в довгостроковій перспективі. Спробуйте замінити їх на здоровіші способи впоратися зі стресом, наприклад, проводьте час з друзями та родиною, займайтеся спортом або знайдіть нове хобі.

Поговоріть з друзями або членами родини. Вони можуть допомогти вам поглянути на свої проблеми по-новому та запропонувати рішення. Або просто можливість поговорити з членом сім’ї чи другом про джерело стресу може сприяти кращому самопочуттю.

Зверніться за допомогою до професіонала, якщо вам це потрібно. Ваш лікар може запропонувати консультацію або призначити лікарські засоби, наприклад заспокійливі, препарати для покращення сну або антидепресанти.

Допомагайте іншим. Волонтерство у вашій громаді може допомогти вам знайти нових друзів і почуватися добре, допомагаючи іншим.

Пресслужба
«Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.apa.org,
www.womenshealth.gov
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті